Wat zijn Kosmische Stralen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Energie uit het heelal”
Advertisements

Muon levensduur meting
De aardse atmosfeer.
ALICE en het Quark Gluon Plasma
De LHC: Reis naar het Allerkleinste… Niels Tuning (Nikhef)
Noorderlicht Door: Vera, Eva en Lucy.
Detectie kosmische showers Frequentie showers: “Second knee”: ~ 1/m 2 /jaar “Ankle”: ~ 1/km 2 /jaar (van Nagano en Watson, Rev. Mod. Phys. 72, 689 (2000)).
NAHSA Achtergronden en details. Overzicht •Achtergrond (fysica) •Detector •Projecten.
Hoofdstuk 3 Klimaat en landschapszones
2.3 Kaart van het heelal, of waar komt de kosmische straling vandaan?
Hoe kun je kosmische deeltjes en straling waarnemen?
het heelal en waar komt de kosmische straling vandaan?
De large hadron collider: reis naar het middelpunt van het atoom
“De maat der dingen”.
FLUO IN DE DISCO WAT IS LICHT ? LICHT = elektromagnetische golven
Faculteit Betawetenschappen Departement Natuur- en Sterrenkunde Instituut SubAtomaire Physica (SAP) Centrum Natuurkunde-Didactiek (CND) Cluster Utrecht.
Faculteit Betawetenschappen Departement Natuur- en Sterrenkunde Instituut SubAtomaire Physica (SAP) Centrum Natuurkunde-Didactiek (CND) Cluster Utrecht.
Kosmische Stralen Detectie NAHSA. Overzicht Wat is kosmische straling? Waarom willen we dit meten? Waar ontstaat kosmische straling ? Wat kan je op aarde.
Nijmegen Area High School Array
NAHSA Nijmegen Area High School Array. Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat.
Kosmische Stralen onderzoek met middelbare scholen
De wereld van straling en ruimte is niet zo ver weg
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”:
Kosmische Stralen Boodschappers uit het Heelal Ad M. van den Berg Kernfysisch Versneller Instituut Rijksuniversiteit Groningen
Kosmische straling Hisparc Project
Deeltjes en straling uit de ruimte
Fundamenteel onderzoek:  Nieuwe deeltjes & massa (Atlas)  Materie  antimaterie (LHCb)  Quark-gluon plasma (Alice) LHCLHC Europa Amerika Azië UvA 
De LHC is rond Ivo van Vulpen (Nikhef/UvA)
Deeltjesfysica op Nikhef de bouwstenen van de wereld deeltjes gebruiken voor sterrekunde Aart Heijboer.
Deeltjesfysica Bestudeert de natuur op afstanden < m m
Zoektocht naar de elementaire bouwstenen van de natuur
H.J. Bulten NIKHEF/VU 29 okt Detectie van Airshowers Eigenschappen van air showers Experimentele opstelling Impressie van een kosmische shower boven.
H.J. Bulten NIKHEF/VU 14 dec Hisparc Data-aquisitie Data-aquisitie programma op de scholen – Wat zien we op het scherm Interpretatie van de data.
Hisparc data aquisitie
Verval van het Z-boson Presentatie: Els Koffeman
Aart Heijboer, masterclass 17/4/2002, NikhefANTARES: Een telescoop voor neutrinos Een telescoop voor neutrino's Aart Heijboer.
Hst 1: Het klimaatsysteem
Spectrum We gaan kijken naar het spectrum van de straling uit de ruimte. HiSPARC CROP.
Samenvatting H 8 Materie
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Kosmische straling.
Hoe kun je kosmische deeltje en straling waarnemen?
Kees van Overveld B i g I m a g e s – Visuele communicatie De Fysische laag: symmetrisch v.w.b. zenden - ontvangen oorsprong en aard van het licht licht.
HISPARC HISPARC: Onderzoek van kosmische straling in een samenwerking tussen universiteiten en middelbare scholen Wetenschap Techniek Educatie Outreach.
HISPARC NAHSA Interactie van geladen deeltjes met stoffen Inleiding Leegte GROOT en klein.
De aarde De zon in de rug De maan staat op de achtergrond: het is dus volle maan.
Wisselwerking: Electronenbanen
primaire & secundaire kosmische straling
terug naar: de blauwe lucht
2.3 Kaart van het heelal, of waar komt de kosmische straling vandaan?
Scholierenproject “Kosmische Straling”
Frank Linde FOM & UvA Maagdenhuis 11 september 2006.
Klein, Kleiner, Grootste Technasium Keuzecollege, dinsdag 2 december Van Grootste terug naar Klein.
De Dampkring Nikki, Bibi en Lieve
Kosmische deeltjes en straling waarnemen
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Samenvatting Conceptversie.
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”: Een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal Johan Messchendorp, KVI 2003.
Aart Heijboer Inhoud: " waarom? " AGN's & het cosmic ray spectrum " andere cosmische versnellers " hoe? " Principe van neutrino detectie " de Antares detector.
Samenvatting CONCEPT.
2 Het ongrijpbare neutrino Piet Mulders Vrije Universiteit Amsterdam
Het HiSPARC project Het HiSPARC project meet kosmische straling en is een samenwerkingsproject van een groot aantal scholen en diverse Universiteiten.
Kosmische Stralen ? Brent Huisman en Thomas van Dijk.
Detectietechnieken geladen kosmische straling Door Yannick Fritschy en Andries van der Leden.
Op zoek naar het allerkleinste, om grote vragen te beantwoorden
Elektrische velden Toepassingen. Elektrische velden Toepassingen.
Stralingsbescherming deskundigheidsniveau 5
Transcript van de presentatie:

