Zijn mensen vrij of is dat een illusie?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Verlichtingsdenker: vertrouwen in de rede
Advertisements

De trouw van ‘n vriend op 4 poten Loyalty of a 4-legg-friend.
Woord van Leven Maart 2013.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Seksualiteit: gave van God
Libertarisme Sartre Quantum mechanica Kant.
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
Begrip A Een handeling uit vrije wil is een handeling waarvoor je moreel verantwoordelijk bent. Als je niet uit vrije wil handelt, dan ben je ook niet.
Termen Sterke waardering= persoonlijke keuzes die iemand maakt en die zijn andere waardering richting geven (maatstaf) blz40 Hyperwaarde= cultureel bepaalde.
Principes Mor.Ver: Morele Verantwoordelijkheid  Vrije Wil (geen VW  geen MV) PAM: Vrije wil  Alternatieve Mogelijkheden (geen AM  geen VW) DET:
Principes Contrapositie: p  q niet q  niet p
Twee principes God verbiedt vaak het ergste. Vraag je dus af: wat zou er nog meer onder dit verbod vallen? Tegenover elk verbod staat een gebod Vraag je.
Wat wil je worden? Je wilt iets worden in het leven Je doet je werk, je bent niet je werk Je identiteit: wie ben je? Wat voor mens wil je zijn? Hoe wil.
De Toekomst van Trotse Mensen
Existentialisme (Sartre) Hume Logisch positivisme Cultuurrelativisme
NIET OP DOOIEND IJS !!.
Wat is het goede om te doen?
Het is precies 19:06.
Wat doen ze me nou...? Jan Bransen Publiekslezing, 7 april 2010.
Honden..
Wat is Ethiek? Les 1.
Genade en veroordeling
1e ADAM 2e ADAM X JEZUS X.
B Het goede ….(en het kwaad)
2e invalshoek: vrije wil als zelfverwerkelijking
Begrip B Een handeling uit vrije wil is een handeling waarin tot uitdrukking komt wat de handelende persoon zelf belangrijk vindt. Om een vrije wil te.
Vrije wil als zelfverwerkelijking
Conditioneel Compatibilisme
Nog 63 lesdagen… 1.Vrije wil is een noodzakelijke voorwaarde voor (morele) verantwoordelijkheid verantwoordelijk  vrije wil geen vrije wil  niet.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Ethiek Waarden & normen kritisch bekeken Welkom!.
Interpreteren van data
Hoofdstuk 4 Argumentatieleer
Existentialisme – stap voor stap
Wat is het goede om te doen?
‘De weg, de waarheid en het leven’?
Wij horen altijd “de vrouwen-regels"
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Ethiek.
12 sept 2013 Bodegraven 1. 2  vooraf lezen: 1Kor.7:12 t/m 24  indeling 1Korinthe 7  1 t/m 9: over het huwelijk  10 t/m 16: over echtscheiding  16.
Bruggen bouwen, is elkaar vertrouwen.
Preek Jakobus 2:
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
VAN DE AFGODEN DIE WE AANBIDDEN EN DE WONDEN DIE WE DRAGEN
Openbaring 3:14-20 Schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: “Dit zegt Amen, de trouwe en betrouwbare getuige, het begin van Gods schepping: Ik.
De geschapen mens.
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Bekijk de dia’s later op :
Vrijheid en determinisme
SPH voltijd Ethiek 2: Verantwoording Werkcollege 1 kwartaal 3: introductie Corstin Dieterich L
Plan voor uitvoering. Gebruik je boek Begin bij 8.4 de innovatiecyclus Stap 1 is eigenlijk het onderzoek wat je al gedaan hebt Je begint je ontwerp met.
Een tikkeltje f i l o s o f i e (niet klikken).
Keuzevrijheid: lust of last?
Ethiek 1: inleiding Corstin Dieterich med.hro.nl/diecw L
MODULE 2 : naar een bruikbaar model Het (christelijk) personalisme= uitdieping van het afwegingsmodel.
Innovatie? Hou het simpel! Richard Engelfriet. Simpel is heel moeilijk …en moeilijk is heel simpel! Lees de column op
Leerdienst over het komende oordeel Openbaring 20 : Hij zal komen om te oordelen de levenden en de doden Hij houdt zich gereed (hij staat klaar)
IK EN DE ANDER Levinas ( ). Levinas Emmanuel Levinas ( ) wordt, na een relatief lange onbekendheid gedurende zijn leven, vandaag internationaal.
Kies een partner in de Heer - 1 Kor.7:39b. Een partner krijg je, een partner kies je (O.T.) Wat de HEER toen zei, heeft betekenis voor nu (1 Kor.6) Houd.
Heb de HEER lief met heel je leven – Deuteronomium 6 HEB JE HEER LIEF MET HEEL JE LEVEN Heb hem lief, met heel je leven. Hem alleen! Neem de jeugd mee.
1. MIEZERIG MANNETJE? Anton Drilling 2 MORELE OORDELEN 3.
Keuzes maken.
ZGK les 6 Ethiek: verschillende benaderingen
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
Totaalethiek – groei-ethiek
JJij en ik, wij zijn allemaal net zo zondig.
Transcript van de presentatie:

