Dorpen Vroeger Nu Later

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Muziek aan, start vanzelf.
Advertisements

Hoofdstuk 3A: Wonen in de stad
HET MODERNE LUXUEUZE HEIST-AAN-ZEE! 2013
Door welke natuurrampen wordt Nederland bedreigd?
Klacht powerpoint van rideltje Gedicht herman van veen.
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
DE WATERSNOOD.
Gemaakt door Mylene rodenburg
Rijnwoude Kernberaad 2008 Koudekerk aan den Rijn Peter Bakker 30 september 2008.
Dorpen Vroeger Nu Later
Hallo, ik ben Jelle! Ik ga jullie vertellen over het water in jullie omgeving. 1.
brugklas ruimte en perspectief
Herken je de verschillende typen landschappen?
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
op de Utrechtse Heuvelrug
Dorpen Vroeger Nu Later
Wat is het nut van de dijken?
Door Dian Thijmen Maire Sjoerd
17 stadsgewesten in België
Klikken voor vervolg (schuiten) De Dordogne is de langste rivier in Frankrijk. Zij ontspringt in het Centraal massief en mondt uit in de atlantische.
Les 5 - Groei van de Steden
Hoge en lage edelen Het merendeel der adel bestond uit lage adel
§ 18: De stad uit, de stad in Urbanisatie: de groei van het aantal stadsbewoners (= verstedelijking) Suburbanisatie: de verstedelijking van het platteland.
Praktische Opdracht CKV
Paragraaf 3.5 Pompeii.
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN?
ZOU JIJ DAAR WILLEN WONEN? TAAK 2 HOE ZIEN STAD EN DORP ERUIT?
We hadden 'n zogenaamde log cabin, dat is 'n hotelvoorziening, maar dan in de vorm van houten huisjes die een beetje in de natuur stonden.
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Bilthoven - Beerschoten
Publieke ruimten, waarom? Jordi Farrando Sara Mispelter en Karolien Noppen.
Tijd van burchten en steden
Ochtend in Zeeland Muziek : SASKIA enSERGE Ochtend in Zeeland.
Cultuurhistorie in het Markdal
1. Slootjes, grachten, kanalen, meren, zee... 2 Overal in Friesland is water! 3.
Oefening 17 p. 97 – les 5.
De Bedstee… In de 16e en 17e eeuw waren de bedsteden te kort om in te liggen. Liggen werd met de dood geassocieerd en men sliep half zittend, half liggend,
2 vmbo-T/havo 2 steden, §6 en 7
2 vmbo-T/havo 4 steden, §2 en 3
Hoofdstuk 1 Arme en rijke Nederlanders.
HET MEEST PORTUGESE DORP VAN PORTUGAL
2 vmbo-T/havo 2 landschap, §6 en 7
Zingen Vers 1 De wijsheid van vóór alle tijden
Mijn gemeente Leeruitstap Schoolomgeving Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Dirk leven in een middeleeuwse stad. Hoe maak je een middeleeuwse stad? Activiteit 1:  Foto’s van nu vergelijken met afbeeldingen van vroeger;  Zoeken.
Troelstralaan De Troelstralaan loopt van Ringbaan-West tot Van Hogendorplaan en is een doorgaande weg in de wijk Goese Polder. Deze wijk, waar de bouwactiviteiten.
Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans.
Prehistorie.
United Action for Children Kameroen ligt in Afrika.
L.A. Springer en het groen op de Oostwal. Leonard Adriaan Springer ( )  Leonard Adriaan Springer was een vooraanstaand tuinarchitect die voor.
De Bedstee… In de 16e en 17e eeuw waren de bedsteden te kort om in te liggen. Liggen werd met de dood geassocieerd en men sliep half zittend, half liggend,
Toelichting zienswijze van de fam. Van Hal en Haerkens Ontsluiting gebouw plan Elzenstraat 60 naar de Elzenstraat goed gepland? of is er een veiliger alternatief?
De Stad H PPT 01 Ontwikkeling van de gotische stad.
Welkom in China. China is 300 maal groter dan Nederland.
Erfgoedwaarde van gebouwen en landschapselementen Monumenten Stads- en dorpsgezichten Cultuurhistorische landschappen Beschermde gebouwen Hagenrijen en.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Thema 1 Wie ben ik?.
Cursus 1.2 Landschappen in Nederland Klas 2 KGT Lesweek 2
Thema 5 “De Stad”.
Cursus 1.2 Landschappen in Nederland Klas 2 BK Lesweek 2
Blok 1 Mijn eigen omgeving
Rampen in de Middeleeuwen
Antwerpen anders : EEN ÉCHTE GROENPLAATS
Het landschap in De Ronde Venen
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Wij gaan op Kasteelexpeditie!
Klik hier om verder te lezen
volgende bladzijde terug
volgende bladzijde terug
Transcript van de presentatie:

Dorpen Vroeger Nu Later plan je eigen ruimte Dorpen Vroeger Nu Later Zeeuwse Dorpstypen

Dorpen Vroeger Nu Later In het zeekleilandschap van Zuidwest Nederland liggen veel dorpen. Je kunt ze verdelen in verschillende dorpstypen. Bron: brochure Zeeuwse Zeekleilandschap Provincie Zeeland

Dorpen Vroeger Nu Later Belangrijke gebouwen (b.v. de kerk) Elke dorpstype heeft zijn eigen karakter. Dat karakter wordt vooral bepaald door: De vorm van het dorp Het patroon van wegen en straten Belangrijke gebouwen (b.v. de kerk) Andere dominante elementen (b.v. dijk, kanaal) in of bij het dorp.

