De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NAHSA Nijmegen Area High School Array. Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NAHSA Nijmegen Area High School Array. Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat."— Transcript van de presentatie:

1 NAHSA Nijmegen Area High School Array

2 Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat kunnen leerlingen en leraren hierbij doen

3 Kosmische straling die met de atmosfeer reageert, zorgt voor veel secundaire deeltjes

4 Het aantal deeltjes op het aardoppervlak is een maat voor de energie van de primaire straling. Er lijken te veel hoog energetische deeltjes op aarde te komen !

5 Hoe meten we de energie ? Op verschillende plaatsen meten we het aantal deeltjes Door de metingen te combineren kunnen we de totale energie afschatten Individuele metingen worden gedaan met een plaat scintillator

6 Wat is de rol van de universiteit ? De universiteit levert het detectorstation De universiteit verzamelt gegevens en coordineert het experiment In geval van problemen levert de universiteit technische bijstand De universiteit geeft hulp bij leerling projecten

7 Wat is de rol van de scholen? Een school zorgt voor een detector Dus: zorgt dat er data genomen wordt, en dat die data betrouwbaar is Leerlingen doen mee met de analyse van de resultaten; en met raporteren van het resultaat.

8 De rol van leerlingen en leraren Onder leiding van leraren laten de leerlingen de detector werken. Leerlingen kunnen op verschillende manieren betrokken zijn bij het experiment, altijd onder eindverantwoording van een leraar.

9 Mogelijke leerling projecten Werking detectorstation (met hulp vanuit de universiteit) Kosmische straling (literatuur onderzoek) Het internet (literatuur/praktisch) Tijd en positiebepaling: GPS (literatuur/praktisch)

10 Mogelijke leerling projecten Kombinatie van metingen van stations. Wie was het meest efficient? Wat was de hoogst gemeten energie? (met hulp uit universiteit) Bepaling levensduur muon (hiervoor moet detectorstation tijdelijk veranderd worden) …….

11 Conclusie Een goede samenwerking tussen universiteit en scholen is mogelijk Deze samenwerking kan een wetenschappelijk belangrijk resultaat opleveren EN Deze samenwerking kan zowel voor leerlingen, leraren en universiteit positief resultaat opleveren.


Download ppt "NAHSA Nijmegen Area High School Array. Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat."

Verwante presentaties


Ads door Google