“Melkvet- en -eiwitgehalte: invloedsfactoren ”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KWALITEITSZORG november 2012
Advertisements

Rekenen met procenten Rekenen met procenten.
‘SMS’ Studeren met Succes deel 1
Wat was toen het grootste het grootste probleem van de van de FOD?
Standaard-bewerkingen
Presentatie cliëntenonderzoek. Algemeen Gehouden in december 2013 (doorlopend tot eind januari) DoelgroepVerzondenOntvangen% LG wonen en dagbesteding.
NEDERLANDS WOORD BEELD IN & IN Klik met de muis
1 Resultaten marktonderzoek RPM Zeist, 16 januari 2002 Door: Olga van Veenendaal, medew. Rothkrans Projectmanagement.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Uitgaven aan zorg per financieringsbron / /Hoofdstuk 2 Zorg in perspectief /pagina 1.
December 2007 Dimarso N.V., opererend onder de commerciële naam TNS Dimarso en hierna TNS Dimarso genoemd, beschikt exclusief over het auteursrecht van.
Duurzaamheid en kosten
1 COVER: Selecteer het grijze vlak hiernaast met rechtsklik & kies ‘change picture’ voor een ander beeld of verwijder deze slide & kies in de menubalk.
Global e-Society Complex België - Regio Vlaanderen e-Regio Provincie Limburg Stad Hasselt Percelen.
 Deel 1: Introductie / presentatie  DVD  Presentatie enquête  Ervaringen gemeente  Pauze  Deel 2 Discussie in kleinere groepen  Discussies in lokalen.
STAPPENPLAN GRAMMATICUS.
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Een Concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest LES 4 1.
Rekenen met procenten Rekenen met procenten.
Praktijkvoorbeelden waargenomen via het project ‘Vet/eiwitverhouding reeds sturen in het basisrantsoen’ Eddy Decaesteker Bedrijfsadvisering Melkveehouderij.
Mode1. Cijfers  Onvoldoende 5  Matig 6  Voldoende 7  Goed 8  Uitstekend 9  Excellent 10.
Nooit meer onnodig groen? Luuk Misdom, IT&T
Elke 7 seconden een nieuw getal
Regelmaat in getallen … … …
Regelmaat in getallen (1).
1 introductie 3'46” …………… normaal hart hond 1'41” ……..
Oefeningen F-toetsen ANOVA.
Wat levert de tweede pensioenpijler op voor het personeelslid? 1 Enkele simulaties op basis van de weddeschaal B1-B3.
De levenscyclus van de mens
Inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
Foto 65 – wegenis + parking + rechts G01 Foto 66 – G01.
Seminarie 1: Pythagoreïsche drietallen
Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling HRM BUE Middenkader 2005 Een eerste verkenning van de resultaten.
Inkomen les t/m 75 plus Zelftest Kennisvragen.
Inkomen les 14 Begrippen & 65 t/m Begrippen Primaire sector Bedrijven die zaken aan de natuur onttrekken (landbouw, jacht, bosbouw, visserij)
Inkomen les 8 37 t/m 46.
Inger Plaisier Marjolein Broese van Groenou Saskia Keuzenkamp
Een bakje kwark kost € 1,27. Hoeveel kosten vijf bakjes? 5 x € 1,27 = 5 x € 1,00 = € 5,00 5 x € 0,20 = € 1,00 5 x € 0,07 = € 0, € 6,35 Een.
Obesitas & Schouderdystocie
Help! ‘Niet vorderende ontsluiting’
SAMENWERKING WO EN HBO BIJ AANSLUITINGSONDERZOEK V0-HO Rob Andeweg DAIR 7 en 8 november 2007.
Panel Survey of Organisations. Soepel omgaan met personeel Panel Survey of Organisations Selectief selecteren Kleurt diversiteit de boekhouding? of snel.
Cijfers Zorg en Gezondheid
Standaard-bewerkingen
EFS Seminar Discriminatie van pensioen- en beleggingsfondsen
Deel 2. Hoofdrekenend aftrekken
Hoe gaat dit spel te werk?! Klik op het antwoord dat juist is. Klik op de pijl om door te gaan!
Eerst even wat uitleg. Klik op het juiste antwoord als je het weet.
Op reis naar een dierentuin
Hartelijk welkom bij de Nederlandse Bridge Academie Hoofdstuk 7 De 2 ♦ /2 ♥ /2 ♠ en de 2 ♣ -opening 1Contract 2, hst 7.
HOSTA 2010, Vastgoedcongres 29 september september Horwath HTL.
STIMULANS KWALITEITSZORG juni 2014.
Compter en français (tellen in het Frans)
Centrummaten en Boxplot
Een organisatie van stad Kortrijk, Directie Cultuur, Team Jeugd i.s.m. Hogeschool West – Vlaanderen departement HIEPSO.
1 Zie ook identiteit.pdf willen denkenvoelen 5 Zie ook identiteit.pdf.
Herhaling bijeenkomst 1 Noem 3 dingen die je vorige week hebt geleerd.
Zo zit dat met uw pensioen!
2020 Boer of mineralenmanager? 1. Evenwicht? Bodem & vakmanschap Info DMS % %
Openbaar je talent Service public, talent particulier.
Veevoeding Weende analyse.
Voerbehoefte melkvee.
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Het maagdarmstelsel van de koe
Voeding Melkvee.
Voedingsstoffen voor de koe
VOS, FOS en OEB.
Transcript van de presentatie:

