OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wilt u meer weten over Regelhulp.nl? Kijk op of stuur een naar
Advertisements

INFOAVOND SPORT- en SPEELAANBOD ZOMERVAKANTIE
Pascal Wiggers, Digital Life Centre – Create-IT Applied Research, Hogeschool van Amsterdam Care4Balance Care4Balance ontwikkelt een ICT system voor de.
Marktonderzoek Danneels
Terminale palliatieve zorg
Zicht op mantelzorg Gespreksleidraad voor de behoefteanalyse
STOMADOSSIER AZ NIKOLAAS.
Eindwerk Vlas Stomaverpleegkundige 2004 Coudyser Tamara
Waar knelt het schoentje?
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
‘Op weg naar de huisarts’
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
MBO passend onderwijs
Inhoud van deze synthese :
Cliënt Wil zo lang mogelijk onafhankelijk / zelfstandig blijven
Voorstelling Communicatieschrift.
HUB KAHO Omgevings– en procesanalyse van gastopvang voor ouderen als startende inclusieve woonzorgvorm Diels V., Van Rampelberg S., Van Puyenbroeck J.
Is de thuiszorg onderontwikkeld in Vlaanderen en België? Studienamiddag VFDT en HIVA – 31 oktober 2008 De uitbouw van een dynamisch woonzorgbeleid in Vlaanderen.
Onveiligheid integraal aanpakken: de 'preventiepiramide'
Universal Design for Learning 24/09/2013 UGent Karen Leyman.
© 2008 Universitair Ziekenhuis Gent1 DIVERSITEIT EN GELIJKE KANSEN: projecten 2012 Commissie Emancipatiezaken19 maart 2013Geerte Van den Driessche.
Personen Alarm Systeem
Ondersteuning van mantelzorgers Vlaams Patiëntenplatform vzw 27 april 2009 Gent.
Welzijnsoverleg Regio Gent vzw – Welzijnsoverleg Regio Gent vzw – Gezondheidsdienst Gent De Gezondheidsdienst van de Stad Gent.
Acquisitie.
Innovaties in de zorg een evaluatie van 17 kleinschalige projecten
Zp3 tweede oproep Huize Ter Walle vzw CIGB
Communicatieschrift – GDT-overleg – MDO
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Feedback bij de strategieën van de werkgroep drugs Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Feedback bij de strategieën van de werkgroep tabak Gezondheidsconferentie dag 2 30 november 2006.
Kenniscentrum Mantelzorg vzw
Themabijeenkomst 1oktober 2009
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Damme en Knokke-Heist VOORSTELLING THUISZORGPLATFORM.
Mantelzorg, ook zelfzorg
Workshop bejegening en informatievoorziening
26 februari 2010 “zet mij in cc” invalshoek: het lokaal cultuurbeleid & spreiding van podiumkunsten Andy Vandervoort.
 Algemene informatie * Artikel * Auteurs  Inhoud artikel * Inhoudsopgave * Korte schets.
Opvoedingsondersteuning
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
24 september 2014 Vinden en binden Behoefteschatting bijzondere jongerenhuisvesting Rotterdam, Alex Hekelaar Onderzoeker Sociaal-Wetenschappelijke.
Liesbeth Vuylsteke 1BaSWb  Ziekenhuizen hebben het vaak te druk met de gezondheidstoestand van hun patiënten, waardoor vaak het contact met.
Vorming E-zorgplan.
Feedback op het best-practice document
P ROOT I NEKE Opleiding : Bachelor sociaal werk Afstandsonderwijs.
MANTELZORGCOACH.
WAT IS MANTELZORG?.
Netwerk Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende  Informeren, Sensibiliseren, Vorming  Registreren  Partners samenbrengen Medewerkers  Algemeen Coördinator.
Kan een digitaal netwerk een meerwaarde bieden in ondersteuning van mantelzorgers in de thuissituatie? Leen Bouckaert Ruben Vanbosseghem.
WANNEER DE AMBTENAAR MANTELZORGER WORDT Wanneer de ambtenaar mantelzorger wordt I&O Research Peter Kanne Congres Sociaal domein 2015 “De Uitdaging” 5 november.
Scherm van Ede Valleiconferentie Netwerk Geriatrie 3 december 2015
De nieuwe studente krijgen in hun opleiding te maken met keuzedelen. Hoe ziet het keuzeproces van de student eruit? Wat zijn belangrijke momenten in het.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken
Even voorstellen Hennie Lüers, coach Kim Veldhuis, P&O.
Mantelzorgkaart Aan de slag op het werk Aan de slag met mijzelf Aan de slag thuis mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en het ministerie van.
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Dienstverlening aan de burger HOE ERVAREN BURGERS MET EEN CHRONISCHE AANDOENING DE OVERHEIDSDIENSTVERLENING?
Opnieuw licht op de zaak CVA Nazorgdagen. Waarom? Opnieuw licht op de zaak! Informatie is weggezakt Nieuwe vragen zijn ontstaan Lotgenotencontact (ook.
Hoe maak je een presentatie die mensen kan overtuigen van jouw idee.
Gezondheidsvaardigheden bij mantelzorgers in context van diversiteit en vermaatschappelijking van de zorg. Saloua Berdai Chaouni.
Leefstijlmonitoring Subtitel.
12.2 Totstandkoming van een wet
Problemen van mantelzorgers die zorgen voor een oudere naaste
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Samenwonen met volwassen kinderen met beperking: woon- en zorgaspecten
  Verzorging van ouderen in de thuissituatie. Waar lopen wij als verpleegkundige tegenaan?
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Verpleging als integrator
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Transcript van de presentatie:

