CHEMISCH EVENWICHT.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
§3.7 Krachten in het dagelijks leven
Advertisements

Stof voor het SE1 H1 t/m 7.
Energie Reactiesnelheid Chemisch evenwicht
Soorten evenwichten 5 Havo.
Natuurkunde V6: M.Prickaerts
Enzymen I Eiwitten maken voor meer dan 50% uit van het gewicht aan drooggewicht van de meeste cellen. Meest belangrijke eiwitten zijn enzymen Enzymen.
H16. Berekeningen aan zuren en basen
Vraag en aanbod H1. Vraag van de consument Over het algemeen geldt dat consumenten minder gaan kopen van een product als de prijs hoger wordt. Er bestaat.
Reactiesnelheid (191) Snelle en trage reacties Stofexplosies
Chemical equilibrium Hoofdstuk 13 Cristy, Corine, Paul, Wouter
Moleculen en atomen Hoofdstuk 7.
Diffusie, osmose en plasmolyse.
Verdampen.
Temperatuur en volume: uitzetten of krimpen
Chemische reacties: algemeen kenmerk
EVENWICHTEN STATISCH EVENWICHT DYNAMISCH EVENWICHT
Newton - VWO Energie en beweging Samenvatting.
Niet-rechtlijnige beweging Vr.1
DEELBAARHEID Een stof kan in kleinere deeltjes gesplitst worden.

Waarom enzymen? Hun werking
3.5 Kloppen de alcoholpercentages op de verpakkingen?
Stoffentransport tussen cellen en hun omgeving
7 Reacties met elektronenoverdracht
Stoffen, moleculen en atomen
Samenvatting Hoofdstuk 3
Evenwichtsvoorwaarde
Reactiesnelheid 1 4 Havo/VWO.
Reactiesnelheid Evenwichten
Hoofdstuk 2 Samenvatting
Title Warmte en energie
Bouwstenen van de materie
De wetten van Newton en hun toepassingen
7. CHEMISCHE EVENWICHTEN
De productie van ammoniak
enzymen: katalysator Enzymen
V5 Chemische evenwicht H11.
Verstoring van het chemisch evenwicht
Temperatuur en volume: uitzetten of krimpen
Uitzetten en krimpen Faseovergang
Evenwichtsvoorwaarde = Kev
Chemische reacties: algemeen kenmerk
Evenwichten De K ev is dus afhankelijk van de temperatuur !!!! Als de temperatuur stijgt zal het evenwicht reageren naar de endotherme kant.
pijl rechts volgende; pijl links vorige
1.5 De snelheid van een reactie
Enzymen Enzymen: Zijn biokatalysatoren Versnellen reacties
1.4 Chemische reacties.
Scheikunde leerjaar 2.
Reactiemechanismen.
Conceptversie.
Samenvatting Conceptversie.
Universiteit Leiden, Opleiding Natuur- en Sterrenkunde Microscopische beschrijving van transportverschijnselen Hoe hangen de transportco ëfficiënten af.
© Maarten Walraven en Robert Nederlof
Chemische bindingen Kelly van Helden.
Thema 2 Cellen § 2.4 Opname en afgifte van stoffen tussen cellen en het uit- of inwendig milieu.
Toepassingen van evenwichten
Enzymen Hoofdstuk 6.
Thema cellen Processen
Zuren en basen Zwakke zuren Hfst 14.8 t/m
Zuren en basen Hfst 14 ACH 21: Karin Langereis.
HO13 Chemisch evenwicht College 5a, ACH21 (HO13a) Eddy van der Linden.
Quiz De isochore gaswet. 1) Wat zijn de 4 toestandsgrootheden van een gas? Druk Temperatuur Volume Aantal deeltjes Druk Tijd Snelheid Grootte Pascal Kelvin.
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag Bij een hogere temperatuur - bewegen de moleculen sneller - daardoor botsen ze harder op elkaar -
Quiz Het ideaal gas en de toestandsgrootheden van een gas.
3.5 van reactieschema naar Reactievergelijking
Stoffen transport tussen cellen en hun omgeving.
Basisstof 2 Enzymen Chemische reacties verlopen traag
Scheikunde leerjaar 2.
Zouten 6.4.
3.2 Kenmerken van een chemische reactie
Transcript van de presentatie:

