Evolutie van ééncelligen tot zoogdieren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Life in the universe.
Advertisements

Evolutie Analoge en homologe organen.
Zoogdieren Koen Wiersma Groep 6b 7 mei 2012.
Basisstof 7: Onderzoeksmethoden
Argumenten voor evolutie
HET RIJK VAN DE DIEREN.
Dieren Door ELIAS EN CASPER.
Schepping of Evolutie.
Evolutie Thema 6.
Het ontstaan van de aarde (2)
HET ONTSTAAN DER SOORTEN
Ontstaan van de eerste levensvormen……
Evolutie Basisstof 4 en 5.
Ontstaan van leven op aarde
Ordening samenvatting.
Gewervelde.
Bacteriën Schimmels Planten Dieren
Geologie Blz
EVOLUTIE en INFORMATIEOVERDRACHT
Bacteriën Schimmels Planten Dieren
De geschiedenis van het leven
Indeling van het dierenrijk
De Prehistorie Door Amry en Yamina
Examentraining Biologie
Ordening.
Zingen Vers 1 In het begin lag de aarde verloren,
Relaties in de natuur Planten produceren zuurstofgas
Dieren met een wervelkolom
Indeling van het dierenrijk
Tijdlijn ontwikkeling van het leven op aarde
Ontstaan van het heelal en de aarde
De ontwikkeling van leven
Ecologie Basisstof 6: Successie Basisstof 7: Aanpassingen bij dieren Basisstof 8: Aanpassingen bij Planten.
Instapquiz AK HAVO 3 Periode 1
De chordadieren Michelle borghers.
Vorige keer…. De ontwikkeling van het leven in het water.
Vorige keer…. Argumenten voor de evolutietheorie: - Fossielen - Overeenkomsten in bouw - Rudimentaire organen - Overeenkomsten bij embryonale ontwikkeling.
Thema 5: Evolutie (en ordening) = biodiversiteit B
13.3 Soorten veranderen Evolutie.
Leskaart indelen van organismen
Geleedpotigen en gewervelden
Leskaart fotosynthese en verbranding Leskaart broeikaseffect
Charles Darwin Evolutietheorie. een geleidelijke ontwikkeling waarbij uit eenvoudig gebouwde soorten nieuwe ingewikkelder gebouwde soorten ontstaan.
Bacteriën Schimmels Planten Dieren
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Gewervelde dieren Tweezijdig symmetrisch. Gewervelde dieren Inwendig skelet.
Examentrainer 1 Inleiding in de biologie ©JasperOut.nl.
Ecologie De wetenschap die bestudeert waarom bepaalde planten en dieren ergens in een bepaalde leefomgeving (milieu) voorkomen en wat de relaties zijn.
Planten Dieren Bacteriën Schimmels
Thema 4: Ordening Het dierenrijk (1).
Thema 4 Ordening.
1HA2 Ordening.
Gewervelde dieren.
Jager-verzamelaars.
Bacteriën Schimmels Planten Dieren
Erfelijkheid en evolutie
Indeling van het dierenrijk
2.5 skelet en leefwijze 1 H/V.
Ordening Hoofdstuk 4.
Vandaag Les 6: Dieren Wat Tijd Start 5 Schimmelbrood : opdracht
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Transcript van de presentatie:

Evolutie van ééncelligen tot zoogdieren

Inhoudsopgave Onstaan van de aarde en het eerste leven Leven in de zee Leven op het land: amfibieën Definitieve verovering van het land: reptielen Verovering van de lucht: vogels Verandering van het leven te land: zoogdieren

1) Ontstaan van de aarde en het eerste leven 4 - 4,5 miljard jaar geleden 1) Ontstaan van de aarde en het eerste leven De aarde bestond eerst uit gassen die afkoelden tot vloeistoffen. Daarna werd een vaste gesteentekorst gevormd doordat de temperatuur verder daalde tot deze beneden het kookpunt van water was. (door regen) Zodoende kon de regen over het gesteente uitstromen, waarbij chemische stoffen werden meegespoeld die in zeeën en meren verzameld werden.

600 miljoen jaar geleden 2) Leven in de zee De eerste ééncellige planten waren algen en wieren. Zij onstonden uit een mengeling van chemische stoffen. Logischerwijs zijn dan ook de planten voor de dieren ontstaan: Planten doen aan fotosynthese (dieren konden dit niet). Uit de ééncellige planten zouden dan de ééncellige dieren ontstaan zijn, die leefden van deze plantjes.

