Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Stijlen en stromingen.
Advertisements

Oriëntalisme in Engeland en Primitivisme.
Kunststromingen.
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
Raoul De Keyser. Zijn schilderijen Wat denken jullie bij het zien van deze schilderijen?
Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft Futurisme § 7
Romantiek en realisme 12 vwo.
Expressionisme H3.
Kunstproject groep 8.
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
Impressionisme 2 De negentiende eeuw.
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
beeldanalyse Surrealisme frottage collage
Kunst Gemaakt door mila.
Meer Moderne kunstenaars
d Impressionisme – 1910 d Pointillisme / Divisionisme vanaf 1885
Meer Moderne kunstenaars
Door het invallen van de avond verschijnen er vaak mooie kleuren aan de horizon. Mischief is je dat zelf ook al eens opgevallen ..
van IMPRESSIONISME naar EXPRESSIONISME
Moderne Kunst.
Een indrukwekkende kunstenaar
Bijeenkomst 10 Oriëntatiekennis Vakdidactiek 2.
Deadline magazine. Inhoud  Elke week een bekende kunstenaar, grafisch vormgever invloed van het verleden  Linken deze met een opkomende kunstenaar die.
4. Expressionisme Kunst en gevoel.
Bekijk het leven.
Leven in verbondenheid
Naïeve kunst.
Thema 7 Les 11a Smaak. overeenkomst = iets wat hetzelfde is als je het vergelijkt.
OEFENVRAGEN 2 renaissance Havo4 - Vwo4
instructie presentatie
Cultuur van het moderne
Kennis-spel meerkeuzevragen.
Raoul De Keyser.
Oefentoets Kunstgeschiedenis H9 t/m 11
OFC28 mediawijsheid les 7 leren door te maken
Wat is licht? Licht is een expressievorm van energie die vrijkomt door het terugspringen een atoom naar een schil met een lager energieniveau. Licht.
Les 39: De beeldende kunsten
Onder welke kunstvorm valt Colorfieldpainting? A.Europees abstract expressionisme B.Action painting C.Amerikaans abstract expressionisme.
EXPRESSIONISTISCH SCHILDERIJ
Mijn kunstbiografie: Hinse Wiltingh.
Oostende, 1844 Bayerische Staatsgemäldesammlungen, Neue Pinakothek, München Joseph Mallord William Turner ( )
10 verschillende kunststromingen
Nederlandse kunst quiz
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Spaanse Meesters 3 Spaanse kunst.
Herhaling 2 Kubisme, Futurisme, De Stijl, Constructivisme, Functionalisme, Bauhaus, Dada, Surrealisme, Nieuwe zakelijkheid,/ Magisch realisme.
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
Ku(ns)tgeschiedenis.
WHTSNXT? PROCESGERICHT, ACTUEEL EN LEERLINGGESTUURD FANTASTIC VOYAGE.
“Dada” Waar heb je dit geluid ooit eerder gehoord? Wat gebeurd hier?
Coach Academy Module Persoonlijk 1 Ciska, Bart en Johan.
Expressionisme Lizbeth Montano.
Le sacre du printemps – Les Ballets Russes 1913 Muziek: Igor Stravinsky (CD1-38) Choreografie/sterdanser: Vasiav Nijinski Veroorzaakt opschudding Oerritueel:
Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken Wat is kunst?
H3.6, Nieuwe kansen 1 Boek blz. 40 t/m 69, ca. 8 weken 4. Geboorte- verhalen Gaat over geboorteverhal en die iets laten zien van het nieuwe begin dat hun.
² INHOUD = idee VORM = zintuiglijke waarneembaarheid van de idee.
Literatuurgeschiedenis
ABSTRACT EXPRESSIONISME
Expressionisme schilderkunst ( )
Expressionisme + Futurisme
John Körmeling, draaiend huis, 2008
Futurisme 1909 schrijft Marinetti het Futristisch manifest
Surrealisme.
‘Ieder kind is een kunstenaar
Lichtexperimenten In vroeger tijden beeldde men licht letterlijk uit.
Leren van leerlingen en de opbouw van een les
volgende bladzijde terug
Kunst zonder grenzen Les 2C en 2D Non-conformisme.
Wat gaan we doen? 1. Introductie CKV 2. Opdracht kunstdossier 1.
Transcript van de presentatie:

Kunst en gevoel Romantische kunstenaars: Grootse emoties oproepen bij de toeschouwer. Grootse thema’s. Realisme: Alledaagse beelden. Somber en realistisch weergegeven. Impressionisten: Alledaagse onderwerpen. Weergeven van een vluchtig moment.

