de submicroscopische bouw van een cel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H2 Cellen in Werking De bouw van cellen
Advertisements

Natuur- weten-schappen
Van cel tot DNA Interactieve quiz.
de cel als bouwsteen van levende wezens
DNA Korte herhaling.
De Cel Een blik op de cel.
Communicatie tussen cellen
ENDOPLASMATISCH RETICULUM p. 20.
De wondere wereld van de cel
Wat is de genlocatie van rode haarkleur?
Cellen en organen Wat zijn dierlijke cellen, hoe zijn ze opgebouwd.
Celorganellen.
BS4 Schimmels.
de erfelijke blauwdruk
5 Plantaardige en dierlijke cellen
Membranen en transport van moleculen
Erfelijkheid chromosomen.
De wondere wereld van de cel
Anatomie Fysiologie.
Classificeren van dieren
Vijfrijkensysteem volgens Whittaker.
Leer van de cellen.  Plantaardige cellen ◦ Zonnenergie (en water) omzetten in suikers ◦ Tijdens proces zuurstof afgeven  Dierlijke cellen ◦ Verbuiken.
Bacteriën Bouw en indeling.
Cel structuur en functie
Industrie op miniformaat Video: The inner life of a cell
Paragraaf 2.4 Aan de celgrens.
Cellen Een organisme bestaat uit orgaanstelsels die bestaan uit organen die bestaan uit weefsels die bestaan uit cellen.
DNA 5 havo 2014.
Basisstof 6 & 7: Chromosomen en Celdeling
Vandaag Goedemorgen allemaal. Ik heb niet echt een stem vandaag, vandaar deze powerpoint. Ik kan wel individueel uitleg geven. Ps. Wil zeker niet zeggen.
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Bouw, functie, onderdelen, transport
B. Stof 2 Zelf cellen bekijken B
BIO 42 Het centrale dogma.
Bouwstenen van het leven
Bacteriën en Schimmels Prokaryoten en Eukaryoten
Inleiding in de biologie
B. Stof 5 De celorganellen Plantencellen en hun organellen 1
B. Stof 7 Membranen en het transport van stoffen
HAVO 4 Thema 1: Inleiding in de biologie Boek: Biologie voor jou Deel: HAVO A.
Hoofdstuk 2 De cel.
Thema 3 Organen en cellen
13.4. t/m De ruimtelijke vorm van eiwitten Nadat een eiwit in de cel is aangemaakt, vouwt het zich spontaan in een kluwen, die kenmerkend is voor.
Zelfstandigheidproject 3 VWO
Thema 3 Organen en cellen
Thema 4 DNA. Genotype - Fenotype genotype: de erfelijke eigenschappen die vastliggen in het DNA (in de genen). fenotype: alle uiterlijk waarneembare kenmerken.
Menselijke cel De cel is de kleinste functionele bouweenheid van het menselijk lichaam.
Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen
Celorganellen Een celorganel is een klein celonderdeel met een specifieke taak of taken Er zijn veel verschillende soorten organellen. Voor dit jaar moet.
De huid in beweging Hst. 1 Cellen en weefsels (blz. 9 t/m 23)
Zelfstandigheidproject 3 VWO
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Elektronenmicroscopisch
Practicum cellen bekijken
Organen en cellen Thema 1.
Bouw, functie, onderdelen, transport
Cellen Bouwstenen van het leven
Thema 1 Cellen en Organen
Biologie   studie van het leven Wat is leven? Een unieke ordening van moleculen (ligt vast in DNA) Stofwisselingsprocessen (enzymen) Zelf kunnen.
Celkern Kernplasma. Kernmembraan met kernporiën.
Dierlijke cel 1=lysosoom; 2=celmembraan; 3=mitochondrium; 4=endoplasmatisc reticulum (ER); 5=cytoplasma; 6=kernmembraan; 7=kernporie; 8=kern; 9=kernlichaampje;
DNA ‘is toch voordeliger’.
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Bouw plantencellen in 3D
Organen en cellen.
Transcript van de presentatie:

de submicroscopische bouw van een cel de cel gezien met een elektronenmicroscoop

hoe ziet de cel eruit met een lichtmicroscoop?

hoe ziet de cel eruit met een elektronenmicroscoop?

