Ontwerp van koninklijk besluit betreffende de detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong 23 maart 2005 Lefevre Vicky
Wat wordt verstaan onder detailhandel? Detailhandel : het hanteren en/of verwerken van voedingsmiddelen en het opslaan daarvan op de plaats van verkoop of levering aan de eindverbruiker, inclusief distributieterminals, cateringdiensten, bedrijfskantines, institutionele maaltijdvoorziening, restaurants en andere soortgelijke diensten voor voedselvoorziening, winkels, distributiecentra voor supermarkten en groothandelsbedrijven. Definitie uit verordening (EG) Nr. 178/2002 (European Foodlaw)
Wat wordt verstaan onder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong? voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong : vers vlees, vleesbereidingen, gehakt vlees, vleesproducten, bijproducten van dierlijke oorsprong, verse visserijproducten, geheel of bewerkt, verwerkte visserijproducten, levende tweekleppige weekdieren, levende stekelhuidigen, levende manteldieren, levende mariene buikpotigen, slakken en kikkerbilletjes
Waarom herwerking wetgeving ivm detailhandel in vlees en visserijproducten? Bestaande wetgeving is verouderd. Nieuwe reglementering op Europees niveau.
Huidige wetgeving van toepassing op detailhandel in vlees en visserijproducten Koninklijk besluit van 12 december 1955 betreffende de vleeswinkels en de daarbij behorende bereidingswerkplaatsen Koninklijk besluit van 30 april 1976 betreffende de keuring van en de handel in vis Koninklijk besluit van 7 februari 1997 inzake de algemene voedingsmiddelen hygiëne
Nieuwe reglementering op Europees niveau Hygiënepackage (H1-5): - H1: verordening (EG) nr. 852/2004 van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne - H2: verordening (EG) nr. 853/2004 van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Definities Algemene bepalingen Vleeswinkels Viswinkels Voedingswinkels Ambulante handel Bijhorende werkplaatsen Levering tussen verkooppunten
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Definities - opgemaakt in analogie met de Europese reglementering - nationale definities wanneer op Europees niveau geen definities bestaan
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Algemene bepalingen - infrastructuur - traceerbaarheid: ingaand registratiesysteem - dierlijk afval: opslag en denaturatie - temperatuursvoorwaarden
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Vleeswinkels - infrastructuur - productie van gehakt vlees - gespecificeerd risicomateriaal - verkoop van andere voedingsmiddelen en andere goederen dan voedingsmiddelen
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Viswinkels - infrastructuur - verkoop van andere voedingsmiddelen en andere goederen dan voedingsmiddelen - opsporing en verwijdering van parasieten
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Voedingswinkels - enkel voorverpakte voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong - enkel vleesproducten en verwerkte visserijproducten mogen worden opgesplitst of bewerkt voor verkoop aan de eindverbruiker
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Ambulante handel - infrastructuur: vast of mobiel - onder voorbehoud: in overleg met FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Bijhorende werkplaats - verplicht voor vlees- en viswinkels - be- en verwerking dient hier te gebeuren - infrastructuur - rechtstreeks verbonden met verkooplokaal
Indeling ontwerp KB detailhandel in bepaalde voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong Levering tussen verkooppunten - lokaal: straal van 80 km - marginaal en beperkt: 30 % jaarproductie, maximum 800 kg per week - lokaal, marginaal en beperkt is niet van toepassing op distributiecentra voor supermarkten en groothandelsbedrijven, zij moeten wel voldoen aan strengere temperatuursvoorwaarden - voorwaarden voor uitgaand registratiesysteem en transport
Stand van zaken Advies van het Wetenschappelijk Comité gevraagd op 9 februari 2005 Advies van het Raadgevend Comité gevraagd op 23 maart 2005
Nog te doorlopen stappen Advies Minister van Volksgezondheid Advies Minister van Middenstand en Landbouw Advies Raad van State Ondertekening door de koning