1.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
KEMA Profielgenerator
Advertisements

Energie besparen een kwestie van doen 1 7 november 2013
Energieborrel Klimaatwijken
Klimaatquiz Als 500 leerlingen een jaar lang geen aluminiumfolie gebruiken om hun boterhammen te verpakken, besparen ze energie. Hoeveel? a) De energie.
Alles over de kansen van zonnewarmte
DE AFVAL KENNISQUIZ.
Warme Truiendag quiz 2013.
Een Calandlyceum project
Informatiebijeenkomst 20 november 2013 Gorredijk Energieneutraal 2020 Programma Opening Zelf groene stroom opwekken Voordelig energie.
Energie.
Verwarming Zet de verwarming een graadje lager
Energiebesparing in de nullast
Energiebesparing in het huishouden
Nul Energie Huis Workshop ECA.
Diagnostische toets Energie
De Nederlandse Energiebeurs
3T Nask1 Hoofdstuk 1 Elektriciteit
SCHOLEN KRIJGEN ENERGIE
Hoofdstuk 6 Elektriciteit
Elektriciteit.
Energie: Grootheden en eenheden
NATUURKUNDE DI. 16 NOV.’10 LES 8 AFRONDING H3.
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Stadsverwarming en de alternatieven
Smart grids Als er slimme netten zijn, moeten er ook domme netten zijn (?) Lezing broodje energie 28 januari 2010 Kees Iepema.
Oefenvragen Hst. 3 paragraaf 1 t/m 3.
Huurdersvereniging Beter Wonen Gouda service- en energiekosten
Renovatie-isolatie bestaande bouw een case:
Oefenen PW.
Duurzame energie Een nieuwe naam wegens nieuwe oplossingen Waarom?
Toezicht een belangrijke schakel in energiebesparing
Duurzaamheid, een kwestie van verdienen
Energie.
Hoe elektriciteit opwekken?
BESPAREND EXPLOITEREN Inzet van instandhoudingsmiddelen in een Meerjaren Exploitatie Plan - Opsporen van quick wins door energiemonitoring - Duurzame vervangingsinvesteringen.
Herhaling Energie berekeningen
Jan Mulderink/Teus van Eck
Woonlasten en Energiezuinige woningen Jaap van Leeuwen, Energieconsulent Woonbond 27 oktober 2011, Ronde Tafel Amersfoort.
Chris Hellinga Wetenschappelijk Adviseur
Van Kavel tot Kasteel. Copyright Networks Unlimited 2002 Format en propositie 2006 Voor de 4e maal in successie.
Welke energiebronnen op aarde zijn beperkt?
Vraag de leerlingen om tijdens de lessen aantekeningen te maken.
Elektrische arbeid en vermogen
Energieneutraal wonen…?
Energie op school. Energiebesparing op school tot 20%
Warmte. Warmte Warmte verwarmen kost energie in de vorm van warmte smelten kost warmte verdampen kost warmte afkoelen levert energie in de vorm van.
Energie: Grootheden en eenheden
september 2015 Eindhoven Energie Kampioenschappen.
STEM en Energiekoffer. Missie van MOS Samen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.
Met energie kun je dingen doen.
Elektriciteit.
Training energiecoaches Nijkerk
een toekomst zonder gas
Energiebesparing zonder grote moeite.
Ieder apparaat verbruikt energie ! JE MOET IN STAAT ZIJN OM DE
Energie van eigen dak Van kampvuur tot zonnepaneel
Ontdekken Begrijpen Beheersen
Hoofdstuk 2 - Elektriciteit
Energie voor je leerlingen
Energie van eigen dak 1.0 Van kampvuur tot zonnepaneel
Energie van Eigen Dak 1.0 Besparen zonder moeite.
Zonnepanelen Kosten & Baten.
WATT MINDER ENERGIEQUIZ
een toekomst zonder aardgas ?
Deel 3 Energieomzetting
"sizzen is neat, mar dwaen is in ding"
Energie van eigen dak 1.0 Van kampvuur tot zonnepaneel
ONDERWERP 4 ENERGIEVERBRUIK
Wat is warmte? Eerst iets over energie Warmteoverdracht technieken
Transcript van de presentatie:

1

Energie besparen op school, kan dat? Workshop Electrabel Nederland Vincent Schakel, vestigingsmanager HBC 23 november 2011

Electrabel Nederland Productie Portfolio Management Verkoop Wij produceren elektriciteit op basis van de gehele energiemix Portfolio Management Wij optimaliseren de inzet van het Electrabel productiepark in Nederland Verkoop Wij verkopen elektriciteit, aardgas, energieproducten en aanverwante diensten

