Camellia sinensis (L.) Kuntze Groene thee (Theaceae) Thea sinensis (klein blad) Thea assamica (groot blad) Beschrijving : een groenblijvende plant met donkergroene ellipsvormige, glanzende en getande bladeren De witte bloemen bestaan uit 5 kelk – bladeren en 7 kroonbladeren.
Oorsprong van de groene thee Eerst gecultiveerd in Verre Oosten o.a. China & India Ingevoerd door Turken: 6de eeuw n. Chr. Rond 1600 n. Chr.: handel in het Verre Oosten Traditionele geneeskunde in China: thee infuus Stimulerend Adstringerend Diuretisch Cardiotonisch
Thee productie Zwarte thee : Olang thee : Groene thee : Bladeren na oogst gerold & gemaald Enzym polyfenol oxidase oxideert polyfenolen met vorming van roodbruine theeflavinen en theerubiginen Fermentatie proces duurt 60-90 minuten Olang thee : Bladeren gedeeltelijk gefermenteerd gedurende 30 minuten Groene thee : Bladeren onmiddellijk na oogst gestoomd of verwarmd Er treedt dus geen fermentatie op
Activa van de groene thee Samenstelling afhankelijk van: soort seizoen klimaat tijdens de kweek Groene thee bevat : Methylxantines ( caffeïne, theophylline, theobromine ) coronaire vasodilatie, relaxatie van de gladde spieren & diurese Polyfenolen , voornamelijk catechinen = flavanolen (o.a.epigallocatechine gallaat, het meest actieve antioxidans) Sporen van aminozuren, mineralen, organische zuren en vluchtige componenten
Renale functie Preklinisch: Klinisch: verbeterd door polyfenolen uit groene thee Klinisch: bevestigd
Kanker: preklinisch Antiproliferatief Leukemie- en maagkanker Prostaatkanker Tumorgroei: onderdrukking bloedtoevoer naar tumoren
Kanker: preklinisch Chemopreventief Inhibitie van nitrosaminevorming Vangen van zuurstofradikalen Antimutagene eigenschappen via anti-oxiderende werking (fenolen)
Kanker: klinisch Chemopreventief bij oraal gebruik Chemo- en/of radiotherapie + groene thee supplement: - positieve invloed op rode en witte bloedcellen resultaat blijft tot 2 maand na de behandeling geen neveneffecten
Kanker: klinisch Chemopreventief bij oraal gebruik groene thee extract inhibeert nitrosaminevorming drinken na de maaltijd beter dosisafhankelijk Chemopreventief bij lokaal gebruik plaatselijk aanbrengen van groene thee vóór blootstelling aan UVB beschermend effect
Kanker: preklinisch Immuunversterkend: dosisafhankelijk Immuunbeschermend: zou de huid beschermen tegen zonnebrand
Kanker: klinisch Algemeen: Tegenstrijdige resultaten Hoeveelheid thee te consumeren varieërt enorm voor preventie van (alle soorten) kankers Positief / negatief verband met drinken van thee kan moeilijk uit de studies worden afgeleid owv: korte termijn studies ontbrekende informatie geen rekening houden met beïnvloedende factoren
Infecties: preklinisch Microbiologisch: Groene thee zou bacteriële enzymen inhiberen, en zou bactericied/bacteriostatisch werken Extract zou activiteit bezitten tegen MRSA Viraal: Groene thee zou binnendringen van virus (influenza A en B) in de cel voorkomen
Cardiovasculaire- en circulatiestoornissen: klinisch Cardiotonisch, -beschermend: flavonoïden uit groene thee ~ lager risico op hartziekte of sterven aan hartaanval Dementie of verbale stoornissen: polyfenolen uit groene thee ~ verbetering indien behandeling start in vroege stadia van ziekte Cholesterol en lipidenmetabolisme: tegenstrijdige resultaten uit studies
Tandvleesontsteking Preklinisch extract voorkomt kleven van bacteriën aan tanden (cariës) Klinisch catechines en polyfenolen uit groene thee verminderen ontsteking door: - daling bacteriële groei - verminderde plaquevorming
Metabole en nutritionele stoornissen: klinisch Anti-oxidant activiteit: - groene thee hoogste gehalte - inhibitie oxidatie LDL-cholesterol maar tegenstrijdige resultaten (meer studie vereist) Invloed op de levensduur: mogelijke bescherming tegen verschillende ziektes met hoge mortaliteit
Obesitas en gewichtsverlies Thermogeen effect Ondanks verhoogde thermogeenrespons geen gewichtsdaling Groene thee polyfenolen: → trage vertering van koolhydraten → geen hoge pieken insuline in bloed → verbranding vetreserves
Dosage Losse groene thee: 3 kopjes/dag (±3g) ~ 240 à 320 mg polyfenolen Gestandaardiseerd extract: 300 – 400 mg per dag (80% polyfenolen)
Farmacokinetiek en -dynamiek Goede distributie in de organen 24 uur na orale inname Frequent groene thee drinken resulteert in hogere concentratie polyfenolen dan onregelmatige inname
Nevenwerkingen Lange-termijn consumptie → geen nevenwerkingen → gezondheidsvoordelen Maag: zelden ongemakken Diarree: hogere incidentie bij frequente inname Bloeddruk en hartritme: geen negatieve effecten Overdreven consumptie van caffeïne → nervositeit, slapeloosheid en rusteloosheid
Geneesmiddelen interacties Contra-indicaties Aspirine® of andere anticoagulantia: additieve effecten Tamoxifen® en Sulindac®: synergisme → verhoogde inhibitie van groei → verhoogde apoptose van (long)kankercellen CI: kinderen → hoge dosissen interfereren met Fe-metabolisme en kunnen resulteren in microcytaire anemie
Zwangerschap en lactatie Speciale voorzorgen Geen CI, toch voorzichtig met hoge dosissen Lactatie: neveneffecten bij kinderen die bijzonder gevoelig zijn aan caffeïne Patiënten met terminale nierinsufficiëntie moeten K+-inname beperken, dus beter geen thee (hoog K+-gehalte) consumeren
Produkten voor ‘de slanke lijn’: thee en gelules Zuiveren van het lichaam: dranken Anti-oxidant (voorkomen van ziektes, beschermen van hart en bloedvaten en tegen veroudering): gelulen met extract “Voor een mooie huid” zuiverende dranken en cosmetica
Besluit Anti-oxidant Antiproliferatief Chemopreventief (oraal + lokaal) Cardiovasculaire ondersteuning (hartaanval) Verbetering circulatie (dementie) Voorkomt cariës en reduceert tandvleesontsteking Dosage: 3 kopjes groene thee per dag