Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 2 - Investituurstrijd.
Advertisements

N)’- ,; Geschiedenis.
Hofstelsel en leenstelsel
Karel en grote problemen
Het Romeinse Rijk.
SlagTeuterburgerwoud
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
De ondergang van het West-Romeinse rijk
Kerstening van Noordwest-Europa - werkwijze
!!QUIZZZZZZZZZZZ!! DOOR: Dewi.
De opkomst van het christendom
Het West Romeinse rijk valt uiteen
De middeleeuwen 1 De Germanen.
De opkomst van het christendom
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk 3 Extra informatie…
Romeinen in Noord-West Europa
Het Romeinse Rijk was een agrarisch-urbane samenleving
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
De Republiek in een tijd van vorsten
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 2: De Germaanse cultuur en opkomst der Franken.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 1: Clovis, de Kloosters en Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders en.
Kenmerk 9: De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 11: Het Christendom in Europa Tijdvak 3: Vroege Middeleeuwen; de tijd van ridders.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Strijd tussen De Kerk en De Staat Les 8 - Investituurstrijd
Kenmerk 15 Het conflict in de christelijke wereld over de vraag de wereldlijke of de geestelijke mach het primaat behoorde te hebben Les 13 - Investituurstrijd.
Kenmerk 7: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 1: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
De Middeleeuwen Les 9 – De Islam en de Arabische wereld
Kenmerk 5: De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur Les 1: Alexander de Grote Haironia.
Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde handelskaravanen.
H3:§ 4:p Begin van de islam Mohammed een jonge handelaar kwam omstreeks 570 NC ter aarde Trok mee/leidde.
Karel en grote problemen
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Kenmerk 5: 07 b De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 1: Germanen
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Vroege Middeleeuwen.
Romeinen en Germanen.
Europa wordt christelijk
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Je leert over Romeinen in Nederland.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
DE GALLISCHE OORLOG Hoe ontstaan? Peri. p. 18.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Hoofdstuk 3: Regenten en Vorsten
Romeinen, Germanen en Kelten
Monniken en Ridders Hoofdstuk 3.
Wat moet je weten aan het einde van de les?
Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering
Het Romeinse rijk verdwijnt in West-Europa
Waarom bekeert Clovis zich tot christendom?
Romeinen, Germanen en Kelten. Wat gaan we doen? Aan de grens van het rijk Romeins-Nederland Romanisering Het einde van Rome De Bataafse opstand Volksverhuizingen.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen
Monniken en ridders 5.5 Moors Spanje
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur
Kenmerk 7: De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 18: De Germaanse cultuur.
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Transcript van de presentatie:

Kenmerk 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 11: De Grote Volksverhuizingen

De Grote Volksverhuizingen - Eerste golf Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - Eerste golf In de 2e eeuw migreerden de Goten vanuit Vistula (nu Polen) naar het Zwarte Zeegebied. Hierdoor verdrongen zij de Vandalen en Marcomannen. Hierdoor ontstonden de zogenaamde Marcomannen-oorlogen (166-180) waarbij de Romeinen bijna het onderspit dolven. In 290 splitsten de Goten zich op in de West- en Oost-Goten. De laatst genoemde bleven in de Zwarte Zee regio, de West-Goten verplaatsten zich naar het gebied boven de Donau (kaart). Ook andere stammen verplaatste zich in de 3e en 4e eeuw (tot 375), maar dit leidde niet tot grote oorlogen met de Romeinen.

De Grote Volksverhuizingen - de Goten Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - de Goten Midden 4e eeuw drongen de Hunnen Zuid-Rusland binnen én in 375 versloegen zij de Oost-Goten en verjoegen de West-Goten uit het huidige Roemenie De Oost-Goten werden overheerst; andere stammen verjaagd. Zo kwamen de West-Goten het Rijk binnen alwaar ze door keizer Valens in Thracië werden gehuisvest – als foederati. Deze West-Goten kwamen (door de slechte leefomstandigheden) in opstand tegen het Romeins gezag. Pas na enkele jaren wist keizer Theodosius hen te onderwerpen. Zij bleven echter opstandig, en trokken onder Alaric de Balkan op én vielen zelfs Italië binnen. In 410 veroverde de Visigoten (Westgoten) zelfs Rome. Gelukkig waren ze op “doortocht” naar Zuid-Frankrijk. In 507 versloeg Clovis (De Franken) hen, waarna zij werden verbannen naar het Iberisch schiereiland.

