LANGUEDOC-ROUSSILLON SVH Wijncertificaat
Kenmerken van het gebied § 8.14.1 Het grootste wijnbouwgebied ter wereld Wijngaarden langs de kust van de Middellandse zee Stabiel en warm klimaat ‘Het Australië van Frankrijk’ Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 2 § 8.14.1 Kenmerken van het gebied Het grootste wijnbouwgebied ter wereld Wijngaarden langs de kust van de Middellandse zee Stabiel en warm klimaat ‘Het Australië van Frankrijk’ De Languedoc/Roussillon het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Deze oppervlakte is ongeveer drie keer zo groot als die van Bordeaux en het totale Australische wijnbouwgebied. Het gebied van de Languedoc/Roussillon begint ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën. De wijngaarden liggen langs de kust van de Middellandse Zee, soms zelfs direct aan zee. De afstand tot die kust is vaak minder dan vijftig kilometer. De enorme uitgestrekte wijngaarden op de vlakte tussen de zee en de hellingen brengen de Vin de Pays wijnen voort. De meeste kwaliteitswijngaarden liggen tegen de hellingen: de coteaux. Dat zijn uitlopers van het gebergte de Cévennen. De wijngaarden liggen verspreid over vier departementen :Aude, Gard, Hérault en de Oostelijke Pyreneeën. Het is een ideaal wijngebied: het klimaat is stabiel en warm, en het gebergte zorgt ’s nachts voor afkoeling. Dit heeft een gunstig effect op de aroma’s van de wijn. De bodem is gevarieerd. Door deze ideale omstandigheden hoeft de wijnboer de wijngaarden nauwelijks tegen ziektes te behandelen Men maakt tegenwoordig aantrekkelijke Vin de Pays-wijnen en het aantal kwaliteitswijnen is toegenomen. Er zijn nieuwe lokale appellations toegekend. De streek wordt nu ‘het Australië van Frankrijk’ genoemd, vanwege de toepassing van moderne technieken. Landkaartje van Frankrijk met daarin aangegeven het gebied Languedoc-Roussillon Foto: wijngaarden langs de kust van de Middellandse Zee
Druivenrassen en wijnen § 8.14.2 Druivenrassen rode wijnen Grenache Carignan Mourvèdre Syrah Cinsault Lledoner Pelut Vinificatiemethoden Macération carbonique Assemblage van druivenrassen en vinificatiemethoden Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 3 § 8.14.2 Druivenrassen en wijnen Druivenrassen rode wijnen Grenache Carignan Mourvèdre Syrah Cinsault Lledoner Pelut Vinificatiemethoden Macération carbonique Assemblage van druivenrassen en vinificatiemethoden De rode A.O.C. wijnen zijn van zeer rijpe druiven gemaakt en vaak krachtig. De Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault en Lledoner Pelut zijn de meest voorkomende druivenrassen in deze rode wijnen. De macération carbonique is een veel toegepaste vinificatietechniek voor rode wijnen. In Languedoc-Roussillon is deze techniek bedoeld om de wijnen een jonge en fruitige smaak te geven. Veel wijnmakers maken een assemblage van wijnen. Ze mengen wijnen van verschillende rassen én wijnen die met uiteenlopende vinificatiemethoden zijn gemaakt. Klassieke methoden met houtlagering en moderne methoden zoals macération carbonique worden in één assemblage gebruikt. Foto: wijngaarden met de gobelet snoeimethode
