WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het archief van Nederland 4.1 NL in beweging
Advertisements

§6 Begin Holoceen Kenmerkend voor de laatste jaar is dat de temperatuur weer stijgt. Je kent inmiddels het gevolg => stijging van de zeespiegel.
Hoofdstuk 6 De hyperactieve aardkorst
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 10 4,5 miljard jaar aardse geschiedenis Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
Hoofdstuk 1 Reis vanaf het middelpunt van de aarde
Geologie Blz
zonnestelsel zonnestelsel zonnestelsel lucas vermeulen
Door Lucas Brosky Groep 6b 25 mei 2012
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 8 Systeem Aarde, de componenten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
Mindmap De kinderen hebben eerst per groepje een digitale mindmap op het bord gemaakt om uit te zoeken wat ze al wisten en waar ze moesten gaan zoeken.
ROTATIONELE RAMAN-VERSTROOIING IN DE AARDATMOSFEER
Van: Jantine Brouwers Datum:
Geologie.
2005 YU55 (8/11).
Asteroïden.
Mastercourse klimaatverandering en verwoestijning
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 2 De vergeten revolutie Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 5 Van Gondwana tot Pangaea Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 4 Het paradigma van de platentektoniek Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 9 Systeem Aarde, de wisselwerkingen Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 11 Planeet Aarde op mensenmaat Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 12 Een kijk in de toekomst Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 6 Gaia, de Aarde als een 'levende planeet' Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke.
Hoofdstuk 3 Natuurgeweld deel 1
Hoofdstuk 1 Extern systeem en klimaatzones Paragraaf 1 t/m 4
HOOFDSTUK 4 DE CONSUMENT
HOOFDSTUK 6 DE OUTPUTBESLISSING VAN DE ONDERNEMING
HOOFDSTUK 22 DE REELE EN DE MONETAIRE SFEER
Inleiding tot de Economie
HOOFDSTUK 14 DE MACRO-ECONOMISCHE GROOTHEDEN
3 havo H1 aarde §2.
Hoofdstuk 2 Klimaatzones en landschappen Paragraaf 12 en 13
2.4: veranderend klimaat.
Teachers’ day Workshop Climate Drs. Annemarie Devis Dr. Matthias Demuzere 4th BELGIAN GEOGRAPHY DAYS Geography in a changing World Zaterdag 23/10/2010.
wet van behoud van energie
Inhoud volgende toets:
Theorie Verticale opbouw en stabiliteit
Theorie Circulatie.
Väder- och Klimatförändringar
Geofysica vt Week
Saturnus Door Peter & Dimitri.
Geofysica dt Geofysica vt Week 3.
Mercurius..
Gemaakt door Juan en Hero
Gegevens Geschiedenis Vandaag Gegevens - ° 1998.
Huiswerk 30 g = 3000 cg 88 kg = g 750 dag = mg
newton_havo_09.7 afsluiting | samenvatting
Hoofdstuk 7 Nederlands weer en klimaatverschillen.
3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 2-3
Aarde 3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 4.
platentektoniek Alfusainey Kenny Continenten van vroeger
Hoofdstuk 2 Aarde § 2 Planeet Aarde.
De atmosferische grenslaag
y.gvh Deze is uit het zonnestelsel omdat de planeet te klein was, maar hij staat er toch op. De naam van de planeet is ’’pluto’’.
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
Hoe ontstaat een wolk? Samenstelling van de atmosfeer.
Deel 2 Atmosfeer Deze Powerpoints wordt gebruikt als didactisch materiaal voor de navorming “Wegwijzers voor aardrijkskunde” – Eekhoutcentrum - Kulak en.
Asteroïden Bedreigen ze ons bestaan?. Asteroïden ● Ook wel kleine planeten of planetoïden genoemd, bestaan uit overblijfselen bij de vorming van ons zonnestelsel.
Natuurkunde Overal Hoofdstuk 11: Bouw van ons zonnestelsel.
Havo 2 De aarde.
Wereldbevolking.
Paragraaf 3. Temperatuurverschillen op aarde Een deken over de aarde
Programma Voorkennis activeren Uitleg par 1 deel I
Planeetgegevens.
Erfelijkheid en evolutie
Geboorte, leven en dood van sterren
Natuurrampen Vragen en antwoorden.
Natuurrampen Vragen en antwoorden.
HOOFDSTUK 5 DE ONDERNEMING – BEDRIJFSECONOMISCHE ASPECTEN
Transcript van de presentatie:

WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7

Figuur 7.1 – geothermische gradiënt Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De geothermische gradiënt (°C/km) doorheen de Aarde; zowel de lithosfeer als de D”-laag is gekenmerkt door een hogere geothermische gradiënt. (naar Condie 2005)

Figuur 7.2 – thermo-tektonische geschiedenis Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De thermo-tektonische geschiedenis van de aardse planeten en de maan, met aanduiding van de relatieve drempeltemperaturen voor convectie in de mantel, mantelpluimactiviteit en magmatisme. (naar Condie 2005)

Figuur 7.3 – mantelconvectie Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Convectie in de mantel veroorzaakt door superadiabatische omstandigheden in het bovenste en onderste deel van de mantel; centraal in de mantel benadert de geotherm de manteladiabaat. © J. Hertogen 2008

Figuur 7.4 – zwakke-zonparadox Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De zwakke-zonparadox: evolutie van de gemiddelde temperatuur op het aardoppervlak (met de huidige atmosferische samenstelling) en de helderheid van de Zon doorheen de geologische tijd. (naar Condie 2005)