West-Goten in actie

De Grote Volksverhuizingen - Vandalen Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - Vandalen De Goten hadden de Vandalen uit hun thuisland (huidige Polen) geduwd. Aan het begin van de 5e eeuw trokken zij Gallië binnen en migreerden verder naar het Iberisch schiereiland (409), alwaar ze onderdruk van de Visigoten weer verder trokken naar Noord-Afrika. In 439 veroverden zij Carthago. Het Vandaalse koninkrijk werd een zeemacht die het oostelijk middellandszeegebied terroriseerden én zelf Rome plunderden in 455.

Vandalen in actie

De Grote Volksverhuizingen - de Hunnen Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - de Hunnen Midden 4e eeuw drongen de Hunnen Zuid-Rusland binnen én in 375 versloegen zij de Oost-Goten en verjoegen de West-Goten uit het huidige Roemenie Vanuit het huidige Roemenie deden de Hunnen aanvallen op de rest van Europa (lees: het Romeinse Rijk) Onder leiding van Atilla drongen zij zelfs door tot diep in het huidige Frankrijk (451) Hier werden ze voor het eerst verslagen door de gezamenlijke legers van Rome, de Visigoten en de Franken

De Grote Volksverhuizingen - de Hunnen Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - de Hunnen Een jaar (452) later viel Atilla met een nieuw leger Noord-Italië binnen, waarbij zijn leger grote verwoestingen aanrichtte en de weg naar Rome openlag (452). Niemand weet precies waarom hij Rome niet heeft aangevallen. Hij trok zich terug naar het hartland om daar een jaar later te sterven, waarna zijn rijk uiteenviel. De Oost-Goten trokken als foederati de Balkan op en maakten kortemette met het Hunse gezag aldaar

Hunnen in actie

De Grote Volksverhuizingen - De Franken Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - De Franken De Germaanse volksverhuizers waren opzoek naar een beter bestaan. Binnen het Romeinse Rijk vonden velen dit Land en een hoogstaande cultuur Dit vonden ze, waarbij samenwerking met de inheemse bevolking voorop stond. De Franken zijn hiervan een goed voorbeeld: Ten tijde van Constantijn de Grote het Rijk binnen gelaten (4e eeuw), als foederati Bewaakten de grenzen in het noordwesten Frankische legeronderdelen werd elders ingezet Maar tegelijk toonde deze samenwerking ook het zwakker worden van het Rijk aan

1 400 500 600 700 900 1000 1100 1200 1300 in grijs; het woongebied van de Franken in de vijfde eeuw. In rood; de maximale uitbreiding van de Frankisch/Germaanse taal na de vijfde eeuw. Zelfs tot ver in Noord-Frankrijk!

1 400 500 600 700 900 1000 1100 1200 1300 Opkomst van de Franken Vormen een sterke en onberekenbare macht binnen de grenzen van het Rijk In de 5e eeuw neemt de macht van de Romeinen af en die van de Franken toe Ca. 450 NC trekken de Romeinen letterlijk weg (legioenen) Vele geromaniseerde volken gaan mee c.q. verdwijnen De Franken nemen een deel van voorheen Romeins gebied Dit gebied wordt continu bedreigt door nare buren Gezocht wordt naar een Frankisch leider die de stammen kan verenigen en de vijanden gaat verslaan Deze wordt gevonden in Clovis. Hij werd koning van een stam nabij Parijs (465-511?)

Frankische Koninkrijk ca. 770 1 400 500 600 700 900 1000 1100 1200 1300 Frankische Koninkrijk ca. 770

De Grote Volksverhuizingen - conclusie Artikel XV De Grote Volksverhuizingen - conclusie Tekort aan land en ongunstige klimatologische omstandigheden lijken van wezenlijk belang te zijn geweest bij de migratie van de Germanen De druk van de Hunnen heeft in de eerste fase van de Volksverhuizingen geleid tot herverdeling van de stammen in heel Europa Integratie van stammen als bondgenoten in het Romeinse leger leidde tot afname van de kracht van Rome Veel meer ondermijnend proces was de vorming van Foederati. Hiermee gingen macht en grondgebied weg van de Rome Het West-Romeinse Rijk werd geleidelijk aan getransformeerd naar een verzameling Germaanse staten