Sigarenclub Dirk Martens Cognac 19-11-2009
Gilles Brisson Grande Champagne Chateaubernard 16100 Cognac 1 huis uit grande champagne streek: Degustatie verschil in ouderdom
Wat is Cognac? Destillaat van druivenwijn Kan enkel afkomstig zijn van de welbepaalde streek Gedestilleerd in typische ajuinvormige alambiek Minstens 2 jaar gerijpt op eiken vaten, geteld vanaf 1 april in het jaar na de oogst. Minstens 40% Vol.
Ontstaan Cognac Verschillende verhalen doen hier de ronde: De wijn was, onder meer door het lage alcoholgehalte, slecht bewaarbaar. Voor het transport naar Nederland, ging men deze wijnen destilleren. Voor het transport naar Nederland, werd de wijn gedestilleerd, zodat hij minder plaats in nam. In Nederland werd hij echter niet meer verdund. Brandewijn moest het water voor de zeelieden drinkbaar maken. De wijn was zurig en licht van smaak. Door te destilleren wou men de smaken versterken. Romeinen in 3e eeuw Zout Wijnbouw 12 de wijnbouw in glorie Hollandse handelaren 17e eeuw: destilleren
Destillaat van wijn Druivenwijn Variëteiten: Voornaamste: Ugni Blanc In mindere mate: Folle Blanche, Colombard Zurig en slechts 7 tot 10,5% alcohol Druiven ipv appels bij calvados Philloxera Klimaat
Gebied Vastgelegd in 1909, nadien nog gewijzigd 1 059 119 ha, waarvan slechts 78 179 ha wijnbouw. Hiervan is 95% bestemd voor de productie van cognac. Regio’s: Grande Champagne of 1er Cru Petite Champagne Borderies Fin Bois Bon Bois Bois Ordinaires appelations
Regio
Regio Traagrijpend Kalk en microklimaat Kalk 50% minder kalk en microklimaat: snelrijpend melanges Bos,40% productie, harde kalksteen bos, klei zand Pineau !
Gedestilleerd in typische Alambiek Alambiek: Ajuinvormige kookketel met hoed, zwanehals en koelspiraal. 2 x gedestilleerd 1ste maal (brouillis) 27 tot 32%vol 2e maal (la bonne chauffe): 67%vol Voorloop: 1 a 2% Midden: 30% Staart: 20-25% Destilleren tussen eind oktober en 31 maart Vluchtige delen verdamen eerst Versterken in hoed (nu betere systemen) Eerst methanol (niet gezond) Dan ethanol Dan hogere alcoholen (roes, kater)
Alambiek Chauffe vin
Alambiek
Rijping Minstens 2 jaar, geteld vanaf 1 april in het jaar na de oogst. Op eiken vaten (Traditioneel Limousin en Tonçais – eikenhout) van 350L 3 toevoegingen zijn toegestaan: Boisé (in Cognac gedrenkte eiken houtsnippers) Caramel Suikerstroop (max 25gr/4L) Veroudert niet meer op fles 67% dus verdunnen Limousin: harde tannine Tonçais: zachte tannines + vanille Toevoegingen enkel bij jonge cognac Caramel enkel voor kleur
Vocht en vuur voor kromtrekken en aroma
Remy Martin
Vaten Remy martin: Kleine boeren werken voor grote 1 van 3 kelders
Remy Martin
Rijping en versnijding Meestal worden verschillende leeftijden en districten gemengd. De ouderdomsvermelding slaat op het aantal jaren gerijpt op vat, niet op fles. Vermelde leeftijden slaan steeds op de jongste cognac in de melange VS: Very Special of ***: 2 jaar VSOP: Very Superior old pale of ****: 4 jaar Napoleon, XO, Hors d’Age, Extra, … : 6 jaar Fine Champagne: melange afkomstig van Grande Champagne en Petite Champagne, waarvan minstens 50% afkomstig van Grande Champagne Versnijden voor uniforme smaak Gilles Brisson: 1 streek Meeste huizen ouder dan officiele leeftijd Andere fine vermelding geen officiele betekenis
Gilles Brisson Relatief jong huis: Slechts de 3e generatie. Wijngaard aangekocht begin vorige eeuw. 25 ha, 100% Grande Champagne. Van de onder eigen label verdeelde cognac, is 70% bestemd voor export
Assortiment VS: 3 jaar € 19 VSOP: 7 jaar (7-9-10) € 25 Napoleon: 14 jaar (14-16) € 45 XO: 20 jaar (20-25) € 62 Excellence: 42 jaar € 125 (gedestileerd in 1967) 3 ipv 2 7 ipv 4 14 ipv 6 20 ipv 6 Excellence: nog op vat: afvullen per 10 flessen
Degustatie In typisch Cognac – glas, degustatieglas of wijnglas. Wordt smaller naar boven toe Niet te groot: risico op verdoving van reukorgaan door alcohol Opgelet: flessen steeds rechtop bewaren!!
Gezondheid!