Bouw en werking smaakreceptoren
Waar bevinden zich de smaakreceptoren? Smaakpapillen: verzameling van smaakknoppen Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakpapil Smaakknop Tongbeslag Smaakreceptor Smaakknoppen bevatten smaakreceptoren voor alle smaken.
Hoe nemen smaakreceptoren smaken waar? Smaakstoffen lossen op in speeksel Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Smaakstoffen komen in contact met smaakhaartjes Tongbeslag Smaakcel wordt geprikkeld Zenuwimpuls gaat naar de zenuwvezel Zenuwimpuls gaat naar de smaakzenuw
Tongbeslag Tongbeslag: bedekt met grijswitte tot geelbruine laag → Smaakstoornis: vieze smaak in de mond Bouw smaakreceptoren Werking smaakreceptoren Tongbeslag bestaat uit: slijm, afgestorven cellen van tongslijmvlies en bacteriën; Oorzaak: mondaandoeningen, luchtwegeninfecties, maag- en darmziekten; Verwijderen: tong bestrijken met spatel of tandenborstel. Tongbeslag Tongbeslag
Wal Cilinder Smaakknop Zenuwvezel Geul Klieren Lengtedoorsnede omwalde papil (schematisch)
Tongslijmvlies Smaakhaartjes Steuncel Smaakcel (= smaakreceptoren) Bindweefsel Zenuwvezel Doorsnede smaakknop (schematisch) Bitter Zout Zoet Umami Zuur
Tongbeslag