Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 3: De Italiaanse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

Feodalisme en het hofstelsel
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 3: Het Grote Schisma van 1054.
Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 1: De Kruistochten.
N)’- ,; Geschiedenis.
Karel en grote problemen
Seculiere en Reguliere Geestelijken
Zingeving van het bestaan
Hoe staatvorming begon in Frankrijk
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
Ontdekking en verovering
H.4 – Steden en Staten Paus en keizer De kruistochten Ontstaan steden
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Introductie lesprogramma(1)
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
De Republiek in een tijd van vorsten
De Republiek in een tijd van vorsten Centralisatie en reformatie § 2.4.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
De Middeleeuwen Les 10 – Betrekkingen tussen moslims en christenen
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 14: De Kruistochten.
Les 5 - Groei van de Steden
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Machtsbasis Twee elkaar versterkende monopolies
Hoge en lage edelen Het merendeel der adel bestond uit lage adel
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Les 7 – Opkomst van de nationale staten
Artikel: Vrije steden, repressieve staten
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 1 - Groei van de Steden.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 14 a Opkomst van de stedelijke burgerij en b De toenemende zelfstandigheid van steden Les 15 - Groei van de Steden.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Ontstaan Byzantium In 330 nc koos Constantijn de Grote het plaatsje Byzantium als nieuwe hoofdstad voor zijn keizerrijk Onmiddellijk startte hij een gigantisch.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 13 De opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving Les 1 - De Hanze.
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Kenmerk a Opkomst van de stedelijke burgerij en b de toenemende zelfstandigheid van steden Les 2: Verschillen stad en platteland.
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 17 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 28 - Frederik II von Hohenstaufen.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 1 - Verzet en.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Tijd van steden en staten ( n. Chr.)
Hoofdstuk V: Rome Les 3 - par 2 – Romeinse samenleving
Kenmerk 16 De expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de Kruistochten Les 2: De Kruistochten.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
Romeinen, Germanen en Kelten
Paragraaf 2 Er komen weer steden.
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 28 - Investituurstrijd.
Kenmerk diachroon Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 26: De.
§2.1 Van stad tot wereldrijk
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben Les 3: De Italiaanse stadstaten

De opkomst van de Italiaanse stadstaten H3:§ 9:p54 1100 1150 1200 1250 1300 1350 1400 1450 1500 1550 De opkomst van de Italiaanse stadstaten Genua, Pisa, Venetië en Amalfi waren de stadstaten (lees: republieken) die in de middeleeuwen (vanaf 10e eeuw) Tot grote economische bloei kwamen Enorm veel gebied in Italië en het Middellands-Zeegebied veroverden Elkaars vijanden/concurrenten waren In het hb staat op p. 54 een fout: Kooplieden uit Genua en Venetië werkten veelal niet samen, meestal juist het tegenovergestelde. Venetië als voorbeeld in deze presentatie Waarom? Belangrijkste stadstaat

Venetië en omgeving Italië omstreeks 1000

Een vlucht het moeras in 1 100 200 300 400 500 700 800 900 1000 Een vlucht het moeras in Voor Venetië begon de bloeiperiode al vroeg, hetgeen feitelijk een gevolg was van rampzalige gebeurtenissen. Al aan het eind van de tijd van het West-Romeinse Rijk waren de inwoners van een stad nabij een lagune (moeras) genoodzaakt naar de eilanden in de ondiepte te vluchten door de invallen van de Visigothen (402 NC) en de Hunnen van Atilla (452 NC) Dit was eigenlijk het begin van een successtory Waardoor?

Venetië, een stad uit niets 1 100 200 300 400 500 700 800 900 1000 Venetië, een stad uit niets In het moeras trachtte de mensen op de eilandjes een nieuw bestaan op te bouwen Vanuit een houten hutjes ging men zich toeleggen op visvangst en zouthandel. De eilandjes bestuurden zichzelf en vormde een losse federatie In 540 werd de federatie echter onderworpen door Byzantium (Justinianus) Echter, in 568 kwam deze overheersing tot een eind door de inval van de Longobarden 2 gevolgen Nog meer mensen van het vaste land vluchtten de lagune in De lagune-bewoners voelde niets meer voor overheersing door wie dan ook. Wel behield Constantinopel haar invloed.

