ongewenste indringers op de computer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe veilig is moderne communnicatie?
Advertisements

Veiligheid op het internet
WORKSHOP. EEN CPU MAKEN VAN UW COMPUTER. Dinsdag 05 / 04 / Door; Tom Roef, bestuurslid. Sodipa Computerclub.
onze nieuwe website.
Installatie instructie
Malware.
1. Inhoud les 4 berichten versturen en ontvangen.
PTI Eeklo Autocad 2013 Downloaden & Installeren Schooljaar Studentenversie.
EEN INTRODUCTIE. Wat is een firewall?  Een firewall is een systeem of een groep van systemen dat zorgt voor de beveiliging van je intranet (of intern.
Veilig Internet Volgende
Hoera! De Computer doet het weer!
Internet fun & veilig! titeldia.
Onderhoud van de PC. 26 oktober, 2005 Danny Kuppens.
Internetbankieren.
Windows XP beveiliging
Bescherm je computer Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen.
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
11 januari januari “Van elke drie pc’s heeft er een geen goede beveiliging.
Hoe veilig is INTERNET? internet is het wereldwijde computernetwerk
Beveiliging van de PC. 2 december 2004NBC Presentatie2 Waar aan denken?  Beveiliging van data  Beveiliging tegen stroomuitval  Beveiliging tegen ongewenst.
FireWalls. Wat is een Firewall? Een Firewall is een programma wat jouw persoonlijke bestanden op jouw computer beschermt tegen buitenstaanders. Internet.
11 januari januari “Van elke drie pc’s heeft er een geen goede beveiliging tegen virussen en spionnen”
H17: Beveiliging en cryptografie
Internet beveiliging checklist. Overzicht Wensen Internetgebruik Risico’s Internetgebruik Oorzaken van onveilige situaties Beveiligingsbeleid Checklist.
Presentatie Clubmiddag 17 september 2013 door Henk Kesting Malwarebytes
Bedreigingen en Beveiliging van uw computer Presentatie Clubmiddag 18 januari 2011 door Fred Houthuijs Amstelland Senioren ComputerClub.
Veilig Internetten? Door: Hans ter Heijne Gert-Jan Scharstuhl
Kats en coaching doe, leer, ontwikkel jezelf
Spam spam spam spam spam SPAM 15 mei 2008 Geert Dewaersegger.
Introsessie voor medewerkers
Nadia van Turnhout2 of elektronische post (de afkorting van Electronic Mail (elektronische post) is een van de meest gebruikte toepassingen.
Internet fun & veilig!. Wie zijn we? Naam Wij werken voor Microsoft Insert your picture here.
Je wil met een groepje vrienden afspreken?
Gevaren Ledenvergadering 26/03/2012. Veilig internet ? Virussen Hoaxen Malware Phishing Root kits Daar hoorden we reeds over.
© 2007 McAfee, Inc. Computerbeveiliging Welke gevaren liggen er op de loer?
Wat is downloaden? Bestanden op internet zetten, Bestanden van internet binnenhalen, Surfen op internet.
Beveiliging woensdag 22 november Beveiliging Waarom aandacht voor beveiliging? Oneigenlijk gebruik door andere personen Afscherming van informatie.
PC Beveiliging woensdag 23 november PC Beveiliging Waarom moet de PC beveiligd worden? Oneigenlijk gebruik door andere personen Afscherming van.
Webmail 23 januari WEBmail Een faciliteit die op een website wordt aangeboden. Waarom WEBmail? WEBmail biedt de mogelijkheid om e- mails.
Computermisdaad.
SPAM SPAM. Heeft u veel SPAM? Kan uw provider het niet tegenhouden?
Lezing door Kick de Wolff
Internet het wereldwijde web ontdekken dag 3. Vandaag : e-card versturen (deel 2) oefenen en vragen stellen.
Veiligheid op het internet Bescherm je computer Een computervirus is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich.
Belgacom Bizmail ONEway voor Leveranciers
PC INSIDE OUT Door: Diego Duinkerke Rodney de Visser.
Programmeren met If This Then That (IFTTT)
Instructie leerling- activatiecode
Debbie Vandekerckhove
Beveiliging van computers. Wat doen we vanavond: Wat en hoe beveiligen. Verschil tussen virus en malware Hoe praat een computer over een netwerk - met.
Uw VVT - instellingen voor uw nieuwsbrieven online veranderen.
Downloaden in de praktijk woensdag 11 februari 2015.
Open inloop-thema: Veilig Surfen en betalen op Internet.
S P Y W A R E Heidi Vanderstraeten : 3 BO Informatica.
Informatieavond Kinderen, Ouders en Internet.  Blogs  Chatten  MSN  Beveiliging  Links.
Spyware en andere beesten Hoe vermijden en verwijderen.