GROOTSTE PRODUCENT IN NEDERLAND Windmolenpark Eems Eemscentrale Centrale Bergum Hoogeveen B2C HK Zwolle B2B Maxima centrale Centrale Harculo Centrale Rotterdam Kantoor Rotterdam Centrale Gelderland Centrale Air-Products Studio-Max: klik op een foto van de centrale, de achterliggende slide wordt geopend, klik op die slide op het electrabel linksboven logo om hier weer terug te keren. De Eemscentrale is gevestigd in de Eemshaven ten noorden van Delfzijl en bevat vijf gasgestookte zogeheten STEG-eenheden (samen goed voor een vermogen van 1750 MW), een gasgestookte combi-eenheid met een vermogen van 675 MW en een gasturbine-eenheid met een vermogen van 17 MW. Daarnaast staan op het terrein van de centrale negen windmolens met een totaal opgesteld vermogen van 27 MW. De (nieuwbouw) Centrale Rotterdam op de Maasvlakte in Rotterdam, is een unieke kolen/biomassacentrale met een totaal vermogen van 800MW. De centrale is ontworpen om naast kolen tot 50% biomassa - voornamelijk hout – als brandstof te gaan gebruiken. In 2013 wordt de nieuwe centrale in gebruik genomen.  De Maxima-centrale staat op een eigen eiland bij Lelystad en herbergt twee nieuwe aardgasgestookte STEG-eenheden met een vermogen van elk 440 MW. De Centrale Gelderland is gevestigd in Nijmegen, is kolen- en biomassagestookt met een totaal vermogen van 590 MW. De Centrale Harculo staat ten zuiden van Zwolle en heeft een aardgas- en bio-oliegestookte combi-eenheid met een totaal vermogen van 356 MW. De Centrale Bergum staat bij Bergum (bij Leeuwarden) en heeft twee identieke aardgasgestookte combi-eenheden met elk een vermogen van 332 MW. De WKC Air Products staat in de Botlek en herbergt een aardgasgestookte STEG-eenheid met warmte-kracht-koppeling t.b.v. het bedrijf Air Products, met een vermogen van 43 MW en 70 ton (66 MW) stoom. Wind Gas Kolen Project Biomassa combi-installatie Kantoor

Waarom dit project? Stimuleren energiebesparing Bewustzijn creëren over energiegebruik Betrokkenheid in de maatschappij

Hoe werkt een centrale?

Elektriciteitsgebruik in Nederland Meer dan 7.000 kWh per inwoner.

energiegebruik 102 *miljard m3 aardgas e.q. per jaar

Wetenswaardigheden Electrabel verbruikt voor haar centrales ongeveer 3 miljard m3 gas per jaar Voor de Eems centrale ongeveer 2 miljard m3 per jaar (5 STEG eenheden) Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 2400 m3 gas en 3200 kWh elektriciteit Eén STEG eenheid verbruikt 72.500 m3 gas per uur. Een STEG eenheid verbruikt per uur net zo veel gas als ca. 31 huishoudens per jaar Eén STEG eenheid levert een vermogen van 341.000 kW. Eén STEG eenheid wekt per uur het jaarverbruik van ruim 100 huishoudens op.

Energiegebruik in Nederland

Voorbeelden energiegebruik

Verwarming & verlichting Het energiegebruik wordt bij scholen voornamelijk bepaald door de verlichting en verwarming.

Praktische bespaartips Enkele praktische tips elektriciteit: Begin met monitoring van het elektriciteitsgebruik; Maak een energiebalans; Verlaag het verlichtingsniveau daar waar mogelijk is; Maak gebruik van daglichtinstraling; Pas pompschakelingen toe op de c.v. pompen; Installeer aanwezigheidsdetectie; Zet p.c.’s na gebruik uit.

Praktische bespaartips Enkele praktische tips gas: Begin met monitoring van het warmtegebruik; Verlaag de temperatuur van het c.v. water (HR effect); Juist ketelgebruik als er meerdere ketels aanwezig zijn; Installeer thermosstatische ventielen, vergeet de shunt niet; Pas balansventilatie met W.T.W. toe, buiten schooluren uitzetten; Nacht-, weekend- en vakantieverlaging; Indien mogelijk leiding-, schilisolatie.

Vergeet niet dat scholen fris moeten zijn! Uit CO2-metingen blijkt dat de situatie in scholen vele malen slechter is dan in kantoren en gevangenissen! GGD richtlijn “beoordelen van ventilatie scholen” CO2 < 1.200 ppm; Ventilatie per leerling 20 m3/h

Licht “elektromagnetische straling”

Verlichting Vormen van lichtbronnen. Geen gloeilampen; Nog geen LED’s toepassen.

energiescan We doen een quick-scan Indien mogelijk, maken we een belastingprofiel van de elektrische energieafname; Doen gedurende een week temperatuurmetingen; Kijken naar besparingsopties; Schatten besparingsvolumes in.

ElektriciteitsGebruik dag & nacht Elektragebruik: 23,7 kWh/m2/jaar

Voorbeeld Klimaatonderzoek

Cresta energiekostenmeter energiemeter Cresta energiekostenmeter Meet het vermogen en energiegebruik van elektrische apparaten Helpt bij het vinden van energieslurpende apparaten Wordt geplaatst tussen de stekker en de wandcontactdoos

Aan de slag! Testen van apparaten: Waterkoker Computer Stofzuiger Spaarlamp Gloeilamp