Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
HET HISTORISCH REFERENTIEKADER
Advertisements

Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
Gouden Eeuw Kunst en wetenschap Door de Renaissance, een kunststroming uit de 16e eeuw, was er opnieuw interesse voor de kunst en kennis uit de Oudheid.
De eerste mensen Paragraaf 1 Hoofdstuk 2.
De oude Grieken Auteurs: Arzo en Nils.
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Kenmerk 19 19a Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance 19b en het begin van een nieuwe wetenschappelijke belangstelling Les 1: Renaissance.
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 8: Romeinen en Christenen.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 2: Het Ontstaan.
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
Kenmerk 3 Het Ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen / samenlevingen Les 3: Mesopotamië:
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 2: Van.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Kenmerk 8: De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Les 7: ontwikkeling van het jodendom en.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Oriëntatie │_______│________ | _______________
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
H7:§ 1:p160-2 Eerste Expansie De Portugezen vestigden factorijen op verschillende plaatsen in Azië en Afrika Vanuit zo’n handelspost werd(en) Handel gedreven.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
de tijd van burgers en stoommachines
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
H7:§ 2:p164-6 Rationeel optimisme Onderzoekers (lees: Verlichters) in de 18e eeuw vormen een andere visie op onderzoek en kijk op de wereld Met verstand.
Hoofdstuk V: Rome Les 8: Opkomst van het Christendom
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Hoe komen Grieken en Romeinen met elkaar in aanraking?
Hoofdstuk 2.
De Grieks-Romeinse wereld
De grieken en hun nieuwe manier van denken.
Griekenland.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Situering in tijd en ruimte
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Paragraaf 2.3 Amerika vóór Columbus.
Hoofdstuk 3.
Griekse mythen en wetenschap
Hoofdstuk V: Rome Les 6: Romanisering
Kolonisatie en Dekolonisatie
Hoofdstuk III: Griekenland Les 3: Par 2, Het bestuur van de polis
Hoofdstuk III: Griekenland Les 7: Par 5, Griekse Kunst
Griekenland De Geleerde Grieken.
Hoofdstuk III: Griekenland Les 4: Par 3A, Geloven
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
De Opstand Les 2: De Opstand
Renaissance en Opstand
Hoe komen Grieken en Romeinen met elkaar in aanraking?
Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.
1VWO Hoofdstuk 3: de Grieken.
3.3 Geloven en Weten Wetenschap.
Hoofdstuk IV: Griekenland Par 3: De Godenwereld. Goden/Geloof Ook polytheïstisch Maar hun goden verschilden behoorlijk van die van de Egyptenaren –Op.
H2.1 De Griekse Democratie
Ook bloei in de republiek op gebied van:
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat
Machtige rijken in het Midden-Oosten
Monniken en ridders 5.4 De opkomst van de Islam
Ontdekkers en Hervormers
Blok 2 Grieken en Romeinen
Hier begint de nieuwe tijd
Hoofdstuk IV: Griekenland Par 4: Het nieuwe denken
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse wereld- en mensbeeld

Goden/Geloof Ook polytheïstisch H2:§ 2:p38-44 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Goden/Geloof Ook polytheïstisch Maar hun goden verschilden behoorlijk van die van de Egyptenaren/Mesopotamiërs Op welke wijze? De Grieken verheerlijkten het leven en niet de dood Klas

Mythes vs Wetenschap Verklaar als Griek de wereld om je heen 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Mythes vs Wetenschap Verklaar als Griek de wereld om je heen Vergelijk Griekse denkbeelden met die van tijdgenoten (vb. de Egyptenaren) De Grieken waren hun tijd ver vooruit Gedurende de 6e eeuw gaat een groepje intellectuelen de mens steeds meer los zien van het buitenaardse en meer als individu! Oorsprong westerse mensbeeld

Een nieuwe manier van denken 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Een nieuwe manier van denken Geboorten der wetenschappen Nieuwsgierigheid Systematisch onderzoek Kenniscumulatie (-verzamelen) Theorievorming Ontstaan van wetenschappen Geneeskunde Hippocrates Geschiedenis Herodotus & Thucydides Filosofie Levensvragen beantwoorden; o.a. Socrates

Griekse cultuur Zeer omvangrijk Zeer vooruitstrevend Zeer competitief 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Griekse cultuur Zeer omvangrijk Zeer vooruitstrevend Zeer competitief Zeer voor schoonheid Een voorbeeld voor veel wat daarna kwam Ken je voorbeelden? Beeldende kunst Bouwkunst Literatuur Sport Onderwijs

Griekse cultuur cultusbeeld van Zeus door Phidias; een van de Zeven Wereldwonderen Parthenon Griekse cultuur Vaas Theater Dodenmasker Agamennon

Verspreiding Griekse cultuur 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Verspreiding Griekse cultuur Eigenlijk op drie manieren Via/door handel Door het voeren van oorlog Door het stichten van kolonies kolonisatie (750-770 VC)

Ontstaan van het Hellenisme 3000 2000 1500 1000 700 400 200 1 Ontstaan van het Hellenisme De grootste Griekse kolonisator was Alexander de Grote. Hij veroverde het gehele Midden-Oosten, Perzië, een deel van Pakistan en Afghanistan (HB, p36). Hij ging echter verder dan het simpelweg onderwerpen van deze gebieden Respect voor de onderworpen culturen Wilde een mengcultuur met alle goede zaken van de Perzische en Griekse cultuur (Het Hellenisme) Vele Griekse kunstenaars en geleerden volgden zijn spoor en vestigde zich in de veroverde steden Griekse werd de voertaal voor het veroverde gebieden

Alexanders gebied en zijn veldtocht

Huiswerk Lezen Maken blz. 38 t/m 44 opdracht 5, p. 45 Maakwerk in de klas Verwerken afbeelding Griekse kunst (zie dossiervoorbeeld!) Daarna bij Jagers & Boeren kenmerkende aspecten belangrijke begrippen toetsvraag maken Huiswerk Lezen blz. 38 t/m 44 Maken opdracht 5, p. 45