Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
4.3 De cultuur van het Rijk.
Advertisements

Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.
Samenleving en cultuur
Karel en grote problemen
SlagTeuterburgerwoud
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Uit: Trouw 16 september 2009.
Het Romeinse Rijk was een agrarisch-urbane samenleving
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 1: De Christelijke Kerk valt uiteen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
De ontwikkeling van Het Christendom..
De Romeinse samenleving
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
De Germanen.
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
De Romeinen en het christendom
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Tijd van Grieken en Romeinen
Bij welk kenmerkend aspect hoort de bron?
DE VROEGE MIDDELEEUWEN
Hoofdstuk V: Rome Les 4 - par 3A – De Cultuur van het Rijk
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Kolonisatie en Dekolonisatie
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Romeinen, Germanen en Kelten
Goed voorbereid naar de Pabo!
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
Hoofdstuk V: Rome Les 5 - par 3B - Godsdienst en wetenschap
Een nieuw geloof: het christendom
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Geschiedenis Proefwerk oefenen.
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Goed voorbereid naar de Pabo
Van polis tot keizerrijk
De gelaagde samenleving
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
De vroege middeleeuwen
Tijd van Grieken en Romeinen v.Chr. – 500 na Chr.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Cursus 3.2 : Romeinse Samenleving 1 BK Lesweek 4
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium

Romanisering van de “wereld” H2:§ 10-11:p33-36, artikel V Romanisering van de “wereld” Met de komst van de Romeinen veranderde gebieden in Romeinse provincies alwaar de inwoners steeds meer Romein werden Deze culturele verandering was het gevolg van: Komst van de legioenen Contact met soldaten en handelaren Terugkeer van veteranen (en hun vrouw en kinderen) Incorporatie van de autochtone elite in het Romeins bestuursapparaat

Romanisering van de “wereld” H2:§ 10-11:p33-36, artikel V Romanisering van de “wereld” Met de komst van de Romeinen veranderde gebieden in Romeinse provincies alwaar de inwoners steeds meer Romein werden Hoe Cultuur het schrift het bouwen (tempels, villa’s en wegen) het eten (kruiden, kip, gans, erwt, wijn, olijfolie) de kat als huisdier mooi aardewerk en glas (stukjes inheems Romeins aardewerk) Sieraden allerlei technieken Bestuur Deelname aan het bestuur Men viel onder het Romeinse Recht waarom/waardoor Men (de lokale bevolking) wilde erbij horen Handel met de Romeinen Men moest verplicht in het leger Hierbij werd men geheel of gedeeltelijk ingeburgerd

Romanisering

Romanisering

H2:§ 10-11:p33-36, artikel V Bureaucratisering Teneinde het grote rijk effectief te kunnen besturen hadden de keizer en de senaat ambtenaren nodig Voor de correspondentie (vb. naar gouverneurs en generaals te velde) beheer van gelden/ financiën Opstellen en uitzetten van wetten Bijhouden van senaatsbesluiten en zaken die in andere raden spelen Bijhouden van allerlei juridische zaken (vb. uitspraken van rechters) De bureaucratie raakte alle burgers (en niet-burgers) van het Rijk. Bijvoorbeeld al door het bijhouden wie wel en wie geen burgers is

Eenheid die geen eenheid meer is Rome in grote problemen (ca. 275 NC) Generaals vechten om de macht (soldatenkeizers) Germanen aan de deur Beide zaken zorgden voor een permanente staat van oorlog Grote armoede onder de Romeinse boeren & burgers Verarming rijk door verlies van land en belastinginkomsten Corruptie, inefficiëntie, grote bureaucratie Daar komt een eeuw later nog een groot probleem bij De Volksverhuizingen (hier gaan we het nog over hebben)

Eenheid die geen eenheid meer is Tijdelijke oplossingen Diocletianus (284-305 NC) zorgde met vergaande bestuurlijke en economische hervormingen voor een tijdelijk opleving Zijn belangrijkste wapenfeit was de bestuurlijke splitsing van het Rijk in Oost en West Constantijn de Grote trachtte de eenheid in het Rijk verder te versterken door het Christendom belangrijk te maken. Daarnaast stichtte hij een nieuw bestuurscentrum: Constantinopel Theodosius de Grote maakte het Christendom zelfs tot staatsgodsdienst (380!) ▼ Feitelijk stuurden de drie bovengenoemde keizers onbewust aan op een tweedeling in het Rijk, waarbij het kwetsbare Westen gedoemd was te verdwijnen!