Uitleg lijdend voorwerp (lv)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Redekundig ontleden Over waarom, wat en hoe....
Advertisements

De schaduw van Jan Harrie Geelen Querido.
De samengestelde zin.
Een ontroerend verhaal met een sterke boodschap !!!
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Uitleg meewerkend voorwerp (mv)
Opkomen voor jezelf.
naamwoordelijk gezegde
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
DAT IS HET ! Joep was zo’n figuur, waar je echt helemaal gek van kon worden. Hij was altijd goed gehumeurd en had altijd iets positiefs te melden. Als.
Deze Tantra komt uit het noorden van Indië, of je nu bijgelovig bent of niet. Neem toch een paar minuten de tijd. Ze bevat sommige boodschappen die goed.
Grammatica hst. 1 t/m 3 Woordsoorten Zinsdelen PV H1 WG LW H. 1 NG BNW
De mayonaisepot en de koffie
Schoolplein Rachelle Lisa Chantal Xian Leroy.
Basisschool de Wester 9 mei 2014.
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Een verhaal om te onthouden
Een blondine ging naar een
Toen ik jong was, heeft mijn moeder mij gevraagd welk het belangrijkste deel was van ons lichaam. . Ria Slides.
Voorzetsels.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.
Zinsdelen zijn net puzzelstukken!
JE HEBT MENSEN DIE VOOR HET GELUK ZIJN GEBOREN EN JE HEBT MENSEN ZOALS IK… EEN WEDDENSCHAP, VERLIES IK BIJ VOORBAAT! EEN VOORBEELD? AFGELOPEN ZOMER WEDDE.
Stappenplan ontleden Enkelvoudige zinnen.
Ken je me niet meer?.
Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit de ramen?
Geluid aan.
Uitleg bijvoeglijke bepaling (bvb)
Er was eens een meisje die had 4 vrienden
Interpreteren van data
Grammatica Nederlands
Welke keuze maak jij voor jezelf?
Ik dacht dat het geluid voor ons, levende wezens, belangrijk was en daarom heb ik gezegd: Mijn oren.
Mijn verjaardag..
HET KARAKTER VAN EEN LEIDER
Preek ‘Geloof en wetenschap?’
Zondag 2 HC Franeker 13 september 2009
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen  
Op de veemarkt lopen op de veemarkt Een man en vrouw
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een juk over zijn schouders hingen. Eén van de twee kruiken vertoonde een barst. En.
Uitleg persoonsvorm (pv)
Marloes Waterschoot Klas 3D
Wat is het heerlijk om een man te zijn!!
Pittige antwoorden van assertieve vrouwen
‘n Kleine jongen rijdt met zijn vader langs het ’’ hete ‘’ kwartier van de stad en vraagt aan zijn papa.
Altijd online!.
Werkwoordelijk of naamwoordelijk gezegde
Een kruikenverhaal. Een waterdrager vervoerde twee kruiken
Verkeerde verwijswoorden
Hoofdstuk 4 Grammatica zinsdelen
Hoofdstuk 2 Grammatica zinsdelen
Hoofdstuk 1 Grammatica zinsdelen
Hij,ze,hem,haar,zijn,deze,dit,die,dat
Paragraaf twee: verkeerde verwijswoorden
Paragraaf 7: losstaand zinsgedeelte
Belangrijke tips voor een spreekbeurt
Wat zijn verwijswoorden en hoe gebruik je die?
ECHT OF ONECHT Echtheidskenmerken geld 40! Papier Voelbare inkt Watermerk Inkt met kleuromslag Veiligheidsdraad Hologram Ultraviolet licht.
Module Grammatica K3 zinsontleding.
Jozua, de dienaar van de HEER, was gestorven toen hij 110 jaar oud was. Toen ook zijn leeftijdsgenoten met hun voorouders waren verenigd, kwam er een volgende.
Nederlands Woensdag 6 januari 2va.
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Werkwoordelijk gezegde, naamwoordelijk gezegde en de werkwoorden
Grammatica zinsdelen H1 t/m H6
God zei tegen Jona: “Ga naar Ninevé, de mensen daar doen allemaal gemeen.” Maar Jona dacht: ”Ik ga er met de boot vandoor, want Ninevé, daar ga ik mooi.
Hoofdstuk 1 Grammatica zinsdelen
Grammatica zinsdelen 2havo, periode 2a.
Transcript van de presentatie:

Uitleg lijdend voorwerp (lv) Je vindt het lijdend voorwerp (lv) door te vragen: wie/wat + wg + on? Het antwoord op die vraag kan het lv zijn. Je kunt dit controleren met een wordt-door-zin: lv + wordt door + on + zww. Als het lv in de wordt-door-zin on is, heb je te maken met een echt lv, anders niet.