Vinificatiemethoden § 8.14.2 Vin Doux Naturels Most slechts gedeeltelijk vergisten Pure alcohol toevoegen Alcoholpercentage boven de 15 procent Zoet door onvergiste suikers Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 4 § 8.14.2 Vinificatiemethoden Vin Doux Naturels Most slechts gedeeltelijk vergisten Pure alcohol toevoegen Alcoholpercentage boven de 15 procent Zoet door onvergiste Suikers De Languedoc-Roussillon is de grootste producent van Vins Doux Naturels (VDN). Enkele appellations, zoals Muscat de Lunel, gebruiken hiervoor alleen de Muskaatdruif. In andere appellations, zoals Rivesaltes zijn ook andere druivenrassen toegestaan. De wijnmaker laat de most slechts gedeeltelijk vergisten. Al lang voordat de vergisting voltooid is, voegt hij pure alcohol toe aan deze most. Doordat het alcoholpercentage boven 15 procent uitkomt, sterven de gistcellen, waardoor de suikers niet meer in alcohol kunnen worden omgezet. De onvergiste suikers blijven achter, waardoor de wijn zoet blijft. Het alcoholpercentage van Vin Doux Naturel ligt tussen de vijftien en achttien procent. Etiket: AOC Muscat de Rivesaltes. VDN
Wijnwetgeving § 8.14.3 Vin de Pays Lagere status dan AOC wijnen Kunnen een erg goed kwaliteit hebben Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 5 § 8.14.3 Wijnwetgeving Vin de Pays Lagere status dan AOC wijnen Kunnen een erg goed kwaliteit hebben Voor de Vin de Pays-wijnen gebruiken wijnboeren vaak populaire druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon, Viognier, Cabernet Sauvignon en Merlot. In de A.O.C. wetgeving is voorgeschreven welke druivenrassen de wijnmaker mag gebruiken. De Vin de Pays-classificatie daarentegen heeft voor de wijnmaker verschillende voordelen. De wijnmaker mag zelf kiezen welke druivenrassen hij gebruikt. Hij mag dus ook assemblages van populaire druivenrassen maken, zelfs in een beschermd herkomstgebied. De wijnmaker mag het druivenras op het etiket vermelden. In een Franse A.O.C. is dit niet toegestaan, met uitzondering van de Elzas en de regionale A.O.C. Bourgogne). Etiket 1: Vin de Pays d’Oc. Druivenras : Chardonnay Etiket 2: Vin de Pays de L’Herault
Wijnwetgeving § 8.14.3 Droge appellationwijnen Regionale appellations AOC Coteaux du languedoc AOC Coteaux du Languedoc Villages AOC Côtes du Roussillon AOC Côtes du Roussillon- Villages Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 6 § 8.14.3 Wijnwetgeving Droge appellationwijnen Regionale appellations AOC Coteaux du languedoc AOC Coteaux du Languedoc Villages AOC Côtes du Roussillon AOC Côtes du Roussillon-Villages Etiket 1: AOC Coteaux du languedoc Etiket 2: AOC Côtes du Roussillon-Villages
Wijnwetgeving § 8.14.3 Droge appellationwijnen Lokale appellations Het gebied rond Montpellier Het gebied rond Béziers Het gebied rond Narbonne Het gebied rond Perpignan Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 7 § 8.14.3 Wijnwetgeving Droge appellationwijnen Lokale appellations Het gebied rond Montpellier Het gebied rond Béziers Het gebied rond Narbonne Het gebied rond Perpignan Foto: dorpje met wijngaarden in de Languedoc
Droge appellationwijnen § 8.14.3 Gebied rond Montpellier Regionale appellations met vermelding van gemeente of subdistrict Geen lokale appellations Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 8 § 8.14.3 Droge appellationwijnen Gebied rond Montpellier Regionale appellations met vermelding van gemeente of subdistrict Geen lokale appellations Er zijn hier geen lokale appellations voor rode wijnen, wel voor zoete wijnen. Men maakt hier alleen Vins de Pays wijnen, de regionale appellationwijnen Coteaux du Languedoc en de Coteaux du Languedoc met vermelding van de gemeente of subdistrict. De Coteaux du Languedoc Villages uit dit gebied hebben finesse en komen vooral uit de gebieden Pic Saint Loup en Montpeyroux. Etiket: AOC Coteaux du Languedoc – Pic Saint-Loup