ADLO-Demo project: “Vet en eiwit in de melk: sturen vanuit het basisrantsoen” “Melkvet- en -eiwitgehalte: invloedsfactoren ” De Campeneere S. en De Brabander D. ILVO Eenheid Dier, Scheldeweg 68, 9090 Melle Dit demonstratieproject wordt medegefinancierd door de Europese Unie en het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid

Inhoud: Wat is melkvet en melkeiwit Invloedsfactoren Niet-voedingsfactoren Voedingsfactoren

Melkvet: Melkvet is hoofdzakelijk opgebouwd uit triglyceriden TGL: 3 vetzuren + 1 glycerol Vereenvoudigd: Korte keten vetzuren (tot C15-C16) in uier gesynthetiseerd uit azijnzuur (C2) en boterzuur (C4) Lange keten vetzuren (C16 en langer) aangevoerd door bloed afkomstig van voedervet microbieel vet gemobiliseerd lichaamsvet

Melkeiwit Melkeiwit is opgebouwd uit: 95% werkelijk eiwit waarvan 80% caseine; rest wei-eiwitten overwegend synthese in uier uitgaande van AZ verteerd in dunne darm groot deel uit microb. eiwit ~AZ patroon ideaal 5% niet-eiwit-stikstof

Nuance: 44,0 g/l melk = 42,7 g/kg melk

Niet-voedingsfactoren Lactatiestadium Genetica Tijdstip Ziekte bv. mastitis Seizoen Hitte

Lactatiestadium Gegevens: VRV 7 7

Diersoortverschillen VET EIWIT EIW. /VET LACT AS TOTAAL VASTE STOF % Aap 3.9 2.1 0.6 5.9 2.6 14.5 Antilope 1.3 6.9 5.3 4 25.2 Bizon 1.7 4.8 2.8 5.7 0.96 13.2 Buffel, Filippijnse 10.4 4.3 0.8 21.5 Buidelrat, Am. 6.1 9.2 1.5 3.2 1.6 24.5 Cavia 8.1 3 0.82 15.8 Dolfijn 14.1 0.7 --- 30.4 Ezel 1.2 1.4 0.45 10.2 Geit 3.5 3.1 0.9 4.6 0.79 12 Hert 19.7 0.5 34.1 Hond 8.3 9.5 1.1 3.7 20.7 Kangaroe 6.2 Spoor Kameel 4.9 5.1 14.4 Kat 10.9 11.1 1 3.4 25.4 SOORT VET EIWIT EIW. /VET LACT AS TOTAAL VASTE STOF % Koe: 4.6  3.7   0.8 4.9  0.7   13.8 Konijn 12.2 10.4 0.8 1.8 2 26.4 Olifant 15.1 4.9 0.3 3.4 0.76 26.9 Paard 1.6 2.7 1.7 6.1 0.51 11 Rat 14.8 11.3 2.9 1.5 31.7 Rendier 22.5 10.3 0.5 2.5 1.4 36.7 Schaap 5.3 5.5 1 4.6 0.9 16.3 Varken 8.2 5.8 0.7 4.8 0.63 19.9 Walvis 34.8 13.6 0.4 51.2 IJsbeer 31 10.2 1.2 42.9 Zeehond 53.2 11.2 0.2 2.6 67.7

