De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Republiek in een tijd van vorsten
Advertisements

Nederland Les 7: De Gouden Eeuw; Bestuurlijke en culturele aspecten
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
Hoofdstuk 2: 1555 – 1588 De Nederlandse Opstand
op de Utrechtse Heuvelrug
De Bourgondische Nederlanden
Nederland Les 3: De Opstand
Nederland Les 2: Karel V en de Gewesten
Welk geloof had de tekenaar van deze bron?
2.2 Opstand in de Nederlanden ( )
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 3.3.
Geschiedenis van de democratische rechtsstaat in Nederland
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.3.
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
De Republiek in Europa Les 21: Concurrenten op zee
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
De Republiek in Europa Les 23: Bestuur & macht in Europa
Kenmerk 21 De protestantse reformatie die splitsing van de christelijke kerk in West-Europa tot gevolg had. Les 20: Calvijn en de Reformatie.
De Republiek in Europa Les 24: Een land apart
H7:§ 3:p168-9 Verlichte Macht In de 18e zijn er absolute vorsten van het Ancien Régime die hun macht op sommige gebieden wijs aanwenden Zij voerde een.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 44 Ontstaan der Gewesten.
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 45: Karel V en de Gewesten.
V AN H UNEBED TOT HEDEN Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 47: De Opstand II.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
De Opstand.
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
De Nederlandse opstand
Vrijheidsrechten en politieke rechten in Nederland
DE NEDERLANDSE OPSTAND
Republiek versus Frankrijk
Waarom kwamen de Nederlanders in opstand tegen de Spanjaarden, en wat had Jan Arentsz met de beeldenstorm (1566) te maken?
Goed voorbereid naar de Pabo!
Goed voorbereid naar de Pabo!
Hoofdstuk 1 Reformatie en Opstand
Paragraaf 1.3 De Hervorming.
VROEG MODERNE TIJD HET CONFLICT IN DE NEDERLANDEN DAT RESULTEERDE IN DE STICHTING VAN EEN Nederlandse staat.
4.5 De Nederlanden onder de Bourgondiërs - de Gewesten
Een Christelijke samenleving
De Opstand Les 2: De Opstand
Rond 1500 was Europa een standenmaatschappij
De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Renaissance en Opstand
Renaissance en Opstand
Van gewesten naar eenheidsstaat
Renaissance en Opstand
Ontstaan van de Bourgondische Nederlanden:
De Opstand in de Nederlanden
hoofdrolspelers H6 Ontdekkers en hervormers
De Republiek-de Opstand
1.4 De Nederlandse Opstand
H6.1 De Opstand in de Nederlanden
Hfdst 4 Opstand tegen de koning
Karel V, Filips II en de Nederlanden
Blok 3 Samenvatting controle
Ontdekkers en Hervormers 1.3 De Nederlandse Opstand
Ontdekkers en Hervormers 1.4 De Nederlandse Opstand
Paragraaf 4.4 Het ontstaan van machtige staten
Paragraaf 4.3 De strijd tussen paus en keizer
de scheiding van de Nederlanden
De Opstand in de Nederlanden
De Geschiedenis van de Nederlanden Les 1: Ontstaan der Gewesten
Van Hunebed tot heden Kenmerk 22: Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat Les 46: De Opstand.
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Transcript van de presentatie:

De Opstand Les 1: Karel V en de Gewesten én het begin van de Opstand Van Hunebed tot heden

Alle Gewesten onder een koning H5:§ 5:p127-30 Alle Gewesten onder een koning Karel V (regeerperiode 1515-1555) ging de strijd aan om alle Gewesten van de Lage Landen onder zich te krijgen Tussen 1524 en 1543 veroverde hij Utrecht, Oversticht, Friesland, de Ommelanden en Gerle (!) Karel was de baas over een wereldrijk. Hiernaast zijn Europese bezittingen

vader en zoon

Bestuur van de Gewesten Karel wilde – evenals later zijn zoon Filips II – het bestuur centraliseren Als plaatsvervanger bij afwezigheid benoemde hij een landvoogd(es) Drie centrale Raden (bestaande uit hoge adel en juristen) Die gezamenlijk met de Landvoogd bestuurden Deze bestuurlijke verandering wijzigde de machtsverhoudingen zeer tegen de zin in van de steden, die alleen maar meer vrijheid wilde/eisten. De steden hielden vast aan hun privilleges: particularisme (oorzaak 1 van de Opstand)

Bestuur en religie in de Gewesten Karel wilde – evenals zijn later zoon Filips II – religieuze eenheid; d.w.z. alleen de RK kerk Zowel vader als zoon lieten daarom afvalligen (lees: protestanten) vervolgen Karel vaardigde zelfs een bloedplakkaat uit. Deze bestuurlijke verandering wijzigde de machtsverhoudingen zeer tegen de zin in van de steden, die alleen maar meer vrijheid wilden/eisten: particularisme (oorzaak 1 van de Opstand)

Bestuur en religie in de Gewesten Karel wilde – evenals later zijn zoon – wilde religieuze eenheid; d.w.z. alleen de RK kerk Zowel vader als zoon lieten daarom afvalligen (lees: protestanten) vervolgen (oorzaak 2 van de Opstand) De lokale bestuurders moesten deze vervolging uitvoeren Eerst werden er plakkaten uitgevaardigd Daarom moest de brandstapel; kerker; pijnbank in actie komen Echter, de lokale bestuurders lapte dit aan hun laars redenen: Er waren al veel protestanten; ook onder de bestuurders Het houden van Hagenpreken was gewoon normaal geworden Men vond deze gang van zaken een inbreuk op de eigen rechten Men vond verdraagzaamheid veel belangrijker dan vervolging

Hagenpreken

2.2 Opstand in de Nederland (1566-1576) Smeekbede Om aan de druk op de Nederlanden een einde te maken, sloegen protestanten en gematigde katholieken de handen ineen en overhandigden de landvoogdes, Margaretha van Parma, een smeekschrift/-bede. Centraal hierin stond dat de rust alleen kon wederkeren wanneer de actieve vervolging van protestanten stopte De landvoogdes kon dit zelf niet beslissen, maar stemde (geschrokken als zij was) in met matiging tot nadere orders uit Madrid. Gevolg: de protestanten kwamen bovengronds en gingen in hun hagenpreken fel tekeer dé Kerk. Gevolg: de Beeldenstorm

Beeldenstorm 1566

Huiswerk Lezen blz. 126 t/m 127 Maakwerk in de klas Van vorige les: o.a. OT-kaart verwerken Deze les: Opdracht 1 & 5 p. 123 (waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 5) Opdracht 7 (waar: toetsvraag met bron bij Tijdvak 5) Huiswerk Lezen blz. 126 t/m 127