Industriële microbiologie (partim G. Volckaert) week semesterweekdatumdaglokaaluurles 7112.02do00.4915:00-16:0001 8219.02do00.4915:00-16:0002 9326.02do.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
OP DE VIERKANTE METER.
Advertisements

La Joue Du Loup, Frankrijk  Vertrek naar La joue du loup: › Zo  Vertrektijd: uur  Aankomst in La joue du Loup: › Ma 
CONSERVERING ONDER ISOLATIE
Aanbod BIOgenie derde graad
groei met TTW witlof uien aardappelen granen bloembollen chicory
Inleiding Eigenschappen en voordelen van ÆGIS Microbe Shield
Hormonen Boodschappers in je lichaam.
Spijsvertering 22 maart 2011.
November 2013 Opinieonderzoek Vlaanderen – oktober 2013 Opiniepeiling Vlaanderen uitgevoerd op het iVOXpanel.
Sint Jorisschool Examenvoorlichting Studie & Voorbereiding Examen Uitslag Diploma.
Enzymen I Eiwitten maken voor meer dan 50% uit van het gewicht aan drooggewicht van de meeste cellen. Meest belangrijke eiwitten zijn enzymen Enzymen.
GEVAARLIJKE PRODUCTEN
Techniek Eigen inhoud rekening houdend met de toepassingsgebieden:
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
MERKWAARDIGE PRODUCTEN
1 The Netherlands of Tijden veranderen.
Kennismaking met het labo
Inkomen Begrippen 1 t/m 5 Werkboek blz 5
Semi-micro- Kwalitatieve analyse NH4+ en Groepen I + IIa
Ecologie VWO 5.
Ecosystemen Hoofdstuk 3.
Biochemische reacties mbv enzymes =biologische katalysatoren
MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 6 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Waarom enzymen? Hun werking
Waarderingsmethoden voorraden
Sparen, Kapitaalaccumulatie, en Productie - De Lange Termijn
Presentatie VSC,De toekomst van de technische arbeidsmarkt IV, Dossier Duyvis, 19 maart 2013 p. 01/12 Dossier Duyvis Best practice.
ribwis1 Toegepaste wiskunde Lesweek 01 – Deel B
In vivo fluorescentie van NADH in gist
Transport Bloed en bloedsomloop Informatie en animaties over het bloed.
De principes van het metabolisme
Waaruit is het menselijk lichaam opgebouwd?
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
Syndicatie en Bloglines Pierre Gorissen 15 november 2005.
Afval bestaat niet De techniek staat niet stil Kijk maar!
Food or Fuel H3 Grondstoffen.
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Cosmetische Ingrediënten Assen, 11 maart
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
ontdek wat jij kunt bereiken
Dissimilatie op celniveau
1 Week /03/ is gestart in mineur De voorspellingen van alle groten der aarden dat de beurzen zouden stijgen is omgekeerd uitgedraaid.
Van “afval” tot …drinkbaar?
Lever 10.5.
Jos de Wit & Mark van Delst
Bits & bytes.
13 oktober 2010 LiveDijk Eemshaven Geotechnische beschouwing metingen.
Parametric release Wat is dat?.
B. Stof 3 Hoofdthema’s in de Biologie
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Thema groeiomstandigheden
Terugblik BS 1 en 2 Biologie is de studie van organismen (levende wezens)
B. Stof 5 De celorganellen Plantencellen en hun organellen 1
Groei Micro organismen.
STOFWISSELING Opbouw en afbraak.
J Bügel Noorderpoortcollege
Basisstof 6: Niveaus in de biologie
H7 Celstofwisseling.
Voortgezette assimilatie 1
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
De koolstofkringloop is de bekendste
Voortgezette assimilatie 1
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Hoofdthema’s in de biologie
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Biotechnologie Module voor 6 vwo
Plantenfysiologie Fotosynthese 2
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Transcript van de presentatie:

