Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Gemaakt door : Randy²¹ en Lorenzo ²¹
Advertisements

KWALITEITSZORG november 2012
De TWV heeft weer wat! Uitnodiging B i e r p r o e v e n.
FONDS OP MAAT Interdistrictsraad Gouw Limburg 27 maart 2010.
Ouderpanel OBS De Bongerd 1 november uur Opening uur Ronde uur Pauze uur Ronde uur Afsluiten.
NGO “FLAME” Jaaroverzicht. NGO “FLAME” Jaaroverzicht. Patiënten.Infrastructuur.Medisch Materiaal.Brandwonden expeditie Kilimanjaro.
Schooljaar Op jullie gezondheid een schooljaar lang !
Voedsel, biodiversiteit en klimaatverandering
Hoofdstuk 1 De grote lijn..
Canada Gemaakt door: Jardie Inge en Rachel..
Wijn proeven in 4 stappen
Sigarenclub Dirk Martens
In dit vakje zie je hoeveel je moet betalen. Uit de volgende drie vakjes kan je dan kiezen. Er is er telkens maar eentje juist. Ken je het juiste antwoord,
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Eva Bekemans Danaaï Vroman
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Algemeen Rechteroever / de Libournais 832 ha ‘groot’ (gem. 4 ha/chateau) 70-80% merlotaanplant Complexere bodems met klei Geen classificatie !!!
Chardonnay.
EHBO Bij Brandwonden.
Demografische evoluties - verzekeringssector
Gedistilleerd 2. Lesbrief 17.
Nosing & Tasting 10 februari Programma - mededelingen / vragen - nosing & tasting.
SharePoint AIN sessie over SharePoint 9 juni 2011.
 Doel Sociaal-economische Raad: * 2016: arbeidsdeelname jarigen = 20% * Arbeidsparticipatie van 55 tot 65-jarigen.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Presentatie van Roos & Isis
Afwegen van de ingrediënten;
Geschiedenis Mevr. Liefting
MANTELZORGQUIZ.
Hop geeft bier bitterheid, aroma en flavour
Bierbrouwerij Heineken Amsterdam Door: Rob Maat
Nosing & Tasting “Ierse whiskey” 11 Oktober 2015.
Grondstoffen voor de bierbereiding
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 11 februari 2015.
Van harte welkom op de 18 de officiële avond ! Beter bier in je bast dan linnen in de kast want dat kun je vouwen en plooien en bier kun je zo in je donder.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
WELKOM Van harte welkom op de veertiende officiële bijeenkomst van het Elburger Bier Genootschap.
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Bierproefclub “De Witte Kragen” Proeverij van 7 april 2016.
E.B.G bijeenkomst woordje voorzitter aanvang avond Presentatie brouwerij “het witte paard” Proeverij Pauze Proeverij rondvraag Einde avond.
Lichte Bieren. Lichte bieren Alcoholpercentage 2-4 % Geen “Light-bieren” Vaak de lichtste bieren van een bepaald type.
Zintuig smaak De tong.
Bierproeverij 20 januari 2016
Likeur zelf maken 1 Wat is likeur?.
Bokbieren 8 bokbieren 3 Belgische
Geuren.
Spreekbeurt over.
Bier Verenigt, gedeelde passie
Brouwerij Brunn.
Een korte voorstelling
Transcript van de presentatie:

Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken Verwante bierstijlen Voorbeelden Recepten Tips bij het brouwen van witbier

Al in de 17e eeuw dronk men witbier Stelling 1 Al in de 17e eeuw dronk men witbier

Witbier dankt zijn naam aan de kleur Stelling 2 Witbier dankt zijn naam aan de kleur

Wibier en Weizenbier zijn niet met Witbier Stelling 3 Wibier en Weizenbier zijn niet met elkaar te vergelijken

Witbier Middeleeuwen: - ongemoute tarwe en (soms) haver - wilde vergisting 1700 – 1800: kruiden - camoufleren slechte smaak - zoetheid graan compenseren - houdbaarheid vergroten 1800 – 1900: productie - 30 brouwerijen rondom Leuven rond 1950: schaarste 1950 tot nu: door Pierre Celis leven ingeblazen - Vlaams bierbrouwer (1925 - 2011) - Hoegaarden (B) en Celis White (USA)

Witbier Smaakimpressie Hoegaarden

Witbier Karakeristieken kleur: bleek tot lichtblond helderheid: tweeschijn tot troebel geur: neutraal tot zurig/ fruitig smaak: zoetig, zurig, kruidig bitterheid: minimaal body: dun tot medium

Witbier (verre familie)

Witbier Weizen Berliner Weisse American Wheatbeer Kleur (EBC) 4 - 9 8 - 24 4 – 8 4 – 20 Bitterheid (EBU) 10 – 20 10 – 18 4 - 6 5 - 17 Smaak/aroma zoetig, citrusachtig, kruidig, koriander licht zurig, vanille, banaan, kruidnagelen zuur, droog, fruitig, broodachtig citrusachtig, granen, soms hoppig hopsmaak/-aroma minimaal variabel esters laag tot medium hoog medium tot hoog begin SG 1044 – 1052 1047 – 1056 1.028 – 1.032 1030 – 1050 eind SG 1008 – 1012 1015 – 1020 1,002 – 1,006 1004 – 1018 alcohol 4,5 – 5,5 5,0 – 5,6 2,5 - 3,8 3,5 – 4,5

Witbier voorbeelden:

Witbier Smaakimpressie Wieckse Witte

Witbier Witbier zelf brouwen: tips Granen 40-70 % tarwe, 5-10% haver, rest pilsmout maischschema: storten op 45 – 55 graden hop Goldings, Saaz, Hallertau kruiden Curacao of sinaansappelschillen, koriander gist 3944 - Belgian Witbier; 1214 - Belgian Abbey Vergisting: max. 20 °C

Witbier Smaakimpressie Gulpener Korenwolf

Samenstelling Gulpener Korenwolf Witbier Samenstelling Gulpener Korenwolf Kruiden: koriander jaccamel sinaasappelschil vlierbesbloesem

Bedankt voor jullie aandacht ! Witbier Bedankt voor jullie aandacht !