Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samenleving en cultuur
Advertisements

Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinse klassenmaatschappij.
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Hoofdstuk 3 De grieken.
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinse Rijk: -goed bestuur -sterk leger Landbouwstedelijke
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 11: Het Christendom in Europa Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 11 De vrijwel volledige vervanging in West-Europa van de agrarisch-urbane cultuur door een zelfvoorzienende agrarische cultuur, georganiseerd.
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
Kenmerk 30 De democratische revoluties in westerse landen met als gevolg discussies over grondwetten, grondrechten en staatsburgerschap Les 31: De Franse,
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Rome!.
De Romeinse samenleving
Het bestuur van de republiek
De Romeinen en hun staatsvorm
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Romeinse stad en platteland
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Hoofdstuk V: Rome Les 4: Veroveringen en Caesar
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Nederland Les 6: De Gouden Eeuw; Sociale aspecten
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
de tijd van burgers en stoommachines
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Mare nostrum ’onze zee’
Vragen vorige les. Uitleg. Opdracht. Quiz. Afsluiting.
Tijd van Grieken en Romeinen 4.2 De Romeinse samenleving.
Koning: 3 functies Legerbevelhebber Opperpriester Opperrechter 6.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 11: De Romeinse klassenmaatschappij.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur en economie

Het begin; het Koninkrijk H2:§ 2.3 & 2.4:p46-52 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Het begin; het Koninkrijk Romules en Remus Stichting van het koninkrijk (753 VC) Verhaal van de stad: de 7 heuvels en de Tiber Hun legende

Maatschappij en sociale verhoudingen 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Maatschappij en sociale verhoudingen De patriciërs vormden een gesloten groep (adel) Waren de bestuurders; de officieren; de grootgrondbezitters Het overgrote deel van de Romeinse bevolking werd het plebs (het volk) genoemd Ook zelfs rijk geworden plebejers mochten zich niet met de patriciërs mengen De onderkant van de samenleving werd gevormd door de proletariërs; zij waren arm en hadden geen invloed Vrouwen kenden geen formele macht Slaven waren bezit Motor van de (landbouw-) economie Armen (plebejers & proletariërs) konden tot slaaf vervallen Meestal een ellendig leven

Van Koninkrijk naar Republiek 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Stichting van het koninkrijk (753 VC) Republiek (510 VC) (S.P.Q.R) Senatus Populusque Romanus (De Romeinse Senaat en het volk) In de Republiek vormde de senaat, waarin de elite de baas is, het bestuur senatoren waren patriciërs

Groei van het imperium Romanum 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Groei van het imperium Romanum Redenen en oorzaken vb. Reden Machtsuitbreiding door de elite, of personen die daartoe behoren; vb. Generaals (Ceasar) vb. Oorzaak Noodzaak Rome te voeden/onderhouden Verband = Hoe groter Rome, hoe groter het Rijk!

Hoe groter het rijk …. Hoe groter Rome werd 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Hoe groter het rijk …. Hoe groter Rome werd Hoe minder Romeins Rome werd Immigratie armen van het platteland (proletariers); veelal door verlies van landbouwgrond (lees: land) uit alle windstreken (multiculti) Hoe machtiger de senaat werd advies werd veelal beleid, doordat in de senaat veel oud-bestuurders zaten (zie sheet provincies) Hoe sterker de Griekse cultuur werd Hoe rijker de rijken werden Hoe moeilijker het werd een goed leger op de been te brengen Eerst kende men namelijk dienstplichtigheid Hoe slechter het met de landbouw op het schiereiland ging Door diezelfde dienstplicht

De samenleving

Provincies

Huiswerk Lezen Maken blz. 46 t/m 48 Maakwerk in de klas Van vorige les: Verwerken afbeelding Griekse kunst (zie dossiervoorbeeld!) Daarna bij Jagers & Boeren kenmerkende aspecten belangrijke begrippen Toetsvraag maken Deze les: Opdracht 2 (p.49) in je tijdvakkendossier (plaats: toetsvraag zonder bron) Huiswerk Lezen blz. 46 t/m 48 Maken opdracht 1, p. 49 & ,meenemen afbeelding bij Romeinen, waarmee je een toetsvraag gaat maken