Romeinen en Germanen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het oude Rome.
Advertisements

Het rijk en de stad Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
SlagTeuterburgerwoud
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Het West Romeinse rijk valt uiteen
Romeinen, Germanen en Kelten
Verdediger van het Christendom
Romeinen in Noord-West Europa
Uit: Trouw 16 september 2009.
Het Romeinse Rijk was een agrarisch-urbane samenleving
2.3 Hispania Romana Kenmerk:
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Rome!.
Je leert over Romeinen in Nederland.
Het ontstaan en bestuur van het keizerrijk
Het Romeinse Rijk Hoofdstuk 2.3.
De Kelten Oorsprong en verspreiding Het Keltische ras is tuk op gevechten opvliegend oorlogszuchtig eenvoudig niet gemeen Strabo, Geographica, IV,4,2.
De Romeinen en hun staatsvorm
De Romeinen.
De Romeinen § 2.
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
De Romeinen, Van stad tot wereldrijk
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Zelfs Romeinen hebben BV’s.
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Imperium Romanum.
Romeinen, Germanen en Kelten
DE ROMEINEN.
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Geschiedenis Proefwerk oefenen.
Mare nostrum ’onze zee’
Geschiedeniswerkplaats – 1KGT Hoofdstuk 2
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa
POLITIEK BIJ DE GRIEKEN EN ROMEINEN
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis Hoorcollege propedeuse semester I blok II F.G. Naerebout.
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis Hoorcollege propedeuse semester I blok II F.G. Naerebout.
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
De vroege middeleeuwen
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
4.1 van stad tot wereldrijk
Nisa Onacak & Sadé Ter Horst
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Imperium Romanum § 2.3: Kenmerkend aspect 3.
Het Romeinse Rijk.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
DE GROEI VAN HET ROMEINSE RIJK
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Romeinen en Germanen

Bestuur van de Romeinse Republiek De Romeinse Republiek was een democra- tische aristocratie Democratisch -volksvergadering kiest de magistraten -2 consuls controleren elkaar en zijn maar 1 jaar consul Aristocratisch -magistraten zijn rijken -de Senaat (de rijken) heeft de meeste macht

Burgeroorlogen 1ste eeuw v.c. Burgeroorlogen Generaals proberen met hun leger de macht te grijpen Soldaten trouw aan hun generaal en niet aan de staat, want hij geeft hun -soldij -deel van de buit -stukje grond na hun diensttijd Caesar wint van Pompejus en wordt dictator voor het leven→door Senaat vermoord Octavianus wint van Marcus Antonius en sticht het keizerrijk (31 v.c.)

Uitbreiding van het rijk Caesar breidt het rijk uit naar het noorden -Gallië -Brittanië -Benelux tot aan de Rijn Augustus wil de Elbe als grens Romeinse leger sterker dan de Germanen Die gebruiken de guerillatactiek→ Romeinen verslagen in het Teutoburger woud→ -Rijn-Donau als grens -Pax Romana -limes versterkt 100 n.c. het rijk de grootste omvang

Romeinse grens Grens was een open grens→handelsver- keer Grens goed verdedigd -wachttorens -castellum -greppel of muur (b.v. Muur van Hadrianus) -castra verder naar achteren Vanaf 2de eeuw druk op de grenzen -welvaart trekt Germaanse volken aan -opgejaagd door de Hunnen

Relatie met de Germanen -Romeinen laten een deel van de Germanen toe -Germanen moeten hulptroepen leveren→ barbarisering van het leger→leger on- betrouwbaar Vanaf de 3de eeuw crisis in het rijk -onveiligheid→handel achteruit -bevolking neemt af→minder belasting -hogere kosten door -afkoopsommen aan Germanen -extra soldij voor het leger -meer kosten voor ambtenaren -snelle wisseling van keizers (soldatenkeizers)

De ondergang Begin 3de eeuw -splitsing van het rijk in 2 delen Oost Romeinse rijk (Constantinopel) West Romeinse rijk (Rome) -Germanen doorbreken de Rijngrens (406) (achter hun aan komen de Hunnen) In 451 worden de Hunnen verslagen In 476 officieel einde van het West Romein- se rijk (laatste keizer afgezet door de Germanen) De Germanen zijn geromaniseerd, maar hebben ook invloed op de Romeinen gehad -Germaanse goden overgenomen (gekop- peld aan Romeinse) -Germaanse gebruiksvoorwerpen

Staatsinrichting Romeins republiek

De Senaat

Pompeius en caesar

Moord op Caesar

Marcus Antonius en Octavianus

Veroveringen van caesar

Veroveringen onder Augustus

Slag in het Teutoburgerwoud (Varrusslag)

Varrus

Limes

Wachttoren

Castellum

Muur van Hadrianus

Hunnen

Rijk van de Hunnen

Verdeling van het rijk

Hunnen jagen Germanen op

Romeinen verslaan de Hunnen

Einde west Romeinse rijk

Laatste Romeinse keizer

Nehalennia