Uitleg lijdend voorwerp (lv) In een zin met worden (een passieve of lijdende zin) komt nooit een lv voor. In een zin met een ng komt ook nooit een lv voor.

voorbeelden wordt-door-zin: lv + wordt door + on + zww Hij heeft haar toen zien lopen. wie/wat heeft hij zien lopen? Antwoord: haar, dus haar kan het lv zijn. wordt-door-zin: zij wordt door hem gezien. zij is on in de wordt-door-zin, dus is zij echt het lv.

voorbeelden Hij wilde niet, dat zij hem zou zien. Wie/wat wilde hij niet? dat zij hem zou zien wordt door hem gewild. dat zij hem zou zien is on in de wordt-door-zin, dus echt een lv.

lv = het eerste hoofdstuk Al na een kwartier had zij het eerste hoofdstuk helemaal gelezen. lv = het eerste hoofdstuk antwoord uitleg

Al na een kwartier had zij het eerste hoofdstuk helemaal gelezen. het eerste hoofdstuk is het lv, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (het eerste hoofdstuk wordt door haar gelezen), dus is het echt een lv.

Staat in een vragende zin de persoonsvorm altijd vooraan? lv ontbreekt antwoord uitleg

Staat in een vragende zin de persoonsvorm altijd vooraan? Er is geen lv, want er is geen antwoord op de vraag wie/wat + wg + on.

Doe die deur eens even achter je dicht! lv = die deur antwoord uitleg

Doe die deur eens even achter je dicht! die deur is het lv, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (on = jij!!). In de wordt-door-zin is het onderwerp (die deur wordt door jou dicht gedaan), dus is het echt een lv.

Had jij dit antwoord van haar verwacht? lv = dit antwoord antwoord uitleg

Had jij dit antwoord van haar verwacht? dit antwoord is het lv, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (dit antwoord wordt door jou verwacht), dus is het echt een lv.

Daar wordt op de deur geklopt! lv ontbreekt! antwoord uitleg

Daar wordt op de deur geklopt! Er is geen lv, want dit is een passieve zin (een zin met worden) en daarin kan geen lv staan.

Hadden ze me dat maar iets eerder verteld! lv = dat antwoord uitleg

Hadden ze me dat maar iets eerder verteld! dat is het lv, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat wordt door hen verteld), dus is het echt een lv.

Als je het mij vraagt, bedoelen ze precies hetzelfde. lv = het en hetzelfde antwoord uitleg

Als je het mij vraagt, bedoelen ze precies hetzelfde. het is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (het wordt door jou gevraagd), dus is het echt een lv. hetzelfde is het lv in de tweede zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (hetzelfde wordt door hen bedoeld), dus is het echt een lv.

lv = die boom en dat er een schat onder lag Toen ze die boom hadden omgezaagd, zagen ze pas, dat er een schat onder lag. lv = die boom en dat er een schat onder lag antwoord uitleg

Toen ze die boom hadden omgezaagd, zagen ze pas, dat er een schat onder lag. die boom is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (die boom wordt door hen omgezaagd), dus is het echt een lv. dat er een schat onder lag is het lv in de tweede zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (wat zagen ze?). In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat er een schat onder lag wordt door hen gezien), dus is het echt een lv. De derde zin heeft geen lv, want het antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (Wie/wat lag een schat?) is onmogelijk.

lv = -, dat zij het heeft gedaan en het Het is gemeen, als je zonder bewijs zegt, dat zij het heeft gedaan. lv = -, dat zij het heeft gedaan en het antwoord uitleg

Het is gemeen, als je zonder bewijs zegt, dat zij het heeft gedaan. De eerste zin bevat een ng en dus geen lv. dat zij het heeft gedaan is het lv in de tweede zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (wat zeg je?) In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat zij het heeft gedaan wordt door jou gezegd), dus is het echt een lv. het is het lv in de derde zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (het wordt door haar gedaan), dus is het echt een lv.