Wat zijn Kosmische Stralen? Hoogenergetische deeltjes, die in de bovenlaag van de atmosfeer botsen tegen moleculen in de lucht Deze botsingen veroorzaken secundaire deeltjes, waaronder muonen. Het zijn voornamelijk deze muonen die we op de aarde waarnemen Het is handig om hier in te gaan op het feit dat er meer elementaire deeltjes zijn. Een muon is zo’n deeltje. Tot de bouw van de eerste versnellers (rond 1950) werd al het onderzoek naar elementaire deeltjes verricht door het onderzoek naar kosmische straling.

Wat zijn Kosmische Stralen? Zonder commentaar

Binnenkomende kosmische straling Inkomend proton Ontwikkeling van een grote “shower” in de atmosfeer van de aarde De gemiddelde hoogte waarop kosmische straling met deeltjes in de atmosfeer botst licht op zo’n 40 tot 50 km hoogte. Dit is een toevalsproces, dus hoger en lager kan ook. Bij zo’n botsing worden meerdere soorten elementaire deeltjes gevormd. Het zijn voornamelijk de muonen die op het aardoppervlak aankomen. Je ziet dat je in een vliegtuig een flink hogere hoeveelheid straling oploopt. Voornamelijk muonen, elektronenen en fotonen aan het aardoppervlak

Ontwikkeling van een grote “shower” in de atmosfeer van de aarde idem

Hoe een kosmische straal een bundel vormt en gedetecteerd wordt Primaire kosmische straal (voornamelijk protonen en lichte kernen) botst op de aardatmosfeer vanuit de ruimte “Shower” van secundaire deeltjes gevormd door botsingen met luchtmolekulen Rooster van deeltjesdetectoren onderschept een deel van de secundaire straling Dit is de opstelling zoals die o.a. gebruikt wordt bij het Auger-project. Bij ons is de regelmatige opstelling vervangen door een netwerk van scholen. Dat werkt ook goed. Het aantal secundaire stralen is gerelateerd aan de energie van het primaire deeltje Verschil in aankomsttijd bepaald de richting van inval

Het Pierre Auger Observatorium animatie van een gebeurtenis bouw van deze Argentijnse site 1600 detectoren zijn er geïnstalleerd: ’s werelds grootste opstelling 4 fluorescentie telescopen Het Pierre Auger Observatorium is bezig met het grootste onderzoek maar kosmische straling in de wereld. Op hun site wordt een deel van de metingen op het net gezet, zodat iedereen ter wereld ermee kan werken. Een simulatie van hoe een shower bij het Auger-project gedetecteerd wordt. Daarnaast speuren ze ook naar lichtflitsen in de (aardedonkere) nachthemel. Cosmic ray air shower: animatie van een gebeurtenis