Thema 2. Voeding en vertering

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Enzymen (in het spijsverteringskanaal)
Advertisements

Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
Thema 3. Erfelijkheid. Practicum Genetica De wetten van Mendel.
Ecologie Inleiding. Onderzoekstijd 1E, Ecologie bestaat uit 16 lessen van 2 uur. - Je werkt in groepjes van 2. - Iedereen krijgt zijn eigen werkboek. Wat.
Wijziging planning Vandaag korte uitleg over 3.6/3.7, Powerpoint staat bij downloads. Vandaag zelf practicum 3.10 uitvoeren na uitleg Woensdag SO reactievergelijkingen,
T3. Organen en cellen. 1. De Torso.
T7. Bloemen, vruchten, zaden.
Enzymregeling En Practica
Wat is de genlocatie van rode haarkleur?
T1. Wat is biologie? B1. Levend – dood - levenloos
T7. Bloemen, vruchten, zaden.
Thema 3. De bloedsomloop Opdracht 1.
B1 Stoffen worden omgezet
Examentraining Biologie
Enzymen voor de vertering
Het spijsverteringsstelsel
Waarom enzymen? Hun werking
T1. Wat is Biologie? Bij dit thema horen 2 practica:
Verkleining van voedingsstoffen
koolhydraten: voorbeelden van koolhydraten
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
enzymen: katalysator Enzymen
1x5= 2x5= 3x5= 4x5= 5x5= Om te controleren: Ga met je muiswijzer over de som tot het een handje wordt. Klik dan en je ziet het goede antwoord! 6x5= 7x5=
Op reis van MOND tot KONT
T2. Planten De levenscyclus van een plant Wortels Stengels Bladeren
Het gedrag van pissebedden.
Eerste eigenschap van de microscoop:
Thema 2: Voeding en Vertering
Materie, energie en leven
T1. Afval en milieu B1. Soorten afval B2. Stoffen in de natuur
Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties
Thema 1. Afval en milieu Inleiding. - Je werkt in groepjes van 2.
Thema 1. Inleiding in de biologie.
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Spijsvertering door enzymen
Voortgezette assimilatie =
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Thema 1. Stofwisseling. Thema 1. Stofwisseling
ROL VAN ENZYMEN BIJ STOFWISSELINGS-PROCESSEN
Thema 1. Inleiding in de biologie.
Eerste eigenschap van de microscoop:
NLT Aardrijkskunde/biologie
Kenmerken van organismen BIODOEN
Hoe werkt deze digitale methode? 1
LEREN ONDERZOEKEN Inleiding: Wat heb je nodig? - Handleiding “leren onderzoeken”, dit is ook je werkboek. Wat gaan we doen? Theorie. Hoe zet je een onderzoek.
PSO. Praktisch school onderzoek.
Thema 1. Inleiding in de biologie.
Thema 1. Inleiding in de biologie.
T4 – Voeding en Vertering
Enzymen Hoofdstuk 6.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Het verteringsstelsel
Stofwisseling Thema 1.
Stofwisseling. Organische stof is een stof die gemaakt is in een levend wezen Bevat energie Koolhydraten eiwitten vetten Anorganische stof is een stof.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Bs. 1 stoffen worden omgezet (stofwisseling )
T2. Voeding en Vertering B1. Voedingsmiddelen en voedingsstoffen B2. Het aantonen van voedingsstoffen B3. Gezonde voeding B4. Het verteringsstelsel van.
Vertering van voedingsstoffen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Startopdracht! Ga direct voor jezelf aan de slag met de volgende twee opgaven: Los op: x2 - 4x = 5 Los op: x(x + 3) + 2 = 0.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Voorbereiding op de biologie toets
Thema 2: Voeding en Vertering
Thema 1: Stofwisseling de werking van enzymen.
Transcript van de presentatie:

Thema 2. Voeding en vertering Inleiding. Bij dit practicum ga je zelf een onderzoek opzetten. Je onderzoekt factoren die van invloed zijn op de werking van het enzym amylase. Amylase is een verteringsenzym dat amylose (een niet-vertakte vorm van zetmeel) afbreekt. Het komt zowel voor in het dierenrijk als in het plantenrijk.

Werking amylase Amylase breekt het lange zetmeelmolecuul af tot kleine suikermoleculen (Maltose) en gebruikt daarbij water. http://vakken.tcc-lyceumstraat.nl/bi1/Video%20biologie/6V/enzyme.swf De werking van amylase

Hoe kun je zien of het enzym werkt? M.b.v. de reagens Jodium. Hoeveelheid Keur Reagens Veel zetmeel Donker blauw Beetje zetmeel Rood/paars Geen zetmeel geel

I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 T4-B1. Bloed De werking van het reagens jodium. I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 I2 Zetmeelmolecuul I2 I2 I2 I2 I2 Jodium in een oplossing van water

Welke proeven. Uit welke proeven kun je kiezen: 1. De invloed van temperatuur op de werking van amylase. Temp: 5, 15 25, 35, 45, 55 en 65 °C. 2. De invloed van de pH op de werking van amylase. pH: 4,5,6,7,8 en 9. 3. De invloed Glucose op de werking van amylase. Concentratie: 0, 0,5 , 1, 2, 3, 5 en 10% 4. De invloed NaCl op de werking van amylase. Uitvoering: Je werkt in groepen van 2. Je voert eerst punt 1 t/m 4 van de natuurwetenschappelijke methode uit (zie stencil). Daarna starten met het voor onderzoek. Ps. Geen theorie.