De gouden eeuw.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Gouden Eeuw De 17e eeuw
Advertisements

Rembrandt.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
Hoofdstuk 1A: Europeanen
Grote ontdekkingsreizen en hun gevolgen
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Een Gouden Eeuw voor de Republiek § 4.2.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Hoofdstuk 3.
Nederland en Indonesië
Paragraaf 6.2 Vorige les: Nederlanders en de wereldeconomie
Nederland Les 9: De Gouden Eeuw
de wereld is veel groter dan ze eerst dachten.....
Verenigde Oost-Indische Compagnie
Hoofdstuk 2.
Amerika voor Columbus 2.3.
De Kerkhervorming 1.3.
Aardrijkskunde hoofdstuk 15
De Gouden Eeuw: Handel en wandel
H2 De economie van de Gouden Eeuw
De tijd van regenten en vorsten
 vertrek Chateau  aankomst, tijd om wat te drinken  rondvaart door de grachten van Middelburg, met gids (in Nederlands en Engels).
Een gouden tijd voor de Republiek De 17e eeuw: 1600 – 1700
De Nederlandse koloniën
Godsdienst. Jezus is 12 jaar Een gewone jongen? Zijn jouw ouders wel eens bezorgd geweest?
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Ontdekkers en hervormers
Gemaakt door Lieke en Hanna
Hoofdstuk 3.
Paragraaf 3.2 Nederland en Europa.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
H2 ontdekking en verovering
Europese expansie 2.2.
VOC, Grachtengordel, Rembrandt
Vragen over gelezen stof Wat is een liedboek? Aan welke regels van de 17e eeuw hield de schrijver/dichter van deze liederen zich? Wat is een zeemanslied?
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Kolonialisme en slavernij
Wat de Nederlandse Opstand is
Stedelijke cultuur in Nederland
De economie in de Gouden eeuw
Tijd van burgers en stoommachines,
De Nederlanden waren rijk aan het einde van Middeleeuwen
NEXT De 17 e eeuw Team 1 Team 2 Team 3 Team 4 Team 5 Team 6.
Kolonisatie & dekolonisatie
Caribische Bingo. Uit hoeveel landen bestaat het Koninkrijk der Nederlanden? Caribische Bingo.
Renaissance en Opstand
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
Wat moet ik weten aan het einde van de les?
In de 15 e en 16 e eeuw was de specerijenhandel in Portugese handen. De Republiek wilde zelf ook handel drijven in specerijen Johan Oldenbarnevelt dwong.
Hallo wij gaan een geschiedenis opdracht maken over de Gouden eeuw.
Schilderkunst Uit de Gouden Eeuw Rembrandt Frans Hals Jan Steen
Voc. Gemaakt door arie. Inhoud Compagnieën Oprichting van de voc. Wat is de macht van de voc. Heren zeventien Op het schip Route naar Azië De weg op zee.
Europa kreeg prachtige producten uit Azië over land en via de Middellandse Zee. Door oorlog werd dit onmogelijk. Bartholomeus Diaz ging voor Portugal.
Paragraaf 6.3 Internationale handel Kenmerkende aspecten: 1)De bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht.
DE GOUDEN EEUW Grote Reis Thema 2: Kolonialisme.
Regenten en vorsten 2.3 Europa en de wereld
Tijd van Regenten en Vorsten 1600 – 1700
VOC en de reis naar Azië Woensdag 11 november.
Regenten en vorsten 3.3 Europa en de wereld
Regenten en vorsten 3.4 Stedelijke cultuur in Nederland
Hollandse Meesters 2 De Gouden Eeuw.
Wereldeconomie KA 25.
Nederland en Indonesië
Stedelijke cultuur in Nederland
Caribische Bingo.
Blok 2 Koffie en suiker Deelvraag:
§6.3 Nederland en de wereld
§5.3 De ontdekkingsreizen
Transcript van de presentatie:

De gouden eeuw

Gouden eeuw In de 17e eeuw was Nederland rijk. Dat kwam vooral door de handel. Nederlandse schepen voeren over de hele wereld. De VOC. In de 16e en 17e eeuw was het geloof heel belangrijk. Veel belangrijker dan het nu voor ons is. Tegelijk was het voor de mensen heel moeilijk om samen te leven met mensen die een ander geloof hadden dan zij zelf. Nederlanders waren calvinisten, de protestantse leer van Johannes Calvijn. In Nederland mocht je wel je eigen geloof hebben. Iedereen kon zich vrij voelen. Het vrije gevoel was goed voor de welvaart. Ruzie en oorlog brengen de handel en dus de welvaart in gevaar. Nederland was welvarend veel rijke mensen wilden hun huizen opfleuren met schilderijen er was dus veel werk voor schilders. Bijvoorbeeld Rembrandt! http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20050614_goudeneeuw02

VOC De VOC= Verenigde Oost-Indische Compagnie De handel over zee leverde de Nederlandse republiek in de 17e eeuw veel rijkdom op. Nootmuskaat, peper……. De Nederlanders gingen naar Azië. Gevaarlijk leven aan boord van een schip: ziektes, zeerovers, zware stormen. Nederland en vooral Amsterdam was middelpunt wereldhandel.

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20061219_voc01

Schilders uit de gouden eeuw Johannes Vermeer- Het melkmeisje Jan Steen- Het Sint Nicolaasfeest Rembrandt van Rijn- de Nachtwacht http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20051221_rembrandt02

Het geloof In de 16e en 17e eeuw was het geloof heel belangrijk. Veel belangrijker dan het nu voor ons is. Tegelijk was het voor de mensen heel moeilijk om samen te leven met mensen die een ander geloof hadden dan zij zelf. Nederlanders waren calvinisten, de protestantse leer van Johannes Calvijn. In Nederland mocht je wel je eigen geloof hebben. Iedereen kon zich vrij voelen. Het vrije gevoel was goed voor de welvaart. Ruzie en oorlog brengen de handel en dus de welvaart in gevaar.

Koloniën Een land bezat soms zoveel kostbaarheden dat de VOC het maar gewoon in bezit nam. De Nederlanders werden er dan de baas. Zo'n land werd dan een kolonie van Nederland. Een kolonie is een land dat door een ander land wordt bestuurd. De zuidpunt van het werelddeel Afrika heet Kaap de Goede Hoop. Het lag halverwege op de vaarroute naar Oost-Indië. Bij Kaap de Goede Hoop stichtte Jan van Riebeeck in 1652 een kleine kolonie. De schepen namen er voedsel en vers drinkwater aan boord. Zieken werden er verpleegd. Timmerlieden herstelden de schade aan de schepen. Na een korte onderbreking werd de reis naar Oost-Indië of Nederland voortgezet. De eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten vormen de Nederlandse Antillen. De Nederlanders haalden er voornamelijk zout vandaan. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had dat zout nodig om haring langer te kunnen bewaren. Haring was in de Gouden Eeuw het belangrijkste voedsel. Nieuw-Nederland lag aan de oostkust van Noord-Amerika, waar nu de stad New York ligt. Nederlanders kochten het land voor kralen, spiegels en spijkers van de indianen en stichtten de kolonie Nieuw-Nederland. De Nederlanders dreven handel met de indianen. De hoofdstad van deze kolonie kreeg de naam Nieuw-Amsterdam. Het bestond uit een fort en een paar straten met huizen. Dit dorp groeide later uit tot de miljoenenstad New York. http://www.youtube.com/watch?v=YfES7CdngdQ&feature=results_main&playnext=1&list=PL60ECA302026BEE75

Veel plezier met het thema: De Gouden Eeuw