Zijn mensen vrij of is dat een illusie? Vrijheid Zijn mensen vrij of is dat een illusie?

De betekenis van vrijheid bij Kant Vrijheid is niet iets dat je kunt bewijzen of aantonen Vrijheid is een idee Zonder dit idee of geloof in vrijheid heeft ethiek geen betekenis Wie zijn vrijheid ontkent, ontkent zijn menselijkheid. Als we vrij zijn om te kiezen, hebben we een principe nodig om een morele keuze te kunnen maken: de categorische imperatief

Existentialisme Jean-Paul Sartre 1905-1980

We zijn gedoemd tot vrijheid ‘Het existentialisme definieert de mens alleen met betrekking tot zijn handelen. Het zegt hem dat er geen hoop is buiten zijn handelen en dat de daad de enige is dat de mens doet leven. Een mens begint met zijn leven, ontwerpt zichzelf en buiten zijn leven is er niets. Wij zijn alleen, zonder excuses. Dat bedoel ik wanneer ik zeg dat de mens gedoemd is om vrij te zijn.’

Het mensbeeld van Sartre De mens is vrij (bewustzijn) De mens is bepaald (lichamelijk) De mens ontwerpt zichzelf, kiest zichzelf (er is geen vooropgesteld ontwerp of doel van dé mens) De mens is daarom altijd verantwoordelijk voor zijn keuzes De mens heeft geen keuze om vrij te zijn maar is daartoe veroordeeld

Existentialisme is relativisme? Sartre formuleert geen absoluut richtsnoer voor moreel handelen zoals Kant. In plaats daarvan zegt Sartre: je bent vrij, kies zelf, denk je eigen waarden uit. Is dit relativistisch? (= je kunt niet oordelen over een ander, iedereen heeft zijn eigen waarden en normen) Nee, je moet kiezen (1), je bent totaal verantwoordelijk voor je keuze (2), je verantwoordelijkheid reikt verder dan je persoonlijke leven (3)

Kwade trouw Je bent te kwader trouw als je je vrijheid en daarmee je verantwoordelijkheid ontkent Je bent te kwader trouw als je je verschuilt achter excuses (zoals je opvoeding, genen of omstandigheden) Sartre vindt dat je altijd een keuze hebt en dat je daar de volle verantwoordelijkheid voor moet dragen.

Kant en Sartre Sartre’s kantiaanse inslag: als we onszelf ontwerpen, ontwerpen we de mens dus de vraag ‘wat als iedereen dit zou doen?’ is ook relevant voor Sartre. Sartre verwerpt dat we van nature rationeel zijn (Kant), we kunnen daar wel voor kiezen. Als we de categorische imperatief toepassen, maken we geen keuze. Het is vaak noodzakelijk dat we wel een keuze maken volgens Sartre.