Kan je de onderstaande structuren benoemen, vertrekkend van het beeld van de dierlijke cel met de lichtmicroscoop? 1 2 Wat is het grote onderscheid met een dierlijke cel, gezien met de elektronenmicroscoop? Kan je dit ook verklaren?

het cytoplasma gezien door een elektronenmicroscoop

het cytoplasma bestaat uit twee delen: het cytosol = het deel van het cytoplasma dat buiten de organellen ligt de organellen = structuren in het cytoplasma met een kenmerkende bouw en functie

op het eerste zicht lijkt het cytosol op een kleurloze gelei wanneer we echter goed kijken, treffen we het cytoskelet aan in dit cytosol

het cytoskelet Op welke structuur in het cytosol zou de term cytoskelet slaan? Eén functie van het cytoskelet is dat het dienst doet als vasthechtingsplaats voor de organellen. Welke functie zou dit cytoskelet nog kunnen hebben? (denk aan de term en de afwezigheid van een celwand bij dierlijke cellen…)

de organellen

het endoplasmatisch reticulum (ER) het cytosol wordt onderverdeeld in ruimtes door een netwerk van membranen: het endoplasmatisch reticulum (ER)

Het ER staat in verbinding met de kern- en de celmembraan Het ER staat in verbinding met de kern- en de celmembraan. Je kan het beschouwen als een soort van gangensysteem en staat in voor een intracellulair transport. Wat zou hiermee bedoeld worden?

er kunnen twee soorten van ER onderscheiden worden: ruw ER glad ER Wat wordt gebruikt om deze twee ER van elkaar te onderscheiden? (kijk duidelijk naar de foto’s en zoek waarnaar de term ‘ruw’ en ‘glad’ kan verwijzen)

in de ribosomen worden eiwitten aangemaakt de organellen die op de buitenzijde van het ruw ER te vinden zijn, worden de ribosomen genoemd in de ribosomen worden eiwitten aangemaakt

Op welk organel lijkt het bovenstaande beeld Op welk organel lijkt het bovenstaande beeld? (cytosol; cytoskelet; ruw ER; glad ER; ribosoom)

het onderstaande organel is het Golgi-apparaat

het Golgi-apparaat zorgt voor een verwerking van eiwitten, zodat ze klaargemaakt worden voor een specifieke functie via transportvacuoles worden de eiwitten van het ER aangebracht Zijn deze transportvacuoles afkomstig van ruw of glad ER? Waarom? in de Golgi-cisternen worden de eiwitten verwerkt (klaargemaakt) de Golgi-blaasjes vervoeren tenslotte deze klaargemaakte eiwitten tenslotte naar de plaats waar ze hun functie moeten uitvoeren

Waaruit is dit organel opgebouwd Waaruit is dit organel opgebouwd? (denk ook aan de structuur waaruit ook alle andere organellen zijn opgebouwd)

in het cytoplasma komen ook organellen voor met een heel kenmerkende structuur: het mitochondrion

Wat is zo kenmerkend aan de structuur van het mitonchondrion? Dit organel is talrijk aanwezig in spiercellen. Wat kan je hieruit afleiden i.v.m. de functie van het mitochondrion?

in dierlijke cellen splitst het Golgi-apparaat lysosomen af, die het niet-bruikbare extracellulaire en het afgedankte intracellulaire materiaal verwerken Wat wordt bedoeld met intracellulair en extracellulair materiaal?

Hier zie je een lysosoom die aan het werken is Hier zie je een lysosoom die aan het werken is. Verwerkt deze niet-bruikbaar extracellulair materiaal of afgedankt intracellulair materiaal? Verklaar.

ook in dierlijke cellen treffen we centriolen aan, die nodig zijn voor de celdeling

met een elektronenmicroscoop zien deze organellen er als volgt uit: in plantaardige cellen hebben we met de lichtmicroscoop chloroplasten aangetroffen met een elektronenmicroscoop zien deze organellen er als volgt uit: thylakoïde granum stroma Ken je nog de functie van deze chloroplasten? Waarom treffen we deze niet aan in dierlijke cellen?

de kern

met de elektronenmicroscoop ziet ook de kern er anders uit: kernlichaampje kernplasma: bevat het erfelijk materiaal (DNA) kernmembraan Wat is aanwezig op de kernmembraan? Waarom zou dit nodig zijn?