NAHSA Nijmegen Area High School Array. Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Energie uit het heelal”
Advertisements

Muon levensduur meting
Detectie kosmische showers Frequentie showers: “Second knee”: ~ 1/m 2 /jaar “Ankle”: ~ 1/km 2 /jaar (van Nagano en Watson, Rev. Mod. Phys. 72, 689 (2000)).
NAHSA Achtergronden en details. Overzicht •Achtergrond (fysica) •Detector •Projecten.
Hoe kun je kosmische deeltjes en straling waarnemen?
Co -Teaching Praktisch, actief middel in de klas voor het vergroten/versterken van het handelingsrepertoire van de leerkracht.
Onderwerp Vraagstelling Theorie Methodiek verslaglegging
Faculteit Betawetenschappen Departement Natuur- en Sterrenkunde Instituut SubAtomaire Physica (SAP) Centrum Natuurkunde-Didactiek (CND) Cluster Utrecht.
Kosmische Stralen Detectie NAHSA. Overzicht Wat is kosmische straling? Waarom willen we dit meten? Waar ontstaat kosmische straling ? Wat kan je op aarde.
Nijmegen Area High School Array
Kosmische Stralen onderzoek met middelbare scholen
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”:
Welkom op het KVI ! Programma:  Lezing over KVI  Rondleiding KVI: 1)Versneller AGOR 2)Kernfysische Experimenten 3)Atoomfysica Johan Messchendorp, April.
Kosmische Stralen Boodschappers uit het Heelal Ad M. van den Berg Kernfysisch Versneller Instituut Rijksuniversiteit Groningen
Fundamenteel onderzoek:  Nieuwe deeltjes & massa (Atlas)  Materie  antimaterie (LHCb)  Quark-gluon plasma (Alice) LHCLHC Europa Amerika Azië UvA 
H.J. Bulten NIKHEF/VU 29 okt Detectie van Airshowers Eigenschappen van air showers Experimentele opstelling Impressie van een kosmische shower boven.
H.J. Bulten NIKHEF/VU 14 dec Hisparc Data-aquisitie Data-aquisitie programma op de scholen – Wat zien we op het scherm Interpretatie van de data.
Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?
Kosmische straling.
HISPARC HISPARC: Onderzoek van kosmische straling in een samenwerking tussen universiteiten en middelbare scholen Wetenschap Techniek Educatie Outreach.
HISPARCWOUDSCHOTEN 2006NAHSA Tellen van Random gebeurtenissen Hoe nauwkeurig is een meting?
Wat zijn Kosmische Stralen?
WYP 2005 European Masterclass Meting van de vertakkingsverhoudingen van het Z 0 boson  Het Z 0 en zijn vertakkingsverhoudingen  Identificatie in de DELPHI.
Scholierenproject “Kosmische Straling”
Frank Linde FOM & UvA Maagdenhuis 11 september 2006.
Het Scholierenproject “Kosmische Straling”: Een speurtocht naar bijzondere signalen uit het heelal Johan Messchendorp, KVI 2003.
Het HiSPARC project Het HiSPARC project meet kosmische straling en is een samenwerkingsproject van een groot aantal scholen en diverse Universiteiten.
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Kosmische Stralen ? Brent Huisman en Thomas van Dijk.
Detectietechnieken geladen kosmische straling Door Yannick Fritschy en Andries van der Leden.
Financiële situatie Volley
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW... EN AAN ALLE MANNEN... DIE ER TEGEN KUNNEN !!! Na 5000 jaar moppen over vrouwen... uiteindelijk moppen over mannen.
De wederkomst ophanden? 20 augustus 2017 Urk.
Risico’s en de vertaling naar wettelijke uitgangspunten
Op zoek naar de juiste toon Geluid in de omgevingswet
Op weg naar echte eenheid
de tweede Bergrede Matteüs 24/25 - deel 6
Wat is Prinsjesdag?
Kostprijs van het product?
Niet iedereen houdt van rozijnen Willem van der Vegt
H11 Astrofysica.
Welkom op de ouderavond van 5 tvwo
Sigfox localization using limited Wi-Fi fingerprints
MIJN GEMIDDELDE SNELHEID
Hoofdstuk 4 | Aan het werk! (basis)
Vraagstukken oplossen met behulp van een vergelijking
Workshop “Lineair programmeren met de TI-84 CE-T” Harmen Westerveld
Een palet aan mogelijkheden om innovatiegericht in te kopen
Subsidies 2019 Subsidies Helpdesk
Welkom by die kategese Heet almal baie hartlik welkom.
Het onderwijs- perspectief
Samen werken aan de toekomst
Inclusie bij de eigen instelling: hoe pak je het aan?
Regiomiddag Regionaal Consortium Geboortezorg Brabant  ’Implementatie van de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg in de regio’   Vrijdag 22 maart 2019/
Semantisatieverhaal: Sinds dit weekend kampen wij thuis met een mierenplaag. Wij hebben last van een mierenplaag. Die kleine beestjes zitten echt overal.
Heer, doorbreek de muur! (Biddag 2019)
Vasten.
Buurtplatform GrootHandelsMarkt i.o.
Hoofdstuk 4 Een toekomstbestendige samenleving
MyBEnefits zo’n 2 miljoen burgers hebben minstens één sociaal statuut bv. laag inkomen / leefloon handicap, fysieke of mentale beperking kind met specifieke.
Het leven, mijn kind, kent vele drempels die je over moet.
Talentontwikkeling van professionals
Wout van der Kruijs MTD3A4
VOS metingen met draagbare FID en PID toestellen
Nieuwigheden vanaf schooljaar
Uitwisselingsmoment tussen opvang - en onderwijspartners
Bedankt hekken gevels coaterij Versteeg Coaterij & Logistiek
voor sterke medezeggenschap
Warmtepompen Een introductie.
Welkom.
Transcript van de presentatie:

