Wat zijn microben?.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kunnen microben wel nuttig zijn?
Advertisements

8. Virussen.
GMP and HACCP in restaurants
Ordening samenvatting.
BIOTECHNOLOGIE Biotechnologie omvat technieken en productieprocessen waarbij gebruik wordt gemaakt van levende organismen of delen van organismen.
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
ORDENING THEMA 2.
Microbiologie.
BS4 Schimmels.
Vier rijken vergelijken
Ordening: Indeling in de 4 rijken
VERSCHIL TUSSEN VIRUS EN BACTERIE.
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Schimmels.
BACTERIËN.
Vijfrijkensysteem volgens Whittaker.
Bacteriën Heil en onheil.
Bacteriën Bouw en indeling.
Wat zijn microben?.
De natuurlijke afweer van het organisme
Voedselhygiene.
De natuurlijke afweer van het organisme
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Van: Carolien van den Berg, Mireille Lankheet, Jordy Hesselink
Par Planten Planten zijn: AUTOTROFE EUKARYOTEN
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
B. Stof 2 Zelf cellen bekijken B
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Presentatie titel Bacteriën Rotterdam, 00 januari 2007
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
Hoofdstuk 2 De cel.
Regenwormen.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Zelfstandigheidproject 3 VWO
Thema 1: Ordening Boek: biologie voor jou Vwo B2 deel 1
Leskaart indelen van organismen
Leskaart GFT Uitleg Schimmels
Verschillen tussen plantencellen en dierlijke cellen
Groep 8 University Microben
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Leskaart GFT Uitleg Bacteriën
Bacteriën en schimmels
Organellen in de cel Submicroscopische bouw van de cel.
Virussen NW 2015 Hygiene en Gezondheid.
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Noorderpoort Medische Kennis
Ph zuurgraad.
Bouw, functie, onderdelen, transport
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
Cellen Bouwstenen van het leven
Wat zijn microben?.
Regenwormen.
Biologie   studie van het leven Wat is leven? Een unieke ordening van moleculen (ligt vast in DNA) Stofwisselingsprocessen (enzymen) Zelf kunnen.
Infectie en ontsteking
Medische kennis Infectieziekten.
Herhalingsles Module 1 Basisstof 5 t/M 8.
Wat gaan we vandaag doen
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
V22 Gezondheid - Basis Ziekteverwekkers maandag 14 oktober 2019.
Transcript van de presentatie:

Wat zijn microben?

Microben Microben zijn levende organismen. Ze zijn te klein om met het blote oog te zien. Ze leven OVERAL! Er zijn 3 verschillende types microben: Bacteriën Virussen Schimmels

Bacteriën Ze halen hun voedingsstoffen uit de omgeving waarin ze leven. Soms is die omgeving het menselijk lichaam. De meeste bacteriën zijn nuttig en onschadelijk. Maar sommigen kunnen een ziekte veroorzaken. Bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen buiten het lichaam of binnen het lichaam, zoals bij een infectie. Sommige bacteriën zijn erg nuttig voor ons lichaam (Nuttige bacteriën leven onder andere in onze darmen en helpen ons bij de vertering van voedsel) Ze zijn overal: op de aarde, in het water, in stenen, in vulkanen, op en in ons lichaam en in de grond.

Structuur van een bacterie Celmembraan Chromosoom Celwand Cytoplasma Chromosoom: het DNA-materiaal van de cel. Celwand: bestaat uit peptidoglycaan en houdt de vorm van de bacteriële cel in stand. Celmembraan: bekleedt de binnenzijde van de celwand. Het is een grens voor de inhoud van de cel en een barrière tegen substanties die binnendringen en uitbreken. Cytoplasma: geleiachtige substantie in de cel die de inhoud bewaart.

Spiraalvorm (Campylobacter) Bacteriële vormen Bacteriën bestaan in 3 verschillende vormen Bolvorm of cocci (Staphylococcus) Staafvorm (Lactobacillus) Spiraalvorm (Campylobacter)

Virussen Virussen zijn de kleinste microben. Ze leven soms IN bacteriën!  De meeste virussen maken ons ziek. Ziekten zoals WINDPOKKEN en GRIEP worden veroorzaakt door virussen. Virussen worden gemakkelijk overgedragen van de ene persoon op de andere. Virussen kunnen niet op zichzelf overleven. Ze gebruiken een gastcel om te overleven en om zich voort te planten. Eenmaal in de gastcel binnengedrongen, vermenigvuldigen ze zich met miljoenen tegelijk en vernietigen ze de cel!

Structuur van een virus Enveloppe Omringt de cel en bestaat uit een dubbele lipidenlaag. Glycoproteïnen Hebben twee functies: Vasthechten van het virus aan de gastcel. Transporteren van genetisch materiaal van het virus naar de gastcel. Nucleïnezuur Kan DNA- of RNA-materiaal zijn, zelden bevatten ze beiden. De meeste virussen bevatten RNA-materiaal. Enveloppe Nucleïnezuur Glycoproteïnen

Virale vormen Er zijn 3 verschillende vormen van virussen Helical (Tobacco mosaic virus) Complex (Bacteriofaag – een virus dat bacteriën infecteert) Icosahedral (Influenza)

Schimmels Schimmels zijn de grootste en meest veelzijdige van alle microben. Het zijn grote plantachtige structuren zonder chlorofyl. Omdat ze geen chlorofyl hebben om voedsel te maken, moeten ze voedingsstoffen absorberen uit het oppervlak waarop ze groeien. Schimmels kunnen erg nuttig zijn en mensen gebruiken ze in: De voedselindustrie (vb. brouwen van bier en gist om brood te doen rijzen). Geneeskunde (antibiotica). Ze kunnen schadelijk zijn als ze voedingsstoffen van andere levende organismen stelen. Voorbeelden zijn broodschimmel en voetschimmels. Deze laatste wordt veroorzaakt door de schimmel “dermatofiet”. Schimmels vind je in de lucht, op planten en in water.

Structuur van een schimmel Sporangia Sporangiofoor Rhizoiden Sporangia: Sporenproducerend lichaam.  Sporangiofoor: Filamenteuze steel waarop het sporangium zit. Rhizoiden: De ondergrondse hyfen staan in voor de voedsel-absorptie.