Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LAKER LOVERS CALIFORNIA
Advertisements

Open-Tops in Bergen aan Zee De Fysische Eigenschappen
Territorium: al het land en water dat binnen de landsgrenzen ligt.
Op geologische ontdekkingstocht in Europa
Archeologie voor pakket++s
Transport en Infrastructuur
Binnenstedelijke archeologie en KNA: quo vadis? Epko J. Bult Gemeente Delft Gemeente Midden-Delfland Gemeente Pijnacker-Nootdorp.
N)’- ,; Geschiedenis.
Vereniging Nederlands Beleggers Netwerk Presenteert Minicursus Technische analyse, Lijnchart en barchart.
Kunstproject groep 8.
Vitamine G1 Effecten van een groene omgeving op gezondheid, welzijn en sociale veiligheid J. Maas.
§ 2 AUSTRALIE IN KAARTEN.
Omgaan met geschiedenis
Thema 3 Toerisme.
Dynamische tijdbalk Een dynamische tijdbalk geeft een uitvergroot deel van de algemene tijdbalk weer. Hij heet dynamisch omdat hij er voor elke periode.
Rekenen met snelheid Een probleem oplossen
Fysische geografie van Nederland
SWIZ Stichting Welbevinden en Interieur in Zorginstellingen Inrichten van zorginstellingen: Kunst of Kunde?
Modellering ruimtelijke gevolgen van infrastructuur op GrondGebruik met de LandUseScanner.
Even geen kinderen om me heen. Alleen maar genieten.
1. Opgraven 2. Archeologische begeleiding
Rome: van dorp tot imperium
Terrain Analysis Seminar GIA najaar 2004 Joost Voogt.
Differentiëren en integreren
Overzicht van de leerstof
Bewegen Hoofdstuk 3 Beweging Ing. J. van de Worp.
2.3 Hispania Romana Kenmerk:
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Indonesië.
GRIEKENLAND THIJS EN RUBEN. inhoud Algemeen Algemeen Topografie Topografie Inkomsten Inkomsten Landschap Landschap bijzonderheden bijzonderheden.
Door Hanne en Kim.
AARDRIJKSKUNDE.
Introductie in de Geschiedenis van de Oudheid
Introductie Oude Geschiedenis 15 september Weekopdrachten moeten op maandag vóór 16.30u worden ingeleverd in postvak op Drift 10 Werkboek staat.
Hoofdstuk 2.
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Geschiedenis = het doen en denken van mensen in het verleden.
Mens, Water en Klimaat, Juni 2005
Bedrijfskunde in kleur
Oudheid ( ca. 800 v.C. tot ca. 500 n.C. )
Racisme Dylan Duck 1BaSW C. Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Tegen racisme voor meer democratie 2.1 Tegen superioriteitsdenken, voor meer gelijkwaardigheid.
De vangnetpopulatie in de Ziektewet: kenmerken en risicofactoren voor langdurig verzuim Het onderzoek.
Toekomst voor boerderijen
Herhaling opgave 1 a) b) c) d) e) f) g) h) i)
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Situering in tijd en ruimte
Imperialisme en romaniseren
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
De Romeinen (500 v. C. – 476 n. C.) Deel 1: de invloed van de Romeinse beschaving op onze cultuur (pp. 2-3)
voor een onvergetelijke vakantie!
In de weer voor het klimaat
van MICRO tot MACRO cosmos
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis Hoorcollege propedeuse semester I blok I F.G. Naerebout.
Het project. Vandaag Tussenstand projecten Hoofdstuk 3 Projectvoorstel SWOT begin.
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
Stage presentatie Dierenambulance Groningen Jeremy Corcoran 2015/2016
In gesprek met een bedrijfsarts van ArboNed
Paragraaf 13.6 Globalisering.
Leren & Instructie 1 – Vakdidactisch Lastig
Overgang van lagereschoolkind naar adolescent
Profiel Product Presentatie
Na de laatste ijstijd: het Holoceen
Blok 1 Mijn eigen omgeving
Klimaatverandering& Landbouw
THEMA 3  Toerisme .
Blok 1 Landen rond de middellandse Zee
Bestaat toeval ? aspecten van een risico-analyse
SCHOOLZONES STIMULEREN VAN SPORT EN BEWEGEN DOOR EEN UITNODIGENDE, VEILIGE SCHOOLOMGEVING Dirk Dessing, Frank Pierik en anderen.
Transcript van de presentatie:

Afstudeeronderzoek Mediterrane Archeologie Huidige functie GIS-specialist/ Archeoloog Maurice de Kleijn

Archaïsche territoria van Griekse kolonies ITALIA GRIEKENLAND

Doelstellingen -Een beter inzicht krijgen in de gevolgen van de Griekse migratie naar het Zuiden van Italië. -Het onderzoeken van de mogelijkheden van GIS-analyses binnen de landschapsarcheologie.