NAHSA Nijmegen Area High School Array

Inleiding Wat willen we meten Hoe willen we dit doen Wat is de rol van universiteit en scholen in dit project Wat kunnen leerlingen en leraren hierbij doen

Kosmische straling die met de atmosfeer reageert, zorgt voor veel secundaire deeltjes

Het aantal deeltjes op het aardoppervlak is een maat voor de energie van de primaire straling. Er lijken te veel hoog energetische deeltjes op aarde te komen !

Hoe meten we de energie ? Op verschillende plaatsen meten we het aantal deeltjes Door de metingen te combineren kunnen we de totale energie afschatten Individuele metingen worden gedaan met een plaat scintillator

Wat is de rol van de universiteit ? De universiteit levert het detectorstation De universiteit verzamelt gegevens en coordineert het experiment In geval van problemen levert de universiteit technische bijstand De universiteit geeft hulp bij leerling projecten

Wat is de rol van de scholen? Een school zorgt voor een detector Dus: zorgt dat er data genomen wordt, en dat die data betrouwbaar is Leerlingen doen mee met de analyse van de resultaten; en met raporteren van het resultaat.

De rol van leerlingen en leraren Onder leiding van leraren laten de leerlingen de detector werken. Leerlingen kunnen op verschillende manieren betrokken zijn bij het experiment, altijd onder eindverantwoording van een leraar.

Mogelijke leerling projecten Werking detectorstation (met hulp vanuit de universiteit) Kosmische straling (literatuur onderzoek) Het internet (literatuur/praktisch) Tijd en positiebepaling: GPS (literatuur/praktisch)

Mogelijke leerling projecten Kombinatie van metingen van stations. Wie was het meest efficient? Wat was de hoogst gemeten energie? (met hulp uit universiteit) Bepaling levensduur muon (hiervoor moet detectorstation tijdelijk veranderd worden) …….

Conclusie Een goede samenwerking tussen universiteit en scholen is mogelijk Deze samenwerking kan een wetenschappelijk belangrijk resultaat opleveren EN Deze samenwerking kan zowel voor leerlingen, leraren en universiteit positief resultaat opleveren.