1 100 200 300 400 500 700 800 900 1000 Venetië, de republiek Als leider van de Republiek Venetië werd de Doge (hertog) aangesteld (726) Deze zat het bestuur van de republiek voor Echter, zijn macht mocht niet erfelijk worden Hij moest oud en wijs zijn Zijn doen en laten werd constant gecontroleerd hij mocht bijvoorbeeld geen giften aannemen of alleen onderhandelen met vorsten En zo nog 113 doges

Paleis van de Doge

1 100 200 300 400 500 700 800 900 1000 Venetië wordt machtig De Franken (Karel de Grote) trachtte vlak voor 800 Venetië in te nemen Dit mislukte Door haar ligging bleek de stad niet in te nemen Daarnaast groeide haar kracht en omvang met de jaren Kleine eilandjes werden aaneengesmeed m.b.v. houten pijlers, waarop de stad ging rusten Zij onthechtten zich van Constantinopel en werd op eigen kracht een economische grootmacht en groeide uit tot de belangrijkste zeevaartnatie in de Middellandse-Zee

Economische Kracht Door haar ligging 1100 1150 1200 1250 1300 1350 1400 1450 1500 1550 Economische Kracht Door haar ligging aan/in zee was scheepvaart normaal vormde ze een kruispunt tussen het Oosten en Westen Zij was (net als Genua) een goed vertrekpunt voor de kruistochten, hetgeen handel betekende (1095 e.v.). Door haar banden met Byzantium kon men makkelijk aan allerlei goederen uit het Oosten komen. Marco Polo was bijvoorbeeld een van haar inwoners Haar welvaart leidde tot afgunst en rivaliteit Om dit de baas te kunnen zijn, bouwden de Venetianen het grootste industriële complex van de middeneeuwen (1104) Het Arsenaal; een scheepswerf die in tijd van politieke crisis meer dan 50 boten meer maand kon bouwen Men bouwde zowel handels- als oorlogsschepen Op haar hoogtepunt was het 46 hectaren groot en werkten er 16.000 mensen Zo kon men bij de Kruistochten en zeeoorlogen de grootste vloot te water laten gaan

Stads-“toegang”tot het Arsenaal

San Marcoplein en Doge paleis

Politieke Kracht in het Oosten 1100 1150 1200 1250 1300 1350 1400 1450 1500 1550 Politieke Kracht in het Oosten Door haar bemoeienis met de Eerste Kruistocht werden de relaties met Byzantium verpest Zo werden de Venetianen in Constantinopel vervolgd Bij de Vierde Kruistocht (1202-1204) nam Venetië wraak, werd de stad ingenomen en nam zij de handelspositie van de Byzantijnen over. Venetië eigende zich kleine, maar voor de handel belangrijke gebieden/eilanden in het Oosten toe De goederen uit het Oosten stroomden weer massaal de stad binnen (sinds de boycot sinds de 1e Kruistocht) De Venetiaanse taal zou de handelstaal voor het Oosten van de Middellandse-Zee worden Met de Arabieren en later met de Turken werd in eerste instantie goed handel gedreven

Eugène Delacroix, De inname van Constantinopel door de kruisvaarders

Politieke Kracht in Rome 1100 1150 1200 1250 1300 1350 1400 1450 1500 1550 Politieke Kracht in Rome De relaties met de Paus waren niet al te best In eerste instantie voer men onder invloed van Constantinopel een eigen koers Daarna bleef men dit doen, waardoor ze enerzijds als bemiddelaar kon optreden tussen Pausen en stoute vorsten anderzijds geregeld in aanvaring kwamen met de Paus, hetgeen soms leidde tot in de ban doen van de Doge afzetten van pausen Het onder controle worden gesteld van de katholieke clerici door de Republiek

Politieke Kracht op het land 1100 1150 1200 1250 1300 1350 1400 1450 1500 1550 Politieke Kracht op het land Door de lastige relatie met de paus en de vijandige concurrentie met steden als Pisa, Verona en met name Genua werd Venetië ook een aantal malen vanaf het land aangevallen Een aantal gewonnen oorlogen leidde er uiteindelijk toe dat Venetië ook op land steeds machtiger werd

Groei van de Venetiaanse macht

Handel in de middeleeuwen 11e eeuw en later