Industriële microbiologie (partim G. Volckaert) week semesterweekdatumdaglokaaluurles do :00-16: do :00-16: do P LTK :00-16: do P LTK :00-16: do :00-16: do :00-16: do :00-16: do :00-16: do :00-16: do :00-11: do :00-16: do P LTK :00-16: do :00-16:0013

INDUSTRIELE MICROBIOLOGIE (MICROBIËLE BIOTECHNOLOGIE) Het field of operation bestaat uit 3 grote gebieden : 1. Microbiologie, inclusief microbiële genetica meer en meer inbegrepen gen- en genoomtechnologie, inclusief bioinformatica 2. Biochemie, fysische chemie, technische scheikunde 3. Process engineering (en constructie van apparatuur) Nauwe doorweving van de 3 gebieden : interdisciplinaire benadering vereist

BELANG Producten die alleen biotechnologisch gemaakt (of kunnen gemaakt) worden : - secundaire metabolieten: antibiotica ( >90 in medisch gebruik ; > ton/jaar ) vitamine B12 en vele andere… - microbiële transformatie voor de aanmaak van bvb. steroiden, vele oestrogene ovulatie-inhibitoren, enz. - meer dan 20 aminozuren ( in het bijzonder glutaminezuur > ton/jaar ) - meer dan 25 enzymen (proteasen, amylasen, enz.) - citroenzuur, enz. Toepassing in waterzuiveringsprocessen Toepassing in milieubescherming (recyclage, afbraak van toxische of anders schadelijke stoffen, …) In 't algemeen : productie van biomassa

PROCES Substraat + microbiële cellen ( process engineering ) product - manufacturing process (fermentatie) - recovery procedure bij uitbreiding: Substraat + enzyme ( process engineering ) product (eventueel met immobilisatie) product:- cel biomassa - metabolisch product van de cellen - transformatieproduct van een toegevoegd substraat Micro-organismen hebben een sleutelrol in een biotechnologisch proces ("deciding factor") waar te vinden? universeel vindbaar over gans de aarde isolering uit - bodemstalen - water - lucht afzonderen en zuiveren SCREENING collecties, reinculturen(?) mutagenese + selectie "nieuwe" stammen

Aanmaak van een product : FERMENTATIE aeroob : - toevoer lucht, homogenisatie - verwijdering CO 2 (afvoer) - contact cel - substraat onderhouden - steriliteit (beluchte, geroerde containers) anaeroob : - vaak over langere periodes - meestal eenvoudiger (tonnen, vaten, fermentatietanks) (O 2 buiten houden) Zeer sterke evolutie: - aanmaak antibiotica (en andere complexe verbindingen) - aanmaak eenvoudige chemische verbindingen (citroenzuur, azijnzuur, butanol, aceton, …) - aanmaak organismen (starter culturen)

Er is geen algemeen gangbare/bruikbare omschrijving, maar secundaire metabolieten, in het ideale geval, zijn gekarakteriseerd door : - specificiteit van voorkomen - brede variatie - het verschijnen van chemische groepen en structurele eenheden die afwezig zijn in het primaire metabolisme - moeilijkheid om een functie te onderkennen voor de producer ervan. SECUNDAIR METABOLISME Term: bedacht door plantfysiologen : “delen van het plantmetabolisme die niet algemeen verspreid zijn en waarvan de producten geen aanwijsbare functie hebben” analoog voor micro-organismen : hoewel beter van algemeen en speciaal metabolisme zou gesproken worden.

Functie : ideeën & hypothesen: - ontspoord primair metabolisme - biochemische appendices : functie vroeg in evolutie, nu niet meer - afvalproducten : resten van onvolmaaktheden in het intermediair metabolisme - producten van detoxicifatiemechanismen - als resultaat van geïnhibeerde groei - als speelveld van biochemische evolutie

In dit gedeelte : Biochemische aspecten van celwand en biosyntheses - OPNAME en EXCRETIE - SECRETIE (eiwittransfer en -export) - CELWANDOPBOUW - ANTIBIOTICA (en andere secundaire metabolieten) : klassen en biosyntheses