Kunst en gevoel Expressionisme: Het gevoel van de kunstenaar is belangrijker dan het gevoel bij de toeschouwer. Breken met de oude regels. Werken vanuit intuïtie: eerst doen dan denken Nieuwe technieken: Vervorming, zware contourlijnen, verdwijnen van perspectief en onnatuurlijk kleurgebruik. Het gedachtegoed van Sigmund Freud was een belangrijke inspiratiebron. Het expressionisme komt voor in alle disciplines.

Kunst en gevoel De opdracht: In tweetallen gaan jullie informatie uitzoeken over 1 kunstenaar en beantwoorden jullie de volgende vragen: Welke vormgevingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Welke voorstellingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Wat waren de inspiratiebronnen van deze kunstenaar? Wat wilde de kunstenaar met zijn werk vertellen? Werkte de kunstenaar samen met andere kunstenaars? Zo ja met wie en onder welke naam? Welke ontwikkeling maakt de kunstenaar door in zijn oeuvre? De antwoorden op deze vraag kan je uitleggen aan je medeleerlingen de volgende les. Inleveren de avond voor de volgende les (per mail): - 4 afbeeldingen of 4 filmfragmenten (filmfragmenten met Qr-codes) uit het oeuvre van de kunstenaar. Vermeld de titel en het jaartal bij de afbeeldingen of filmfragmenten. - antwoorden op de vragen.

Kunst en gevoel Voorbeeld: Kirchner Welke vormgevingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? Kenmerkende vormgevingsaspecten van het werk van Kirchner zijn: dynamische composities, het gebruik van scherpe lijnen, heftige kleurgebruik en het gebruik van vogelvlucht perspectief. Welke voorstellingsaspecten zijn kenmerkend voor de kunstenaar? De voorstellingsaspecten in het werk van Kirchner waren vooral een weergave van het dagelijks leven. Veelal vanuit de mensen, maar stadsgezichten komen ook voor in zijn werk.

Kunst en gevoel Wat waren de inspiratiebronnen van deze kunstenaar? Inspiratiebronnen van Kirchner waren het leven dat hij zag op straat in combinatie met de volkskunst van de eilandbewoners van Palau. Na enige tijd verveelde de stijl van de eenvoudige kunst van de Palau en komen er andere inspiratiebronnen zoals, Griffith's Indische wandschilderingen en de compositieleer uit de oudheid om tot slot de leer van de neo-impresionisten aan te leren. Maar deze schilderijen waren volgens Kirchner leeg. Wat wilde de kunstenaar met zijn werk vertellen? Kirchner was opzoek naar vrijheid in zijn werk en onafhankelijkheid van kunst uit het verleden. Werkte de kunstenaar samen met andere kunstenaars? Zo ja met welke kunstenaars en onder welke naam? Kirchner is in de begin tijd van zijn carrière lid van kunstenaarsgroep die Brucke, waar hij samenwerkte met K Schmidt-Rottluff, E. Heckel en F Bleyl, E. Nolde en M. Pechstein.

Kunst en gevoel Welke ontwikkeling maakt de kunstenaar door in zijn oeuvre? Het kleurgebruik is vanaf het begin tot het eind van zijn oeuvre gelijk. Vooral in de vorm van wat wordt afgebeeld zie je de eerste 10 jaar ontwikkeling. Deze ontwikkeling is van ronde vormen naar hardere en hoekige lijnen die de vorm bepalen. Na de eerste 10 jaar, door de komst van de 1e wereldoorlog en de traumatisch ervaringen van Kirchner tijdens de oorlog, maakt het werk van Kirchner geen ontwikkeling meer door.

Kunst en gevoel Marzella 1909 Vier Holzplastiken 1912 Portrait of a Woman 1911 Nollendorfplatz 1912

Kunst en gevoel Kunstenaars waar je uit kan kiezen, zie afbeeldingen op de kaartjes: Beeldend: Theater: Dans: Barlach van Dalsum Graham Kokoschka Wigman Mattisse Kandinsky Architectuur: Muziek: Film: Als disipline Schonberg Wiene