Genetisch verschil tussen melkveerassen Bron: http://classes.ansci.uiuc.edu

Leroy Abrian x Jocko Besn Genetisch verschil binnen ras Naam Afstamming NVI Kg Melk Kg Vet % V % E INET Surprise Dustin x Luxemburg 214 648 24 -0,05 0,08 100 Paramount Jocko x Fatal 209 2.002 26 -0,6 -0,1 146 Butembo Leroy Abrian x Jocko Besn 202 872 29 123 Stilist Novalis x Cash 199 455 30 0,12 0,18 124 Bertil Willis x Jocko 196 718 36 0,06 0,19 154 Win 395 Winchester x Patron 194 2.084 48 -0,41 -0,24 106 Peinzer Boy Jesther x Lucky Leo 188 408 16 -0,02 0,04 58 Orcival Mattie G x Esquimau 187 665 49 0,23 0,07 116 Roppa 171 1.007 -0,16 0,02 111 Salisbury Jocko x Rudolph 170 819 -9 -0,5 71 Bron CRV, stierenkaart website

Tijdstip van melken Mastitis Avondmelk hoger vetgehalte Vroeger: avondmelk afromen voor room Tijdstip binnen melkbeurt (begin vs einde) Mastitis Vetgehalte licht gedrukt Lactose licht gedrukt

Hitte Persbericht: “ Juli 2006 warmste maand in zeker 300 jaar” Andere invloeden Seizoen Hitte Persbericht: “ Juli 2006 warmste maand in zeker 300 jaar”

Voedingsfactoren Verdunningseffect Pensfermentatie Energievoorziening Eiwitvoorziening Structuurvoeder Vettoevoeging

Verdunningseffect GEHALTE vet en eiwit = resultante van hoeveelheid melk, vet en eiwit die in de uier gevormd en aangevoerd worden. Hoeveelheid melk vooral ifv hoeveelheid lactose in de uier. Meer melk bij zelfde vet en eiwitsynthese => lagere gehalten. Bv 40 kg -3 kg +3 kg 1680 g vet 42 g = 45 g/kg = 39 g/kg 1360 g eiwit 34 g = 37 g/kg = 32 g/kg Uitgesproken bij vet, minder bij eiwit.

Pensfermentatie Hogere microbieel eiwitsynthese => melkeiwit stijgt Specifieke vetzuren: Melkvetverhogend: Azijnzuur (C2; uit celstof) Boterzuur (C4; uit suikers) Melkeiwitverhogend: Propionzuur (C3; uit zetmeel)

Energievoorziening Betere energievoorziening => verhoogde melkproductie; iets verlaagd vetgehalte (verdunningseffect) => eiwitgehalte stijgt !? (uitz: vet) Reden: meer energie is meestal meer FOS meer FOS ~ meer microbieel eiwit (OEB OK) meer micr eiwit ~ hoger eiwitgehalte

Energievoorz. (% v/d normen) Energievoorziening Eiwit (g/kg) Energievoorz. (% v/d normen) Journet, 1978

Eiwitvoorziening DVE voorzienig hoger Melkproductie:  vetgehalte:  (verdunning) eiwitgehalte:  tot normvoeding   boven normvoeding OEB voorziening hoger weinig invloed op vet/eiwit, tenzij neg. OEB

Eiwitvoorziening Vérité, 1998

Structuurvoorziening Tekort aan structuur: oorzaak: vaak – celstof; + zetmeel => minder azijnzuur; meer propionzuur => melkvetgehalte daalt (vaak gepaard met lichte eiwitstijging) NIET na te streven

Vettoevoeging Effect is sterk afhankelijk van type vetbron Algemeen: vettoevoeging meestal stijgt melkproductie (VW vetgehalte niet te hoog: max 5-7% vet ) lager eiwitgehalte effect op vetgehalte niet éénduidig soms hoger (bv beschermd vet) soms lager (bv visolie, onverzadigd vet)

Specifieke voederinvloeden Niet sluitend in alle omstandigheden. Nooit 100% éénduidig. Onder andere afhankelijk van wat er vervangen wordt en van lactatiestadium. 22

Specifieke voederinvloeden Bv 1: Ingekuilde perspulp: Melkstimulerend, vetdrukkend, eiwitstimulerend Reden: Hoge opneembaarheid en hoge verteerbaarheid => melkstimulerend aanbreng pensenergie => meer FOS => meer microbieel eiwit => eiwitstimulerend 23

Specifieke voederinvloeden Bv 2: Voederbieten: melk ??, vetstimulerend, eiwitstimulerend Reden: aanbreng suikers => meer boterzuur => vetstimulerend aanbreng pensenergie => meer FOS => meer microbieel eiwit => eiwitstimulerend Tvv KV eerder minder melk Tvv RV eerder melkstimulerend 24

Specifieke voederinvloeden KgM %Vet %Eiw Vers gras + - Maïs bij vers gras =+ KZK Granen = Maïsgraan =- MKS/CCM =- (2de helft) Bieten Perspulp Aardappelen Draf 25

Dank u voor uw aandacht 17 februari 2006