Dorpen Vroeger Nu Later In het Oudland zijn vooral ringdorpen te vinden. Na 1500 zijn de voorstraat-dorpen ontstaan,

Dorpen Vroeger Nu Later Bij de kleinere nieuwlandpolders vinden we nogal wat dijkdorpen. In de grotere nieuwlandpolders komen straatdorpen en kruiswegdorpen voor. Daarnaast zijn er in Zeeland vestingdorpen En dan zijn er uiteraard de moderne dorpen of moderne dorpsuitbreidingen. Gereduceerde dorpen in de loop der tijd veel kleiner geworden en is er van de oorspronkelijke vorm weinig over.

Dorpen Vroeger Nu Later Ringdorp Waar: Gebouwd op kruising van kreekrug en wegen. Voorbeelden: Kloetinge, Noordwelle. Kenmerken: De kern van het dorp (de kerk) ligt hoger dan de omgeving. Rond de kerk ligt een dorpsring met winkels arbeiderswoningen, en werkplaatsen. Boerderijen liggen in het dorp en in lintvorm langs wegen en (ring)dijken. Noordwelle; bron geoactief

Dorpen Vroeger Nu Later Voorstraatdorp Waar: in de oudere nieuwlandpolders. ( 1300-1700) Voorbeelden: Colijnsplaat, ‘s-Heer Arendkerke. Kenmerken: Het dorp ligt altijd tegen een (oude) zeedijk. De belangrijkste straat ( de Dorpsstraat of Voorstraat) staat loodrecht op de dijk Straten vaak evenwijdig aan de dorpsstraat De dorpsstraat verbond de kerk met het haventje van het dorp. Oudere dorpen hebben een dorpsring. Nieuwere dorpen hebben een vierkant dorpsplein.

Dorpen Vroeger Nu Later Dijkdorp Waar: In de kleinere polders Hier was geen plaats voor een voorstraat of dorpsring. Daarom bouwde men langs de dijk. Voorbeeld: Heinkenszand, ‘s-Heerenhoek Kenmerken: Het dorp is smal en langgerekt De kerk staat vaak onderaan de dijk , soms bij een T-splitsing van dijken. Huizen staan in rijen aan weerszijden van de dijk.

Dorpen Vroeger Nu Later Kruiswegdorp Waar: In de grote verkavelde polders van de 17e eeuw. Op de kruising van de twee belangrijkste wegen . Voorbeeld: Kenmerken: Liggen in de grotere polders. Hebben een plein met kerk en gemeentehuis In de kleinere dorpen is er alleen een belangrijke kruising. Door de aanbouw van rechthoekige achterstraten heeft het dorp een wat vierkante vorm

Dorpen Vroeger Nu Later Straatdorp Waar: Lukraak langs lange weg. Voorbeeld: Driewegen Kenmerken: Dorpen zonder planning gemaakt Twee rijen huizen langs een lange weg Een echte kern ontbreekt. Geen ruimte voor kerk en dorpsplein. Vaak een cafe of winkel bij T-splitsing met dwarsweg Vaak kleine nederzettingen, die nu nog het echte dorpsgezicht kennen.

Dorpen Vroeger Nu Later Vestingdorp. Waar: In gebieden die vroeger een strategische ligging hadden. Voorbeeld: Retranchement Kenmerken: Dorp gebouwd in de nabijheid van een vesting Of: bestaand dorp dat is versterkt. Dorp heeft aarden wallen, muren en grachten. Grachten en wallen vaak in stervorm rond dorp gebouwd Compacte bouw binnen de grachten/omwalling

Dorpen Vroeger Nu Later Modern dorp (of moderne dorpsuitbreiding) Waar: -in de nieuwere polders (complete dorpen) -alle grotere Zeeuwse dorpen (uitbreidingen) Voorbeeld: Lewedorp. Kenmerken: Geplande dorpsuitbreidingen Grote nieuwbouwwijken (tientallen woningen) Seriebouw Regelmatig stratenpatroon en kavelgrootte Bezit en gebruik van een auto speelde een belangrijke rol bij de planning

Dorpen Vroeger Nu Later Gereduceerd (oud) dorp (gedeeltelijk verdwenen dorp) Waar: in de oudere polders Voorbeeld: Baarsdorp, Sinoutskerke, Eversdijk. Kenmerken: Buurtschap, vaak met met cultuurhistorische restanten die wijzen op het omvangrijker zijn van de nederzetting in het verleden. Enkele huizen en boerderijen waarvan er soms een aantal al erg oud zijn Oude dorpselementen nog zichtbaar zoals een kerkhof of kerkring, Grilliger patroon van straten en wegen en percelen