Droge appellationwijnen § 8.14.3 Gebied rond Béziers Lokale appellations Witte wijnen AOC Picpoul de Pinet AOC Clairette du Languedoc Rode wijnen AOC Faugères AOC Saint-Chinian AOC Minervois Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 9 § 8.14.3 Droge appellationwijnen Gebied rond Béziers Lokale appellations Witte wijnen AOC Picpoul de Pinet AOC Clairette du Languedoc Rode wijnen AOC Faugères AOC Saint-Chinian AOC Minervois Het gebied heeft twee lokale appellations die witte wijnen produceren: Picpoul de Pinet. De wijnen uit deze appellation worden gemaakt van het druivenras Picpoul. Clairette du Languedoc. De wijnen uit deze appellation worden gemaakt van het druivenras Clairette Uit deze appellation komen toegankelijke, frisse, witte wijnen die een beetje vettig zijn. De volgende appellations brengen vooral stevige rode en rosé wijnen voort. Faugères Saint-Chinian Minervois Foto: wijngaarden in de Languedoc Etiket: AOC Saint-Chinian
Droge appellationwijnen § 8.14.3 Gebied rond Narbonne Lokale appellations Rode wijnen AOC Fitou AOC Corbières AOC Côtes de Malepère Mousserende wijn AOC Limoux Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 10 § 8.14.3 Droge appellationwijnen Gebied rond Narbonne Lokale appellations Rode wijnen AOC Fitou AOC Corbières AOC Côtes de Malepère Mousserende wijn AOC Limoux In Narbonne liggen de volgende appellations: Fitou. Dit is de oudste gemeente-appellation van de Languedoc. Hier produceert men klassieke rode wijnen, die minimaal negen maanden in houten vaten moeten rijpen. Corbières. Door het grote oppervlak heeft het grote terroirverschillen, wat ook leidt tot grotere verschillen tussen de wijnen. Ook dit gebied staat bekend om zijn klassieke wijnen. Côtes de Malepière. Deze appellation ligt bij de historische stad Carcasonne. De druivenrassen van dit gebied verschillen van de andere druivenrassen die men in de aangrenzende appellations gebruikt: de Merlot is het belangrijkst, maar ook de andere ‘Bordeaux’ rassen komen hier veel voor. Limoux. In Limoux produceren wijnboeren kleine schaal goede mousserende wijnen. Deze maken ze volgens de méthode traditionnelle. De Blanquette de Limoux echter maakt men volgens de méthode ancestrale. Deze gaat dus op fles als de gisting nog niet helemaal voltooid is. Door nagisting op de fles ontstaan de bellen. Foto: reclame op de deur van een café met o.a. de wijn Blanquette de Limoux
Droge appellationwijnen § 8.14.3 Gebied rond Perpignan Regionale appellations AOC Côtes du Roussillon AOC Côtes du Roussillon-Villages Lokale appellation AOC Collioure Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 11 § 8.14.3 Droge appellationwijnen Gebied rond Perpignan Regionale appellations AOC Côtes du Roussillon AOC Côtes du Roussillon-Villages Lokale appellation AOC Collioure Het gebied rond Perpignan heet Roussillon. De wijngaarden van dit gebied grenzen aan die van Corbières en Fitou en lopen door tot de Spaanse grens. Het klimaat in Roussillon verschilt enigszins van dat in de Languedoc. Door de invloed van de Pyreneeën is het er ’s zomers erg warm, maar de rest van het jaar kan het koud en zeer nat zijn. Bovendien waait er vaak een krachtige wind. De stille wijnen zijn altijd samengesteld uit tenminste drie druivenrassen. De meeste van deze wijnen hebben een van de regionale appellations: Côtes de Roussillon of Côtes de Roussillon Villages. Er is één lokale appellation voor niet zoete rode wijn: Collioure. Deze appellation ligt tegen de Spaanse grens. Foto: wijngaarden in de Roussillon Etiket: AOC Collioure
