Stofwisseling 15 maart 2011.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welke functies zijn in het menselijk lichaam van direct levensbelang?
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
Stofwisseling.
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Thema 1 Stofwisseling Basisstof 4 K4
B3 Glucose als grondstof
Examentraining Biologie
Enzymen voor de vertering
Kringloop van koolstof en stikstof
Dissimilatie Levert energie.
Uitwisseling van stoffen met de omgeving
Hoofdstuk 4 Voeding.
Het reguleren van de ademhaling bij het gebruik van adembescherming
Noodzaak van uitscheiding
Samenhang tussen stelsels
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Transport Bs 1&2 Bloed en bloedsomloop. Transport van stoffen Klein afstanden: van cel tot cel –DIFFUSIE Bloedsomloop (mens) –Dubbele bloedsomloop Grote.
Transport Bloed en bloedsomloop Informatie en animaties over het bloed.
Overzicht van de stofwisseling
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Voortgezette assimilatie =
Glucose als grondstof. Glucose ontstaat d.m.v. fotosynthese
Bloedsomloop Jente,Damon en Ivan
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Paragraaf 10.4 Leven is regelen.
Voortgezette assimilatie =
Verbranding Verbranding is een proces waarbij energie vrijkomt.
Boek: Biologie voor jou VWO b2 deel 1
T4 – Voeding en Vertering
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Introductie sportvoeding
Voeding. 3 functies van voeding. Opbouw, herstel van cellen Voorkomen van ziektes Energie leveren Doorgaan van lichaamsprocessen.
10.1 Goed geregeld Hst 10 Gezondheid 3 VWO.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Stofwisseling Thema 1.
Dikke darm en de lever.
H7 Celstofwisseling.
Voortgezette assimilatie 1
Leskaart 2: Spierballen
VHP Les 10.
Energie Brandstof voor sporten
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Spijsvertering.
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Stofwisseling (metabolisme), uitdroging en oedeem
VOEDING 31 dia’s.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeding en vertering.
Stofwisseling 4 VMBO KGT.
Voorbereiding op de biologie toets
Thema 9 : je lichaam werkt
Eiwitten op je bordje Context 2.
dierlijke cel en een plantaardige cel
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
Voortgezette assimilatie 1
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
Transcript van de presentatie:

Stofwisseling 15 maart 2011

Inleiding Lichaamsopbouw Noodzakelijk voor het lichaam Cellen Weefsels Organen Noodzakelijk voor het lichaam Voedingsstoffen (brand, bouw en hulpstoffen) Zuurstof

Definitie Stofwisseling is het proces dat het lichaam voedingsstoffen verbrand of gelijk maakt aan het eigen lichaam. Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd.

Stofwisseling Stelsels/systemen die de stofwisseling mogelijk maken: Spijsvertering Ademhaling Bloedsomloop Uitscheiding

Onderverdeling stofwisseling Assimilitie Gelijkmaking Dissimulatie Ontleding

Onderverdeling stofwisseling Assimilatie (gelijkmaking) Omzetting van lichaamsvreemde voedingsstoffen tot lichaamseigenstoffen, dienend als opbouwmateriaal voor cellen Vindt plaats in darmen en lever Dissimilatie (ontleding) Verbranden van stoffen, waardoor warmte en energie ontstaat Vindt plaats in de cellen

Onderverdeling stofwisseling Anabolisme Opbouwstofwisseling Katabolisme Afbraakstofwisseling

Onderverdeling stofwisseling Anabolisme (opbouwstofwisseling) Alle processen die voor de opbouw van het lichaam dienen (groei en herstel) Celvernieuwing door celdeling Katabolisme (afbraakstofwisseling) Alle processen die energie vrijmaken (verbranding) Wordt beinvloed door hormonen, leefwijze, leeftijd, arbeid en klimaat

Eneriewaarden Belangrijke waarden: 1 gram vet is 9 kcal of 38 kJ 1 gram eiwit is 4 kcal of 17 kJ 1 gram koolhydraat is 4 kcal of 17 kJ 1 gram alcohol is 7 kcal of 29 kJ

Eind- en afvalproducten Koolhydraten Omzeting tot glucose in spijsverteringskanaal en in cel gebruikt als brandstof voor vrijmaken van energie Bij tekort aan zuurstof is sprake van onvolledige verbranding, waardoor melkzuur ontstaat Bij verbranding van glucose komen kooldioxide en water als afvalstoffen vrij

Eind- en afvalproducten Eiwitten In spijsverteringskanaal afgebroken tot aminozuren De meeste eiwitten worden gebruikt voor lichaamsopbouw. De niet benodigde eiwitten kunnen als brandstof gebruikt worden Bij verbranding ontstaan ureum en urinezuur als afvalstoffen

Eind- en afvalproducten Vetten In spijsverteringskanaal afgebroken tot vetzuren en glycerol Vetten worden vooral gebruikt als brandstof Bij verbranding ontstaan kooldioxide en water als afvalstoffen

Woorden invuloefening Kilojoules Gelijkmaking Bloedsomloop Ademhaling Energie Lichaamseigen Verbranden Voedingsstoffen Warmte Spijsvertering Uitscheiding Systemen Verbranding Groei Ontleding