CHEMISCH EVENWICHT

Chemisch evenwicht De heengaande reactie verloopt net zo snel als de teruggaande reactie. De concentraties van de stoffen verandert niet meer. Ieder evenwicht heeft een evenwichtsvoorwaarde of evenwichtsconstante, dit is de verhouding tussen het product van de concentraties van de reactieproducten en het product van de concentraties van de uitgangsstoffen.

De concentratie breuk De concentraties van de stoffen rechts van de reactiepijl staan in de teller de stoffen links van de reactiepijl in de noemer De coëfficiënten uit de reactievergelijking staan als exponenten bij de concentraties in de concentratiebreuk In de concentratiebreuk staan alleen gassen (g) of oplossingen (aq)

a A + b B x X + y Y De waarde van K is slechts afhankelijk van de temperatuur. Bij elke waarde van T heeft K een constante waarde. Bij een bepaalde temperatuur is aan de evenwichtsvoorwaarde gedaan en geldt dat de concentratiebreuk gelijk is aan K.

Het principe van le chatelier Als een chemisch evenwicht wordt onderworpen aan een verandering van reactieomstandigheden, zal het evenwicht zodanig verschuiven, dat die verandering zo veel mogelijk teniet wordt gedaan.

Wat kunnen we veranderen? De verdelinggraad van de stof, Doordat een vaste stof uitsluitend aan het oppervlak kan reageren, zal de reactiesnelheid toenemen naarmate het contactoppervlak groter wordt. De concentraties van de reagerende stoffen, Een vergroting van de concentraties van de reagerende deeltjes zal het aantal botsingen per seconde doen toenemen. Immers hoe meer deeltjes zich in een bepaald volume bevinden, des te groter de kans dat deze deeltjes met elkaar botsen. Hiermee neemt tevens het aantal effectieve botsingen per seconde toe dus ook de reactiesnelheid. De temperatuur, Bij een temperatuurverhoging gaan de deeltjes sneller bewegen. Dit vergroot de kans dat ze elkaar ontmoeten. Het aantal botsingen per seconde zal toenemen. Maar een botsing tussen sneller bewegende deeltjes heeft ook een krachtiger verloop, waardoor een botsing eerder tot en reactie zal leiden. Dit betekent dat het percentage effectieve botsingen toeneemt. De katalysator, verhoogd de reactie snelheid.

Verdelingsgraad De ligging van het evenwicht zal niet veranderen bij een hogere verdelingsgraad. (Bij oplossen: er lossen niet opeens meer deeltjes op). De insteltijd is wel korter.

Temperatuurverandering Bij een hogere temperatuur stelt het evenwicht zich sneller in! Bij temperatuurverhoging verschuift het evenwicht in de richting van de endotherme reactie (kant met meeste deeltjes). Bindingen gaan bij hoge temperatuur makkelijker kapot. Bij temperatuurverlaging verschuift het evenwicht naar de exotherme kant. animatie

Verandering van een concentratie Als de concentratie van een uitgangsstof wordt verhoogd, verschuift het evenwicht naar rechts (bij verlaging naar links). Als de concentratie van een reactieproduct wordt verhoogd, verschuift het evenwicht naar links (bij verlaging naar rechts). Je kunt dit nagaan door de concentratie breuk te bekijken

Concentraties veranderen Je kunt een stof (gedeeltelijk) wegnemen of toevoegen Je kunt het volume veranderen (verdunnen bij opl. of samenpersen bij gassen) animatie

Volume veranderen Bij volumeverkleining = drukvergroting verschuift een gasevenwicht in de richting van de minste deeltjes. animatie

Katalysator Een katalysator wordt in een reactie gebruikt niet verbruikt. Staat dus ook niet in de evenwichtsvoorwaarde. De katalysator heeft alleen invloed op de snelheid waarmee de reactie zich insteld.