Neem het onderstaande schema over en vul het in aan de hand van 6.3

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Frans van Schooten Jr
Tijd van regenten en vorsten
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
De wetenschappelijke revolutie
Erasmus en het Humanisme
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
Hierdoor kon er efficiënter gewerkt worden en groeide de opbrengst
6 De Republiek in Europa.
Verlichting: Stroming uit de 18de eeuw waarin geloof en absolute macht plaats moest maken voor verstand, vrijheid en gelijkheid.
Regenten en Vorsten( ) Wat gebeurt er in dit tijdvak
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Over verlichte denkers en hun ideeën
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Wetenschappelijke revolutie
Julie en Ira PowerPoint plannex
Nederlandse literatuur
Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700
September 2013 – 5 vwo – van der Capellen
Kees Schuyt, Rijnsburg 22 maart 2014
6 De Republiek in Europa.
H4:§ 6:p79 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand Benaderen.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wetenschappelijke revolutie
Griekse mythen en wetenschap
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Stedelijke cultuur in Nederland
3 manieren Onderzoeken hoe iets werkt Experimenten Anthonie van Leeuwenhoek.
Goed voorbereid naar de Pabo!
Goed voorbereid naar de Pabo!
H4:§ 6:p79-80 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Renaissance Geïnspireerd door de Oudheid Invloed op: - Kunst
Wetenschap-pelijke methode Empi- risme Experimenten Kritisch
Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.
De liberale revolutie in 1848
Renaissance en Opstand
H6 Regenten en vorsten§6.4 De wetenschappelijke Revolutie Wat moet je weten aan het einde van de les? -Wanneer er voor de eerste keer aan wetenschappelijk.
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
Paragraaf 1: Inleiding. De bijdrage van het christendom aan de wetenschap en de cultuur is groot. Dit is dan ook de reden waarom de Westerse wereld vrijwel.
H6 Ontdekkers en hervormers§6.1 Op naar de moderne tijd Wat moet ik weten aan het einde van de les? -Wat de Renaissance is en wanneer deze begon -Wat Humanisten.
Wat moet je weten aan het eind van de les? Wat de Gouden Eeuw is (met jaartallen) Waarom het een economische bloeiperiode was Waarom het een wetenschappelijke.
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Regenten en vorsten H7.3 DE WETENSCHAPPELIJKE REVOLUTIE.
Ook bloei in de republiek op gebied van: Wetenschap Kunst Filosofie.
Beeld van het heelal in de oudheid. Dit beeld paste ook bij het Christendom.
Renaissance De wedergeboorte.
Wetenschap. Hugo de Groot filmpje Was een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Hij ging op zijn 11 e studeren aan de Universiteit van Leiden. Gevangen.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Paragraaf 7.2 Burgerlijke cultuur en hofcultuur
Wetenschappelijk denken Oudheid Filosofisch denken
Regenten en vorsten 2.5 Wetenschap en techniek
Regenten en vorsten 2.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Regenten en vorsten 3.5 Wetenschap en techniek
De WEtenscHappelijke revolutie
Bestemming 1 De lange 16de eeuw UITVOEREN cultureel domein
Project Gouden Eeuw – havo/atheneum 1 - Nederlands
Cursus 3.2 Hoe verloren vorsten hun macht Klas 2 KGT Lesweek 6
Hier begint de nieuwe tijd
§6.4 De Nederlandse Goude Eeuw
Transcript van de presentatie:

6.3 Kritische geesten kenmerkend aspect: de wetenschappelijke revolutie

Neem het onderstaande schema over en vul het in aan de hand van 6.3 Naam Vakgebied Waarom beroemd? titel boek/ uitvindingen In hoeverre heeft deze persoon nog steeds invloed? Nicolaes Tulp (1593-1674) Simon Stevin (1548-1620) Jan Adriaansz Leeghwater (1575-1650) Christiaan Huygens (1629-1695) Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723) Hugo de Groot (1583-1645) Baruch de Spinoza (1632- 1677)

Nicolaas Tulp (1593-1674) Arts, schreef een receptenboek voor apothekers en beschreef zo’n 200 ziektebeelden en sterfgevallen

Wis- en natuurkundige, schreef boeken over toegepaste meetkundige problemen: navigatie op zee, vestingbouw, waterhuishouding Simon Stevin (1548-1620)

Jan Adriaanszoon Leeghwater Molenbouwer en waterbouwkundige, maakte plannen voor het droogleggen van een groot aantal plassen en meren: Beemster (1612), Heerhugowaard (1625), Purmer (1622), Schermer (1635), Wormer (1626) Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650)

Wis- en natuurkundige, liet steeds betere instrumenten maken om zijn onderzoek te kunnen uitvoeren; golftheorie van het licht, verbeteren van lenzen waardoor hij met een sterke telescoop het heelal kon bestuderen, verbetering tijdwaarneming Christiaan Huygens (1629-1695)

Antonie van Leeuwenhoek Bouwde microscopen en maakte daarmee het ontzichtbare zichtbaar; schimmels, zweet, snot, ontlasting, sperma, bloed, bacteriën Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723)

Hugo de Groot is een jurist die belangrijke boeken heeft geschreven over internationaal recht en volkenrecht Hugo de Groot (1583-1645)

Spinoza was een filosoof van joodse afkomst Spinoza was een filosoof van joodse afkomst. Hij wenste totale vrijheid van denken en spreken. Hij uitte kritiek op de bijbel en wilde verregaande democratie. Hij kwam daardoor in conflict met de joodse gemeente. Baruch de Spinoza (1632-1677)

Waarom vond er in de 17e eeuw in de Republiek een wetenschappelijke revolutie plaats? Waarom zijn deze wetenschappers duidelijk vertegenwoordigers van de Renaissance en het humanisme? Hoe werden deze nieuwe kennis en inzichten verspreid?