Archaïsche territoria van Griekse kolonies ITALIA GRIEKENLAND

Panorama van het landschap Taras

Panorama van het landschap Taras

Vraagstelling Hoe definieerde men het territorium van Taras in de archaïsche periode, hoe omvangrijk was deze en hoe is deze archeologisch te definiëren? -bereikbaarheid -zichtbaarheid -ligging heiligdommen

Neolithicum Iron Age Bronze Age Archaic Period Classical period Hellenistic period Roman Age 6 e /5 e cent. BC 2e Punische oorlog BC 0 1e Punische oorlog BC Groot Griekenland 5 e / 4 e cent. BC4 e / 3 e cent.BC3 e century BC  4 e century AD10 e /6 e cent. BC15 e /11 e century BC  15 e century BC Hannibal Romeinse Keizertijd Stichting van Griekse kolonies Historisch overzicht (702 BC stichting Taras)

Het territorium volgens Lo Porto

Het territorium volgens Osanna TARAS SATYRION Madonna d’Altomare

Zichtbaarheid (intervisibility)

Visibility; de hoogte van een persoon.

Viewshed

Higuchi viewshed

Viewshed

Total viewshed

Enkele punten van kritiek -Vegetatie in de oudheid -De nauwkeurigheid van het DEM -Weer, seizoenen en moment van de dag -Perceptie van zicht

Bereikbaarheid

Bereikbaarheid: het maken van het kosten-raster Snelheid van een persoon te voet; the backpacker’s equation: v = snelheid in km/h e = het natuurlijke getal e s = hellingsklasse (vertikale verandering delen door horizontale verandering) v = sneldheid in km/h d = afstand in km t = tijd in uren (h)

Omdat de Spatial Analyst van ArcGIS werkt in meters is de afstand omgezet naar meters. Percentage slope-raster is omgezet naar slope volgens de backpacker’s equation. Horizontal distance “Real” distance Bereikbaarheid: het maken van het kosten-raster

In de raster calculator van ArcGIS Spatial Analyst: (( 1 / Cos ([slope_degree]) ) / 1000) / (6 * Exp ( -3.5 * Abs (([slope_percentage]/100) ))) Barrières zijn uit het kosten-raster geknipt.

Bereikbaarheid

Kritiekpunten -Vegetatie in de oudheid -Culturele factoren zoals: wegen, belangrijke sociale of sacrale plaatsen. -Nauwkeurigheid van het DEM -Barrières zijn van zeer grote invloed.

10 uur 9 uur Bevindingen; de bereikbaarheid

Bevindingen; total viewshed

Conclusies Lo Porto -Een gefortificeerde grens lijkt zeer onwaarschijnlijk. -geen duidelijke zichtbaarheid tussen de verschillende sites. -met name de sites ten westen van Taras zijn relatief slecht bereikbaar. -archeologisch onderzoek toont aan dat de interpretatie van Lo Porto van “Griekse” sites twijfelachtig is. Osanna -Gezien de betere bereikbaarheid en de betere zichtbaarheid van het oosten was het territorium waarschijnlijk meer op het oosten gericht dan op het westen. -De Griekse kolonisten stichtten geen stad, maar een territorium, waarbij heiligdommen een belangrijke rol speelden. -Het Heiligdom bij Madonna d’Altomare ligt niet op een goede bereikbare of zichtbare plaats vanuit het land.

Zichtbaarheid vanuit zee

Vraagstelling: Hoe definieerde men het territorium van Taras in de archaïsche periode, hoe omvangrijk was deze en hoe is deze archeologisch te definiëren? -Archaïsche territoria zijn waarschijnlijk gedefinieerd door heiligdommen. -Het was voor de Tarantijnen belangrijker het territorium te definiëren vanuit zee, dan vanuit land. -Het territorium was waarschijnlijk meer gericht op het oosten van Taras, dan op het westen. -Het archeologische materiaal dient op een goede kwantificeerbare manier te worden geïnventariseerd (tijdrovend en zeer problematisch).

Doelstellingen -Een beter inzicht krijgen in de gevolgen van de Griekse migratie naar het Zuiden van Italië. -Het onderzoeken van de mogelijkheden van GIS-analyses binnen de landschapsarcheologie. -Met name de focus bij de definitie van het territorium op de zee dient als een aanknopingspunt voor vervolgonderzoek te worden gezien. -GIS-analyses moeten worden gezien als een hulpmiddel -Voor het uitvoeren van GIS-analyses moeten de archeologische gegevens op een gelijkwaardige manier worden geïnventariseerd. -Met behulp van GIS-analyses kunnen bepaalde aspecten van het landschap relatief makkelijk inzichtelijk worden gemaakt, maar enige voorzichtigheid, met name op het gebied van cogintieve aspecten, blijft geboden.