De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Advertisements

Wereldoorlogen Kenmerk 38b Totalitaire ideologieën in de praktijk: fascisme/nationaal-socialisme Les 3 – Nazificatie van de samenleving.
HAVO 5 Examenkatern 2009 Hoofdstuk 4. Hoofdstuk 4, Het ‘thuisfront’ en de oorlog Paragraaf 1: (blz 55) 1. De rol van de media was van groot belang omdat:
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Paragraaf 4.2 Onafhankelijkheid.
Onderzoek in het nieuws? Kansen en bedreigingen Chris Aalberts CEPHIR - 4 maart
Internationale organisaties
© De Coninck Sofie en © Onze maatschappij is multicultureel.
Nederland na 1945: Cultuur en mentaliteit
Omgaan met geschiedenis
3.2 Het bestuur van de polis
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
Eerste Wereldoorlog 6.4, Een vrede voor altijd?.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Hoofdstuk 5.
Start scheikunde havo 4 .
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
PARLEMENTAIRE DEMOCRATIE VANAF ONTZUILING EN VERDERE DEMOCRATISERING - 1 E DEEL Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
de tijd van burgers en stoommachines
Hoofdstuk 5 |de Verenigde Staten worden een wereldmacht.
Hst 1: De wereld: Systeem van landen en relaties
Paragraaf 2 Een gebied in kaart.
Thuisfront en de oorlog
18de eeuw Halverwege de 18de eeuw kwam de Verlichting (zie aantekeningen bij hoofdstuk 7 ) Vrijheidsrechten Verlichtingsfilosofen gingen uit van het idee.
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
Verzuiling en ontzuiling in Nederland
Opd 19 A: pasfoto’s, vakantiefoto’s etc.
11 Feminisme.
Hoofdstuk 3 Wereld: stedelijke gebieden in de VS Paragraaf 7
Hoofdstuk 3. Noord en Zuid-Vietnam na 1954
Hoofdstuk 2. Kolonisatie en dekolonisatie van Vietnam
Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina
Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam
1 Hoofdstuk 6. De oorlog aan het 'thuisfront' Deelvraag: welke invloed had de oorlog op de Amerikaanse samenleving en in welke mate beïnvloedde de Amerikaanse.
Hoofdstuk 4. Een supermacht verliest een oorlog ( )
OORLOG IN VIETNAM. ACHTERGROND Het midden van de 20e eeuw stond in het teken van de opkomst van grote mogendheden: de Verenigde Staten en de Sovjet Unie.
H5 De gevolgen van de oorlog
De Vietnam Oorlog De man is de SU president Chroetsjov. Wat wil de tekenaar duidelijk maken?
NICOLE, BINTOU, MARYSIA. VWO 3
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Historisch Overzicht Paragraaf 1.
§5.4 Het einde van de koude oorlog
Veiligheid gegarandeerd en privacy gered
De zee..
Paragraaf 1.4 Leven van de landbouw.
Hoofdstuk 3 Arm en rijk in de VS en Nigeria.
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Koude Oorlog les 10 - par 5 - deel 2 - Einde KO.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
VredesverdragenVredesverdragen Genoemd naar een buitenwijk van Parijs net als Sèvres (Turkije) en St. Germain (Oostenrijk-Hongarije) Frankrijk, Engeland.
Seizoensthema … GRAPES Gratie Genade GUNST.
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Woordweb en huiswerk bespreken. Uitleg. Opdrachten.
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
3.1 De Griekse wereld Hoofdstuk 3.
Groep 8, Hoofdstuk 6: Samenwerking in de wereld. In welk jaar begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland? En in welk jaar eindigde hij ?
De Koude Oorlog
De Verenigde Staten. §2. Voor indianen is geen plek meer. Voordat de Europeanen kwamen, waren de indianen de enige bewoners van Amerika. De indianen hadden.
Koude Oorlog les 8 - par 3B - deel 2 - Einde KO.
VERENIGDE STATEN De weg naar wereldmacht | Het federale bestuur | The Roaring Twenties.
Blok 3 Nooit meer oorlog Deelvraag:
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
Cursus 6.2 : Koude Oorlog 2 KGT Lesweek 1
Wereldoorlogen Kenmerk 38 het in praktijk brengen van de totalitaire ideologieën communisme en fascisme/nationaal-socialisme Les 2 – Nazificatie.
§3.1 De Eerste Wereldoorlog
Transcript van de presentatie:

De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving. Hoofdstuk 7. De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving. Deelvraag: waarom liet de oorlog zulke diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving? 1

Verstrengeling binnenlandse politiek en oorlog…… Obama en Afghanistan? Hoofdstuk 7. De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving. Deelvraag: waarom liet de oorlog zulke diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving? Paragraaf 7.1 Sporen in de binnenlandse politieke verhoudingen in de Verenigde Staten De Vietnamoorlog heeft duidelijk gemaakt dat politici soms beslissingen namen op grond van selectieve waarnemingen, onvolledige informatie of onbewezen aannames. In 1971 bleek uit publicaties als de Pentagon Papers, dat de regering zaken omtrent de oorlog niet altijd conform de werkelijkheid aan volk en volksvertegenwoordiging had gepresenteerd. Verstrengeling binnenlandse politiek en oorlog…… Obama en Afghanistan? 2 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 2

Paragraaf 7.2 Sporen in de maatschappelijke verhoudingen Hoofdstuk 7. De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving. Deelvraag: waarom liet de oorlog zulke diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving? Paragraaf 7.2 Sporen in de maatschappelijke verhoudingen Hoewel de dienstplicht in principe elk Amerikaanse gezin met de oorlog confronteerde, bleek achteraf dat de lagere sociale milieus - en dus relatief veel zwarte jongemannen - waren oververtegenwoordigd aan het front. Rijkere gezinnen hadden voor hun zoons een minder risicovolle plek voor hun dienstplicht geregeld. In politiek linkse kringen weigerde men dienst. 3 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 3

Paragraaf 7.3 Een nationaal trauma Hoofdstuk 7. De betekenis van de Vietnam-oorlog voor de Amerikaanse samenleving. Deelvraag: waarom liet de oorlog zulke diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving? Paragraaf 7.3 Een nationaal trauma In de Verenigde Staten werd de Vietnamoorlog in de jaren '70 een nationaal trauma. Verloren, op een vuile manier gevochten en alles voor niets. De psychosociale en fysieke klachten waaraan veel Vietnam-veteranen leden, werd het 'Vietnamsyndroom' genoemd en was lange tijd slecht bespreekbaar in de Amerikaanse samenleving. Verwerking van het trauma kwam in de jaren '80 op gang. Dit bleek onder andere uit de vele speelfilms waarin de oorlog een rol speelde.   4 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 4