Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Bij Allochtonen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Advertisements

Eten en drinken, voor, tijdens en zeker na een inspanning.
Wat is een goede warme maaltijd?
Yvonne Krooshof, sportdiëtiste
Gezonde voeding.
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Eet je Fit!.
Hogescholen in Dialoog
Een handleiding voor deleerkracht
Hoe gezond ben ik?.
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
Scholing NPZE 6 maart 2014 Omgaan met rouw en verlies
Cultuursensitief werken
VOEDING EN REUMA.
Utrecht University Samenwerking tussen school en ouders met een migratie achtergrond: ‘Partnerschap in de maak’’ Platform Allochtone Ouders 6 juni 2009.
Voeding en bewegen!.
Begeleidingsplannen GGZ
Thema 2: Voeding en Vertering
31 maart 2009 Bijzonder gezond p. 1 Programma Het LOGO voorstellen Infomoment: Geef je ook bijzondere aandacht aan gezonde voeding en beweging Een analyse.
Gezondheidscentrum ‘t weeshuis. Samen beter…
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
Gonnie Staaks tel
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
De voedsel en kracht quiz
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Maren Oosthuizen, diëtist
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Wat voedt jou deel 1..
Nascholing voor praktijkondersteuners
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
ENERGY BOOST voor Vrouwen in Credit Management. Welkom Nieuwsgierig naar de ENERGY BOOST voor Vrouwen in Credit Management?  Je energieker voelen en.
Het Eetcafé Zwolle Sinds 1994 Handen en voeten geven aan het geloof vanuit de liefde voor Jezus.
Rianne v. Heertum Diëtist
VOEDING EN DIABETES.
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
1 Zin en onzin van dieten Esther Pekel, diabetes dietist VUmc.
Informatiebijeenkomst Berg en Terblijt “Workshop Gezonde voeding” Silvia Otten-Schiepers Diëtist GroenekruisDomicura.
VETC - Voorlichting in Eigen Taal en Cultuur Drs. Robin Kaplan Medewerker Gezondheidsbevordering - VETC Kennis & Expertise Centrum (KEC)
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Ook de buik vol van honger? Collecte voor Rwanda.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
Voedingsadviezen bij borstvoeding. Waar moet de voeding aan voldoen  Volwaardige voeding/Schijf van Vijf  Gevarieerde voeding  Eet vooral volop fruit.
VOEDING EN DIABETES.
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Voedingswaardeninformatie-systeem
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Project Interculturele Palliatieve Zorg
Getuigenis re-integratie
Voedingscentrum IBS III
Natuurbeleving en buiten spelen
Gezonde voeding.
Rol van de diëtist bij de behandeling van diabetes.
Schijf van vijf.
Eet je Fit!.
Diabetes.
Praktische tips voor goede voeding bij dementie
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Bij Allochtonen

Inhoudsopgave De allochtone bevolkingsgroep Cultuurkenmerken Geloofsachtergrond & Ziektebeleving Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Turkse voedingskenmerken Marokkaanse voedingskenmerken Leefstijladviezen Bezoek & Gastvrijheid Ramadan Take Home Messages

Cultuurkenmerken Taal en Opleiding Gezinssamenstelling Invloed van de goddienst Sociale invloed Sociaal economische status

Geloofsachtergrond & Ziektebeleving (Invloed)Geloofsachtergrond Ziektebeleving & Ziektegedrag Visie op gezondheid Verwachting van de cliënt

Dieetadvisering & Leefstijladviezen Turkse voedingskenmerken Voedingskenmerken & Eetgedrag Marokkaanse voedingskenmerken Aandachtspunten Leefstijladviezen Bezoek & Gastvrijheid Ramadan Mogelijk andere culturen?

Turkse Voeding Voedingskenmerken & Eetgedrag Geen regelmaat Te veel brood Te veel fruit Te veel zoetige dranken Tussendoortjes

Marokkaanse Voeding Voedingskenmerken & Eetgedrag Geen regelmaat Te veel olijfolie & olijven 2 warme maaltijden Te veel koolhydraten in 1 maaltijd Te veel suiker Te veel vlees/vis/kip

Aandachtspunten Empathie Veel respect voor hulpverleners Vertrouwensband opbouwen Duidelijkheid is aard van gesprek Betrek gezinssituatie erbij (Familiebanden belangrijk) Toon begrip voor het anders zijn Per individu sterk verschillend Maak verwachtingen duidelijk Motvierende gesprekstechnieken Adviezen op maat

Leefstijladviezen Voldoende beweging Stopen met roken Zout-, suiker- en vetgebruik beperken Bijzonderheden

Bezoek & Gastvrijheid Gasten zijn altijd welkom Belangrijkheid van de gast Afwijzen is oneerbiedig Praktische tips

Ramadan Ramadan Gezamenlijk eten Uitzondering (chronisch) zieken, zwangere en lacterende vrouwen Praktische tips

Praktische tips Let op uw voedingspatroon (3 eetmomenten) Ontbijt (Suhur: voor de ochtendzon) Warme maaltijd (Iftar: moment dat het vasten wordt afgebroken) Een lichte maaltijd, na het avondgebed (Taraweeh) Vezelrijke producten Zoetigheid (Baklava en Chebakia) Voldoende beweging

Dieetadvisering & Leefstijlbegeleiding Take Home Messages Motiverende gespreksuitvoering werkt bij iedereen Kennis van culturele achtergrond helpt u bij het vergroten van uw empathisch vermogen

Dank u wel! Diëtist: Sam Gabriel E: sam@fitfood.info T: 06-19069287