Computerwijs Malware: een overzicht Leerling Schooljaar school.
Windows 10 Ben te Kulve Inhoud Waarom Windows 10 gemaakt? Waarom zal ik het installeren? Veel gestelde vragen. Kan mijn PC dat aan? Wanneer.
2 Is alles waar? Groep 5 3 Wat doe jij op internet?
Computer bedreigingen woensdag 2 maart 2016
Beveiliging van de computer firewall anti-virus anti-Spyware spam phishing schoonhouden computer Windows Update gebruikers account beheer (UAC)
Het internet Sociale media MailBlogChattenVirussen.
Malware JORIS LELIEVELD EN RICK VAN DRIEL. Wormen  Verspreiden via Internet  Hebben geen bestuurder nodig  Effect van Wormen is hetzelfde als een virus.
© snvl.be 2014 Veilig internetbankieren € €€€. Doel van de Workshop  Waarom bankieren via het internet?  Overzicht brengen van de mogelijkheden en de.
Wat is een firewall ? Student Information Networking.
Seniornet Vlaanderen presentatie MAIL DL 2 okt 07
Veilig Internet Geef antwoord op de vragen en ontdek of jij veilig gebruik maakt van het internet!
Internetbankieren.
Opdrachten in de klas bij het boek: Gonzend gevaar van Tanja de Jonge
Transcript van de presentatie:

ongewenste indringers op de computer Hoe bescherm ik mijn computer?

Welke indringers? virussen spyware hackers spam

Een virus: wat is het? een stukje programma dat de computer probeert binnen te dringen kan schade toebrengen aan je computer komt binnen via e-mail (in de bijlage) of internet een worm: kan zichzelf versturen naar alle personen in het adresboek van je mailprogramma

spyware: wat is het? wordt ongemerkt mee gedownload met gratis programma’s en geïnstalleerd op de harde schijf spyware = spionsoftware: gaat na wat je uitvoert op je computer en stuurt die informatie naar de maker

een hacker: wat is het? een persoon die probeert toegang te krijgen tot je computer probeert je persoonlijke gegevens te achterhalen, of de werking van je computer te hinderen

spam spam = ongewenste e-mail reclame voor producten of porno

virussen: hoe hou ik ze buiten? installeer een anti-virusprogramma (= virusscanner) vb. McAfee, Norton, … (betalend) Avast (gratis te downloaden bij www.avast.nl, kies voor de gratis home editie) een virusscanner controleert of er virussen op je computer zijn en verwijdert ze een virusscanner houdt nieuwe virussen tegen

anti-virusprogramma het programma is actief op de achtergrond. Het werkt zonder dat jij het moet opzetten. zorg ervoor dat je virusscanner ook bescherming biedt tegen nieuwe virussen dit doe je door updates op te halen bij de website van het programma. Laat het programma zo instellen dat dit automatisch gebeurt.

hoe bescherm ik mijn computer tegen spyware? installeer anti-spyware-software download bijvoorbeeld het gratis programma: hitmanpro (www.hitmanpro.nl) deze software onderzoekt of er spyware op je computer staat en verwijdert die het programma is niet actief op de achtergrond: je moet het programma zelf regelmatig laten lopen

hoe hou ik een hacker buiten? installeer een firewall een firewall is een ‘muur’ tussen het internet en je computer houdt ‘inbraken’ tegen

spam: wat doe ik ermee? open de e-mail niet. De afzender weet dan dat jouw mailadres wordt gebruikt, en je zal nog veel meer spam krijgen! open geen bijlages van spam, en klik niet op de links. Want ze kunnen spyware of virussen bevatten! klik niet op de link ‘klik hier om geen e-mailberichten te ontvangen’. Het is vaak een truc van de afzender om te zien of jouw mailadres actief is. Je zal voortaan nog meer spam krijgen. installeer een spamfilter. Je provider kan hier voor zorgen. Maak een 2de e-mailadres (gratis) aan voor als je wil chatten, formulieren invullen op het web, of deelnemen aan discussiefora.

phishing geef nooit vertrouwelijke gegevens en bankinformatie door per mail, ook al lijkt deze vraag van je bank te komen. Bedriegers maken valse mails. Die lijken van je bank te komen. Maar dat is niet zo! Zo hoopt de bedrieger jouw gegevens te ontfutselen. Dit heet phishing.

Hoax: mail met nepwaarschuwing een hoax is een mail met daarin een nepwaarschuwing voor een virus. In zo’n mail wordt er gewaarschuwd voor een nieuw en gevaarlijk virus. Deze mails zijn gelogen. Er wordt gevraagd om die mail door te sturen. Doe het niet. Wil je controleren of een bericht niet echt is? Ga dan naar www.virusalert.be en typ de naam van de hoax in. De website zal je vertellen of het een nepbericht is.