600 miljoen jaar geleden Langzamerhand gingen ééncelligen samenwerken in kolonies waarin elk een specifieke taak had. Zo een kolonie van cellen begon zich dan als een afzonderlijk dier te gedragen. Hieruit ontstonden de eerste meercellige dieren zoals kwallen, sponzen,… Veel dieren ontwikkelden ter bescherming van hun weke lichaam een schaal. Ook nog vandaag worden er afdrukken gevonden van die schaalen. Deze dieren bezaten nog géén ruggegraat.

500 miljoen jaar geleden Uit een bepaalde groep van deze ongewervelde dieren zouden de vissen zich ontwikkeld hebben. Het waren de eerste gewervelde dieren (met ruggegraat) en oorspronkelijk waren ze nog voorzien van een pantser dat met de tijd verdween omdat het hinderlijk was tijdens het zwemmen. De schaal werd vervangen door schubben, ze ontwikkelden een gestroomlijnde vorm en vinnen om sneller vooruit te gaan.

3) Leven op het land: amfibieën 350 miljoen jaar geleden 3) Leven op het land: amfibieën Kleine plantjes vestigen zich vanuit het water op kale vlakten, ook kleine diertjes waagden zich op het land. (440 miljoen jaar geleden) Sommigen zoetwatervisjes ontwikkelen longen om te overleven op droog land en passen hun vinnen aan om zich te kunnen bewegen op het vaste land. Zo ontstonden de eerste amfibieën. (350 miljoen jaar geleden)

4) Defitieve verovering van het land: reptielen 300 – 70 miljoen jaar geleden 4) Defitieve verovering van het land: reptielen Door het feit dat de plantengroei op het land zich sterk ontwikkelde ontstond er uit de amfibieën een andere stam, die veel beter aan het landleven aangepast was nl. de reptielen: * ze hadden geen water nodig om zich voort te planten * de poten bevonden zich onder het lichaam * hun huid van schubben voorkwam uitdroging

5) Verovering van de lucht: vogels 180 miljoen jaar geleden 5) Verovering van de lucht: vogels Doordat er zich veel voedsel bevond in de lucht ontwikkelden zich uit de reptielen enkele organismen die fundamentele aanpassingen hadden doorgemaakt: * ze ontwikkelden een vlieghuid tussen tenen en vingers * hun skelet was lichter * het deel van de hersenen dat beweging en zicht bestuurde groeide uit.

Uiteindelijk ontwikkelde zich ongeveer 180 miljoen jaar geleden een gesofistikeerde vlieger nl: de archeopterix. Hij bezat zowel trekjes van reptielen als van vogels. Uit deze voorvader ontwikkelde zich later de vogels. Van de verdere ontwikkeling van de vogels zijn echter weinig of geen fossielen teruggevonden. Alleszins moeten de vogels goede vliegers geweest zijn om dat ze dikwijls heel erg grote afstanden aflegden. Sommigen gingen zich terug aan het water aanpassen door het ontwikkelen van stevige zwempoten.

6) Verandering van het leven te land: zoogdieren 150 miljoen jaar geleden 6) Verandering van het leven te land: zoogdieren Uit de reptielen ontwikkelde zich een stam muisachtige kleine dieren: therapsida, zij vormden een overgangsgroep tussen reptielen en zoogdieren. Hieruit zijn de eerste echte kleine zoogdieren ontstaan. Ze legden nog wel eieren, maar de jongeren zoogden reeds.

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden waren de zoogdieren reeds verder ontwikkeld tot het stadium van de buideldieren. Bij de geboorte kwamen kleine, onvolgroeide jongen ter wereld die in een huidplooi werden gehouden en gezoogd tot ze volledig ontwikkeld waren. Deze zoogdieren hadden slechts weinig nakomelingen tegelijk maar de voedselvoorziening was verzekerd.

De zoogdieren ontwikkelden zich verder en weldra brachten de placentale zoogdieren (zoogdieren die een moederkoek ontwikkelden in de baarmoeder) de jongen geheel ter wereld. Dit gebeurde vooral op het vaste land, waarover ze zich uitspreiden. Alvlug werden de buideldieren verdrongen, die ook hun ontwikkeling voortzetten en overleefden in Australië.

De zoogdieren waren perfect aangepast aan de temperatuursschommelingen: * ze waren warmbloedig * ze hadden scherpe gehoor- en reukzintuigen * ze hadden een harige vacht om zich te beschermen * ze waren levendbarend Al deze feiten zorgden voor een snelle ontwikkeling van de zoogdieren in een minimum aan tijd.