Bouw en werking smaakreceptoren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Klierafscheiding als reactie op prikkels
Advertisements

Bouw en functies van de huid
Bouw en functie van het zenuwstelsel
Spijsvertering 22 maart 2011.
Hoofdstuk ‘Contact’ ZINTUIGEN.
Verkleining van voedingsmiddelen
1. Locatie 2. Zenuwvezels in het netvlies
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
3. Over smaak valt niet te twisten
Noodzaak van uitscheiding
Lichtreceptoren Bouw van het oog.
Bouw en functie van het zenuwstelsel
Bouw en werking van reukslijmvlies
Situering van de smaakreceptoren
Ligging van de receptoren voor reukstoffen
Bouw en werking van het menselijk oor
7.1 Hoe zijn de smaakzintuigen gebouwd?
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Thema 2. Voeding en vertering.
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Biologie Zintuigen.
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
DeHiet Veel plezier Auto - start.
Het uitscheidingsstelsel
Thema 4: Waarneming en Regeling
THEMA 2 CELLEN Basisstof 1: Weefselonderzoek
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
Het verteringsstelsel
Alvleesklier, galblaas, twaalfvingerige darm
Wat voedt jou, deel 2 Les 2.
Thema 6 Regeling en waarneming Zintuigen
Mondzorg voor ouderen Cyriel Thier. “De tand des tijds"?
Dikke darm en de lever.
Wat gebeurt er met onze voeding?. Opdracht Schrijf 5 woorden op die je niet kent en zoek het in je woordenboek op.
Zintuig smaak De tong.
Wat voedt jou, deel 2 Les 1 Spijsvertering De mond en keelholte.
Natuurgetrouwe tekening: In deze tekening geef je zo nauwkeurig mogelijk alle delen weer. Schematische tekening: In deze tekening geef je alleen de belangrijkste.
De Bloedsomloop Bram Janssens.
Afweer.
Waarneming Wat is een zintuig? Welke zintuigen zijn er?
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Hst. 3 De huid: het grootste orgaan!
. Mond en keelholte.
Weefsels en organen 1 Meercellige organismen zijn opgebouwd uit een groot aantal cellen. Afhankelijk van de functie hebben cellen een specifieke vorm.
Mond, keel, neus en oren (nov 2017 Bouke Cuperus)
Focusthema 3 ons lichaam
Thema Zintuigen.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Waarnemen Zintuig Prikkel Ogen Oren Neus Tong Huid Licht Geluid Geur
Waarnemen Zintuig Prikkel Zien Horen Ruiken Proeven Voelen Ogen Oren
Thema 6: Regeling Basisstof 1 en 2
Waarneming en regeling
Thema Zintuigen.
Hoofdstuk 6.8 Spijsverteringsenzymen
H6: Anatomie & Fysiologie
Spijsvertering Bijgewerkt
De organen voor vertering
Thema 2 : Geluidsreceptoren 1. Aard van de prikkel : geluid 2. Situering van het gehoorzintuig 3. Bouw en werking van het oor 4. ‘Horen’ met je hersenen.
Transcript van de presentatie:

Bouw en werking smaakreceptoren

Waar bevinden zich de smaakreceptoren? Smaakpapillen: verzameling van smaakknoppen Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakpapil Smaakknop Tongbeslag Smaakreceptor Smaakknoppen bevatten smaakreceptoren voor alle smaken.

Hoe nemen smaakreceptoren smaken waar? Smaakstoffen lossen op in speeksel Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakstoffen komen in contact met smaakhaartjes Tongbeslag Smaakcel wordt geprikkeld Zenuwimpuls gaat naar de zenuwvezel Zenuwimpuls gaat naar de smaakzenuw

Tongbeslag Tongbeslag: bedekt met grijswitte tot geelbruine laag → Smaakstoornis: vieze smaak in de mond Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Tongbeslag bestaat uit: slijm, afgestorven cellen van tongslijmvlies en bacteriën; Oorzaak: mondaandoeningen, luchtwegeninfecties, maag- en darmziekten; Verwijderen: tong bestrijken met spatel of tandenborstel. Tongbeslag Tongbeslag

Wal Cilinder Smaakknop Zenuwvezel Geul Klieren Lengtedoorsnede omwalde papil (schematisch)

Tongslijmvlies Smaakhaartjes Steuncel Smaakcel (= smaakreceptoren) Bindweefsel Zenuwvezel Doorsnede smaakknop (schematisch) Bitter Zout Zoet Umami Zuur

Tongbeslag