lv = dat mensen naar het buitenland gaan en 2x geen lv In de vakantie zie je vaak, dat mensen naar het buitenland gaan, omdat het weer daar warmer is. lv = dat mensen naar het buitenland gaan en 2x geen lv antwoord uitleg

In de vakantie zie je vaak, dat mensen naar het buitenland gaan, omdat het weer daar warmer is. dat mensen naar het buitenland gaan is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat mensen naar het buitenland gaan wordt door jou gezien), dus is het echt een lv. De tweede zin heeft geen lv (wie/wat gaan de mensen? kun je niet beantwoorden). De derde zin heeft geen lv, omdat er een ng in voorkomt.

lv ontbreekt in beide zinnen Zij blijven de hele vakantie in Nederland, omdat volgens het KNMI het hier ook warm wordt. lv ontbreekt in beide zinnen antwoord uitleg

Zij blijven de hele vakantie in Nederland, omdat volgens het KNMI het hier ook warm wordt. De eerste zin bevat geen lv, want je kunt de vraag Wie/wat blijven zij? niet beantwoorden. De tweede zin bevat geen lv, omdat er in die zin een ng voorkomt.

Als je daar je rijbewijs wilt verliezen, hoef je alleen maar dronken achter het stuur te gaan zitten. lv = je rijbewijs en geen lv antwoord uitleg

Als je daar je rijbewijs wilt verliezen, hoef je alleen maar dronken achter het stuur te gaan zitten. je rijbewijs is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (je rijbewijs wordt door jou verloren), dus is het echt een lv. In de tweede zin staat geen lv, want het antwoord op de vraag wie/wat hoef je te gaan zitten? is onmogelijk.

Er wordt blindelings van uitgegaan, dat het waar is, wat ze daarover verteld hebben. lv = -, - en wat antwoord uitleg

Er wordt blindelings van uitgegaan, dat het waar is, wat ze daarover verteld hebben. De eerste zin is passief en heeft dus geen lv. De tweede zin heeft een ng en dus geen lv. wat is het lv in de derde zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (wat wordt door hen verteld), dus is het echt een lv.

Wie dat heeft gezegd, is niet bekend, maar je kunt het wel raden. lv = dat, - en het antwoord uitleg

Wie dat heeft gezegd, is niet bekend, maar je kunt het wel raden. dat is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat wordt door wie gezegd, beter: door wie wordt dat gezegd?), dus is het echt een lv. De tweede zin bevat een ng en dus geen lv. het is het lv in de derde zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (het wordt door jou geraden), dus is het echt een lv.

Wie je vertrouwt, vertel je het, maar dat lijkt me logisch. lv = wie, het en - antwoord uitleg

Wie je vertrouwt, vertel je het, maar dat lijkt me logisch. wie is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (wie wordt door jou vertrouwd), dus is het echt een lv. het is het lv in de tweede zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on. In de wordt-door-zin is het onderwerp (het wordt door jou verteld), dus is het echt een lv. De derde zin bevat een ng en dus geen lv.

lv = mijn hartelijke groeten en dit Wil je het meisje van wie je dit hebt gehoord, mijn hartelijke groeten doen? lv = mijn hartelijke groeten en dit antwoord uitleg

Wil je het meisje van wie je dit hebt gehoord, mijn hartelijke groeten doen? mijn hartelijke groeten is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (Wat wil je doen?). In de wordt-door-zin is het onderwerp (mijn hartelijke groeten worden door jou gedaan), dus is het echt een lv. dit is het lv in de tweede zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (Wat heb je gehoord?). In de wordt-door-zin is het onderwerp (dit wordt door jou gehoord), dus is het echt een lv.

lv = dat ik twee hondjes was en 2x geen lv Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen. lv = dat ik twee hondjes was en 2x geen lv antwoord uitleg

Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen. dat ik twee hondjes was is het lv in de eerste zin, want dat is antwoord op de vraag wie/wat + wg + on (Wat wou ik?). In de wordt-door-zin is het onderwerp (dat ik twee hondjes was wordt door mij gewild), dus is het echt een lv. De tweede zin bevat een ng en dus geen lv. De derde zin bevat geen lv, want het antwoord op de vraag wie/wat + wg + on is niet te geven (Wie/wat kon ik spelen?).

einde