Vin Doux Naturels § 8.14.3 Gebied rond Montpellier AOC Muscat de Lunel AOC Muscat de Mireval AOC Muscat de Frontignan Gebied rond Béziers AOC Muscat de Saint-Jean-de-Minervois Gebied rond Narbonne AOC Muscat de Rivesaltes Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 12 § 8.14.3 Vin Doux Naturels Gebied rond Montpellier AOC Muscat de Lunel AOC Muscat de Mireval AOC Muscat de Frontignan Gebied rond Béziers AOC Muscat de Saint-Jean-de-Minervois Gebied rond Narbonne AOC Muscat de Rivesaltes De Languedoc/Roussillon is de grootste producent van Vins Doux Naturels. Deze vins doux naturels van de Languedoc/Roussillon hebben de volgende eigenschappen: Ze zijn zoet, omdat ze natuurlijke suikers (doux naturel) bevatten, die niet aan de wijn zijn toegevoegd. Het zijn allemaal A.O.C. wijnen. Ze hebben een alcoholpercentage van 15 à 18 procent. Het maximum rendement is 30 hectoliter per hectare. Een groot deel van deze zoete wijnen bestaat uit Muskaatwijnen: Muscat de Lunel, Muscat de Mireval, Muscat de Frontignan, Muscat de St.-Jean-de-Minervois, Muscat de Rivesaltes. Deze fruitige wijnen zijn van de muskaatdruif gemaakt. Etiket: AOC Muscat de Frontignan
Vin Doux Naturels § 8.14.3 Gebied rond Perpignan Regionale appellation AOC Rivesaltes AOC Grand Roussillon Lokale appellation AOC Muscat de Rivesaltes AOC Banyuls AOC Maury Docentenhandleiding SVH Wijncertificaat - dia 13 § 8.14.3 Vin Doux Naturels Gebied rond Perpignan Regionale appellation AOC Rivesaltes AOC Grand Roussillon Lokale appellation AOC Muscat de Rivesaltes AOC Banyuls AOC Maury AOC Rivesaltes is een regionale appellation voor Vin Doux Naturel die men van verschillende druiven maakt. Hierdoor is men in staat verschillende kleuren Rivesaltes te produceren. Door de toepassing van verschillende vinificatiemethoden ontstaan weer variaties. Er zijn witte, rode en rosé Rivesaltes. Grand Roussillon is een regionale appellation voor Vin Doux Naturel uit Roussillon. Het is Vin Doux Naturel, die een assemblage is van wijnen uit de lokale appellations Banyuls, Maury, Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. Banyuls is het zuidelijkste wijngebied van Frankrijk: het ligt tegen de Spaanse grens. Grenache is het belangrijkste druivenras. Binnen de Banyuls ligt de zelfstandige appellation Banyuls Grand Cru voor een bijzondere Banyuls van het type rancio: wijn waarbij tijdens de rijping oxidatie heeft plaatsgevonden. Voor deze wijnen moet men 75 procent Grenache noir gebruiken. De rijping moet minimaal dertig maanden duren, op hout of in glazen flessen (bonbonnes). Een deel van die rijping vindt plaats in de zon, waardoor de oxidatie versnelt plaatsvindt. Maury is een lokale appellation voor Vins Doux Naturels.. De basiswijn is meestal donkerder en tannineuzer dan die van Banyuls. De wijnen moeten voor minimaal 75 procent uit Grenache bestaan. Het eerste jaar worden de wijnen opgevoed in bonbonnes, die buiten in de volle zon staan om een klassieke oxidatieve wijn te maken. Hierdoor krijgen de wijnen het typische rancio karakter. Vervolgens komen de wijnen op grote foeders: grotere vaten die duizenden liters wijn kunnen bevatten. Etiket: AOC Banyuls Foto: de wijn ligt in de vaten buiten te rijpen
Einde