WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geologie blz
Advertisements

Hoofdstuk 2 Aarde: Middellandse Zeegebied Paragraaf 1 en 2
Uitleg bij plaattektoniek
Hoofdstuk 6 De hyperactieve aardkorst
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 10 4,5 miljard jaar aardse geschiedenis Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
HOOFDSTUK 3 VRAAG EN AANBOD IN WERKING L. Berlage A. Decoster Inleiding tot de Economie © 2005 Universitaire Pers Leuven.
Leven in het Heelal Paul Groot Afdeling Sterrenkunde Radboud Universiteit Nijmegen.
Kan je de schaduw in een simpele tekening construeren
Hoofdstuk 1 Reis vanaf het middelpunt van de aarde
Geologie Blz
zonnestelsel zonnestelsel zonnestelsel lucas vermeulen
Terra Tweede Fase vwo © Wolters-Noordhoff bv
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 8 Systeem Aarde, de componenten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
Geboorte, leven en dood van sterren
de planeten Inhoud: 1.De zon 2.Mercurius 3.Venus 4.Aarde 5.Mars
ROTATIONELE RAMAN-VERSTROOIING IN DE AARDATMOSFEER
Van: Jantine Brouwers Datum:
Hoe zit het zonnestelsel in elkaar ?
Geboorte, leven en dood van sterren
Hoofdstuk 8 Centrale tendentie en spreiding
Vermenigvuldigen met 10 ..
Geologie blz
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 2 De vergeten revolutie Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 5 Van Gondwana tot Pangaea Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 4 Het paradigma van de platentektoniek Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 9 Systeem Aarde, de wisselwerkingen Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 11 Planeet Aarde op mensenmaat Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 12 Een kijk in de toekomst Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven,
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.
WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 6 Gaia, de Aarde als een 'levende planeet' Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke.
Hoofdstuk 3 Natuurgeweld deel 1
Hoofdstuk 5: Natuurrampen
Aardrijkskunde 4 vwo ( ) (bij H.1, par )
HOOFDSTUK 5 VERWOESTENDE NATUURKRACHTEN
HOOFDSTUK 4 DE CONSUMENT
HOOFDSTUK 6 DE OUTPUTBESLISSING VAN DE ONDERNEMING
HOOFDSTUK 22 DE REELE EN DE MONETAIRE SFEER
Inleiding tot de Economie
HOOFDSTUK 14 DE MACRO-ECONOMISCHE GROOTHEDEN
Huiswerk Rekensommen 1. Omrekenen lengte a) 1 m = 100 cm
Hoofdstuk 2 Aarde: klimaatzones en landschappen Paragraaf 6 en 7
Wat zijn Kosmische Stralen?
Ons zonnestelsel op schaal
Ontstaan van het heelal en de aarde
De ontwikkeling van leven
Hoe ontstaan aardbevingen?
Mercurius..
van MICRO tot MACRO cosmos
3 havo Hoofdstuk 2 Aarde § 2-3
PYTHAGORAS De wiskundige stelling van een Grieks Filosoof
Hoofdstuk 2 Aarde § 2 Planeet Aarde.
Presentatie van Gwen, Emma en Kairi
Zonnestelsel.
3 Het Zonnestelsel 3.1 De Zon Algemeen p. 50 Relatief kleine ster energie ontstaat door kernfusie in de kern: waterstof wordt omgezet in helium.
Asteroïden Bedreigen ze ons bestaan?. Asteroïden ● Ook wel kleine planeten of planetoïden genoemd, bestaan uit overblijfselen bij de vorming van ons zonnestelsel.
Havo 2 De aarde.
Thema Zonnestelsel & Heelal
6.3 De gebarsten aardkorst
Programma Voorkennis activeren Uitleg par 1 deel I
Hoofdstuk De aarde en het heelal.
Les drempel Onderwerp huiswerk 1 Zonnestelsel
Planeetgegevens.
Hoofdstuk 2: aardbevingen, vulkanen en reliëf brengen ons tot platentektoniek.
Deel 1: Ons zonnestelsel Docent: Dr. Wim Muizebelt
Geboorte, leven en dood van sterren
Toetsen van verschillen tussen twee of meer groepen
School at Sea - Sea level experiment
Natuurrampen Vragen en antwoorden.
Natuurrampen Vragen en antwoorden.
HOOFDSTUK 5 DE ONDERNEMING – BEDRIJFSECONOMISCHE ASPECTEN
Transcript van de presentatie:

WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 1 Portret van een planeet Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1

Figuur 1.1 – de aardse planeten & de maan Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Vergelijking van de omvang en opbouw van de aardse planeten en de maan; de kern-mantelverhouding is weergegeven in percentages; de stippellijn voor Mercurius geeft het deel van de mantel aan dat waarschijnlijk is weggeblazen tijdens een kosmische catastrofe. (naar Condie 2005)

Figuur 1.2 – het Aarde-maansysteem Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Omloopkarakteristieken van het Aarde-maansysteem; de omloopbaan van de maan is lichtjes gekanteld ten opzichte van de omloopbaan van de Aarde, de ecliptica. (naar Condie 2005)

Figuur 1.3 – de geoïde Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Het aardoppervlak: verschil tussen het reliëf (topografie & bathymetrie), de geoÏde, en de referentie-ellipsoïde.

Figuur 1.4 – de hypsometrische curve Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 1 Portret van een planeet Hypsometrische curve van de Aarde: procentuele bimodale hoogteverdeling van het aardoppervlak ten opzichte van het zeeniveau; verdeling tussen continentale en oceanische korst. Ter vergelijking: de unimodale hoogteverdeling van het Venusoppervlak ten opzichte van de gemiddelde straal van Venus.