Voedselketen De Hoofdrolspelers:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
WERKING VAN ECOSYSTEMEN
Advertisements

Werking van ecosystemen
Ecologie VWO 5.
Ecosystemen Hoofdstuk 3.
In een loofbos is er een grote biodiversiteit
Voedselrelaties ecologie.
Kringloop producent-consument-reducent………
Producenten doen aan fotosynthese
Thema 3: Ecologie.
13.3 t/m 13.5 Voedselketens / Voedselpiramides / Biomassa / BPP /NPP / Eutrofiëring.
We beginnen met een standaard voedselketen….
Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
Bacteriën Heil en onheil.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
De kringloop van voedingsstoffen in de natuur
Basisstof 1: Invloeden uit het milieu Basisstof 2: Voedselrelaties
Voedselrelaties.
Basisstof 9: Autotroof en Heterotroof
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
413 – ECOLOGIE.
Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
Duurzame energie Biomassa.
13 Eten of gegeten worden!.
Module Ecologie PP5 Ecosystemen..
VWO 5 Boek: biologie voor jou Deel: VWO B2 deel 2
Hoofdstuk 11: Ecostromen
4 basis en kader, hele hoofdstuk
Stikstofkringloop Koolstofkringloop
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
7 Ecologie ©JasperOut.nl.
Ecologie Thema1.
Hoofdstuk 3 Ecosystemen.
Ecologie Voedselketens en kringlopen. Relaties organismen 1.Competitie o Voedsel, ruimte of partners 2.Predatie o Opeten ander organisme Voedselketen!
Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn.
Hoofdstuk 3 Ecosystemen.
Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
DE KOOLSTOFKRINGLOOP.
Voeding Bij zaadplanten.
Wie eet en wie wordt gegeten?
Eutrofiëring.
Bladzijde 8 van je tekstboek.
Ecologie' 17 .
We beginnen met een standaard voedselketen….
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Ecologie Hoofdstuk 6.
VWO 5 Boek: biologie voor jou Deel: VWO B2 deel 2
Thema 3 ecologie.
Koolstofkringloop Lucht Planten fotosynthese Plantaardige
Ecologie Hoofdstuk 6.
Ecologie Hoofdstuk 6.
413 – ECOLOGIE.
Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Concurrentie Biotisch Predator Voedsel Abiotisch.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Voedselketen Consument 1e orde Consument 2e orde Consument 3e orde
Organische stoffen Anorganische stoffen.
Havo 5 Stofwisseling: Koolstofkringloop
Transcript van de presentatie:

Voedselketen De Hoofdrolspelers: Fytoplankton; microscopisch kleine plantaardige algen. Wat hebben zij nodig? Waarom de vormen? Fytoplankton is voor de groei afhankelijk van licht en voedingsstoffen als stikstof, fosfor en kiezelzuur.

De Hoofdrolspelers: Zoöplankton is een verzamelnaam voor in water zwevende of drijvende heterotrofe organismen. Ze voeden zich niet door middel van fotosynthese maar consumeren fytoplankton (in dat geval zijn ze herbivoren), andere zoöplankton soorten (in dat geval zijn het carnivoren) of detritus (in dat geval zijn het detrivoren).

De Hoofdrolspelers: Bultrug (Baleinwalvis) Haring Feestmaal Vissen eten een variëteit aan voedsel; fytoplankton (jonge vissen), zooplankton, bodemdieren of andere vissen.

De Voedselketen/web Fotosynthese Fytoplankton Producent Trofisch niveau 1 Fytoplankton 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2 Consumenten 1e orde Trofisch niveau 2 Reducenten Bv. Bacteriën en schimmels (jonge) vissen Zoöplankton Consumenten 2e orde Trofisch niveau 3 Bultrug Haring Consumenten 3e orde Of 2e orde Trofisch niveau 3 of 4 Detrivoor Bv. Krab Bv. Kabeljauw

Producenten: de autotrofe organismen in de kringloop van stoffen Consumenten: de tweede en volgende schakels in een voedselketen. Detrivoren: afvaleters, eten (dode) resten van organismen Reducenten: bacteriën en schimmels, breken de organische resten (bv. Ureum) af tot anorganische stoffen.

Nog meer???