Witbier Witbier: drie stellingen Geschiedenis Karakteristieken Verwante bierstijlen Voorbeelden Recepten Tips bij het brouwen van witbier
Al in de 17e eeuw dronk men witbier Stelling 1 Al in de 17e eeuw dronk men witbier
Witbier dankt zijn naam aan de kleur Stelling 2 Witbier dankt zijn naam aan de kleur
Wibier en Weizenbier zijn niet met Witbier Stelling 3 Wibier en Weizenbier zijn niet met elkaar te vergelijken
Witbier Middeleeuwen: - ongemoute tarwe en (soms) haver - wilde vergisting 1700 – 1800: kruiden - camoufleren slechte smaak - zoetheid graan compenseren - houdbaarheid vergroten 1800 – 1900: productie - 30 brouwerijen rondom Leuven rond 1950: schaarste 1950 tot nu: door Pierre Celis leven ingeblazen - Vlaams bierbrouwer (1925 - 2011) - Hoegaarden (B) en Celis White (USA)
Witbier Smaakimpressie Hoegaarden
Witbier Karakeristieken kleur: bleek tot lichtblond helderheid: tweeschijn tot troebel geur: neutraal tot zurig/ fruitig smaak: zoetig, zurig, kruidig bitterheid: minimaal body: dun tot medium
Witbier (verre familie)
Witbier Weizen Berliner Weisse American Wheatbeer Kleur (EBC) 4 - 9 8 - 24 4 – 8 4 – 20 Bitterheid (EBU) 10 – 20 10 – 18 4 - 6 5 - 17 Smaak/aroma zoetig, citrusachtig, kruidig, koriander licht zurig, vanille, banaan, kruidnagelen zuur, droog, fruitig, broodachtig citrusachtig, granen, soms hoppig hopsmaak/-aroma minimaal variabel esters laag tot medium hoog medium tot hoog begin SG 1044 – 1052 1047 – 1056 1.028 – 1.032 1030 – 1050 eind SG 1008 – 1012 1015 – 1020 1,002 – 1,006 1004 – 1018 alcohol 4,5 – 5,5 5,0 – 5,6 2,5 - 3,8 3,5 – 4,5
Witbier voorbeelden:
Witbier Smaakimpressie Wieckse Witte
Witbier Witbier zelf brouwen: tips Granen 40-70 % tarwe, 5-10% haver, rest pilsmout maischschema: storten op 45 – 55 graden hop Goldings, Saaz, Hallertau kruiden Curacao of sinaansappelschillen, koriander gist 3944 - Belgian Witbier; 1214 - Belgian Abbey Vergisting: max. 20 °C
Witbier Smaakimpressie Gulpener Korenwolf
Samenstelling Gulpener Korenwolf Witbier Samenstelling Gulpener Korenwolf Kruiden: koriander jaccamel sinaasappelschil vlierbesbloesem
Bedankt voor jullie aandacht ! Witbier Bedankt voor jullie aandacht !