INFORMATIENODEN VAN MANTELZORGERS, EEN EXPLORATIEF BESCHRIJVEND ONDERZOEK

OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie Situering Onderzoeksopzet Informatie in de beginsituatie Informatie in het verdere verloop Besluit

OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie Situering Onderzoeksopzet Informatie in de beginsituatie Informatie in het verdere verloop Besluit

HET ONDERZOEK- ONDERZOEKSOPZET Onderzoeksopzet: foucusgroepen ? Deelnemers geselecteerd door de 5 erkende verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. Nadeel van focusgroepen Voordeel van focusgroepen Geen representatieve steekproef Heterogene samenstelling  zoektocht naar informatie exploreren breed spectrum aan problemen en verwachtingen

OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie Situering Onderzoeksopzet Informatie in de beginsituatie Informatie in het verdere verloop Besluit

INFORMATIE IN DE BEGINSITUATIE Gebrek aan informatie Tekort aan praktische informatie Informatie is te algemeen, waardoor het moeilijk toe te passen is op eigen situatie Betrokken actoren Beëindigingen Sociale dienst ziekenhuis Zeer verschillend qua begeleiding Het ziekenfonds Geeft op eigen initiatief informatie Zelfhulpgroep Goede steun en informatie bij lotgenoten

INFORMATIE IN DE BEGINSITUATIE Verwachtingen Informatie naar de mantelzorger brengen. Geen informatie opdringen. Mensen zelf de keuze laten om al dan niet op het aanbod in te gaan. Juist en volledige informatie over het ziektebeeld is cruciaal.

OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie Situering Onderzoeksopzet Informatie in de beginsituatie Informatie in het verdere verloop Besluit

INFORMATIE IN HET VERDERE VERLOOP Betrokken actoren Beëindigingen Het ziekenfonds Gespreks- en infoavonden Krantjes: goede bron van informatie Personeel onvoldoende op de hoogte Verzuiling  versnippering van informatie Kwaliteit verschilt tussen de verschillende ziekenhuizen Dokters Belangrijke morele steun Onvoldoende op de hoogte Thuisverpleegkundigen + Vooral praktische tips Weinig tijd door de werkdruk Overheid Gemeenteblad Doet weinig moeite op belangrijke informatie te verspreiden

INFORMATIE IN HET VERDERE VERLOOP Verwachtingen Informatie over thuis- en mantelzorg centraliseren. Centraal telefoonnummer voor mantelzorgers. Bundelen van alle relevante informatie.

OVERZICHT Het onderzoek Informatie in de beginsituatie Situering Onderzoeksopzet Informatie in de beginsituatie Informatie in het verdere verloop Besluit

BESLUIT Hier volgen enkele algemene aandachtspunten Professionelen hebben vaak een te afwachtende houding Professionele zorgverstrekkers schieten vaak te kort als infoverstrekkers. Te vaak wordt onvolledige informatie doorgegeven die niet is toegepast op de specifieke situatie. Professionele zorgverleners moeten op de scharniermomenten extra waakzaam zijn.

BIBLIOGRAFIE Synthese gemaakt op basis van: CRAEYNEST K. & DE KOKER B. Informatienoden van mantelzorgers, een exploratief beschrijfvend onderzoek. In: Tijdschrift voor Welzijnswerk, Jg 30, nr. 275, 2006, 41-57 p. Gebruikte afbeeldingen 1STEUNPUNT THUISZORG, www.steunpunt-thuiszorg.be, geraadpleegd op 18/11/09 2ONDERSTEUNING IN THUISZORG, www.thuis.zorg.mut400.be, geraadpleegd op 18/11/09 3ZIEKENZORG VAN DE CHRISTELIJKE MUTUALITIET, www.ziekenzorg.be, geraadpleegd op 18/11/09 4ONS ZORGNETWERK, www.onszorgnetwerk.be, geraadpleegd op 18/11/09 5KENNISCENTRUM MANTELZORG, www.kenniscentrummantelzorg.be, geraadpleegd op 18/11/09

5 ERKENDE VERENIGINGEN Steunpunt Thuiszorg 1 Steunpunt Thuiszorg Ondersteuning in de thuiszorg Ziekenzorg van de Christelijke Mutualiteiten Ons Zorgnetwerk Kenniscentrum Mantelzorg Terug 2 3 4 5

FOCUSGROEPEN Een reeks groepsgesprekken, die onder leiding van een moderator, verlopen volgens een vooraf bepaald vragenschema. De moderator waakt erover dat iedereen voldoende aan bod komt, maar neemt zelf niet deel aan het gesprek. De rapporteur registreert de gesprekken. Terug

SCHARNIERMOMENTEN De aanvang van de zorg. Veranderingen in de zorgsituatie, dit zowel voor de zorgbehoevende als de mantelzorger. Verandering in de wetgeving en tegemoetkomingen. Wijzigingen in het aanbod van diensten