Biotechnologische Wetenschappen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Ongewenste micro-organismen
Advertisements

Aanbod BIOgenie derde graad
Technieken & toepassingen
Synthetische Biologie Endy 2005 Nature • synthetische biologie is ‘de ingenieursvisie op biologie’ • combineert biologie.
DNA Technieken Hoofdstuk 8 VWO 4.
BIOTECHNOLOGIE Biotechnologie omvat technieken en productieprocessen waarbij gebruik wordt gemaakt van levende organismen of delen van organismen.
Veredeling, inteelt, recombinant-technieken, biotechnologie, ethiek
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Keuze scheikunde.
Wetenschappen 2e en 3e graad
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Wat bestuderen de natuurwetenschappen?
Erfelijkheid Basisstof 11 en 12.
DNA Technieken Hoofdstuk 4 Havo 4.
Organismen worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens
Organismen worden gebruikt om producten te vervaardigen voor de mens
Alcohol en Biotechnologie
Inleiding op het vak natuurwetenschappen
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Orde scheppen in een verscheidenheid aan soorten
Genetisch gemodificeerd voedsel
Bejo Zaden.
De geschiedenis van de geneeskunde
Bioloog Het beroep.
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
DNA Technieken Klonen Recombinant DNA techniek Celfusie Knock out muis.
DNA Technieken Klonen Recombinant DNA techniek Knock out muis.
Moderne veredelingstechnieken door modificatie van het genotype
Hoe werkt deze digitale methode? 1
Slim en innovatief voeren. >Wie ben ik? -Productmanager Rundvee >Reken op Resultaat -Actualiteiten -Dutch Farming Inleiding.
Organen en Cellen 1.
DNA-technologie 1 Virus plaatst zijn eigen DNA (of RNA) in het DNA van de gastheercel, waardoor deze de bouwstenen van het virus kan maken.DNAbouwstenen.
Basisstof 1: Organen en weefsels
Knutselen met DNA VWO.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Het nieuwe bètavak NLT Natuur Leven en Technologie Clusterdag 1 november 2010.
Erfelijkheid. mitose Mitose = gewone celdeling Hierbij ontstaan cellen met hetzelfde aantal chromosomen als de moedercel De mitose zorgt voor vervanging.
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
NLT als gereedschap voor interdisciplinair bèta-onderwijs
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Biotechnologie. Veredeling : kruisingen en selectie planten gunstige eigenschappen combineren Weefselkweken: voor produceren van medicijnen, insecticiden.
Hoefzweer Pododermatitis.
Forensische Technieken Sportprestaties Human Technology Cares
Genetische modificatie
Les 6 Replicatie: voortplanting en genomics
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Waar gaan we het vandaag over hebben denk je?
Cellen Bouwstenen van het leven
DNA Technieken DNA Fingerprinting Klonen Recombinant DNA techniek
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Biologie   studie van het leven Wat is leven? Een unieke ordening van moleculen (ligt vast in DNA) Stofwisselingsprocessen (enzymen) Zelf kunnen.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Thema 4. Ordening Blz 80.
Genetische modificatie – introductie
Studie van de levende en de niet-levende natuur
VLIEBERGH 2004 DNA! Natuurlijk, maar
DNA Technieken DNA Fingerprinting Klonen Recombinant DNA techniek
Koolhydraten.
Antibiotica Gezondheidzorg V4.2
Bloed en afweer Bloed = weefsel: Cellen en tussencelstof (= plasma)
ECONOMIE en IT (A stroom)
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
Transcript van de presentatie:

Biotechnologische Wetenschappen Biotechnicum Bocholt Wetenschap is Toekomst! Misschien ook de jouwe?

Jouw profiel Interesse voor wiskunde Interesse voor plant, dier en mens Interesse voor practica intra muros: labo chemie & labo biotechnologie Interesse voor experimenten extra muros: natuurexploratie Interesse voor de toekomst!

Biotechnologie versus Wetenschappen Biotechnologie (2e graad) Biologie: 2 lestijden Chemie: 2 lestijden Fysica: 2 lestijden Wiskunde: 5 lestijden Biotechnologie: 1 lestijd Labo Biotechnologie: 3 lestijden Labo chemie: 1 lestijd Totaal: 16 lestijden Wetenschappen (2e graad) Biologie: 2 lestijden Chemie: 2 lestijden Fysica: 2 lestijden Wiskunde: 5 lestijden Totaal: 11 lestijden

Biotechnologie versus Wetenschappen-Wiskunde Biotechnologie (3e graad) Biologie: 2 lestijden Chemie: 2 lestijden Fysica: 2 lestijden Wiskunde: 6 lestijden Biotechnologie: 1 lestijd Labo Biotechnologie: 3 lestijden Totaal: 16 lestijden Wetenschappen-Wiskunde (3e graad) Biologie: 2 lestijden Chemie: 2 lestijden Fysica: 2 lestijden Wiskunde: 6 lestijden Totaal: 12 lestijden

Laboratoriumwerk Biotechnologie Microscopie Organografie bij planten Vermenigvuldigingswijzen bij plant en dier Bodemonderzoek Invloedsfactoren fotosynthese Analyse van voedingsmiddelen Productie van voedingsmiddelen via biotechnologische processen Microbiologisch onderzoek: bacteriën en schimmels

Laboratoriumwerk Chemie Veilig werken in laboratoria Laboratoriummateriaal Scheidingstechnieken: Destillatie Chromatografie ... Fysische constanten: Oplosbaarheid Dichtheid Kook- en smeltpunt Oplossingen: Bereiden Verdunnen Molariteit Reactiesnelheid Titraties Neerslagreacties, gasvormingsreacties Redoxreacties

Veldwerk Week van de biotechnologische wetenschappen: Voeren Texel ... Beheerswerken in natuurgebieden Wateronderzoek in Bocholtse beken Bedrijfsstages in het kader van de GIP-proef

Wetenschappen aan de unief Goede basis voor wiskunde Goede theoretische opleiding voor biologie, chemie en fysica Voordeel: Practische kennis labo Ervaring met veldwerk

Wat is biotechnologie? Biotechnologie is het gebruik van levende organismen of delen ervan om producten te maken of te wijzigen, om planten en dieren aan te passen, of om micro-organismen voor specifieke doeleinden te ontwikkelen.

Biotechnologische domeinen Landbouw en voedingssector: Gewassen beschermen tegen insecten en ziekten Gewassen beschermen tegen kou en droogte Fruit en groenten kweken die langer houdbaar zijn Sinaasappelen zonder pitten kweken ...

Biotechnologische domeinen Geneeskunde: Nieuwe medicijnen en vaccins ontwikkelen Betere methodes ontwikkelen om ziekten en ziekteverwekkers op te sporen Klonen of aanmaken van weefsels en organen ...

Biotechnologische domeinen Ecologie: Technieken ontwikkelen om het milieu beter te begrijpen, te beheren, te beschermen en te herstellen ... hier op aarde of elders in het heelal ...

Biotechnologie in de praktijk DNA-technologie: Biotechnologen hebben nieuwe technieken ontwikkeld om het DNA gericht te wijzigen. Soms doen ze dat door technieken die we in de natuur aantreffen te verfijnen Gentechnologie, recombinant DNA-technologie of genetische modificatie betekenen alle hetzelfde

Biotechnologie in de praktijk Voorkomen en genezen We kunnen micro-organismen gebruiken om allerlei eiwitten te maken die we nodig hebben voor geneesmiddelen en vaccins. Een gen dat voor de aanmaak van het gewenste eiwit zorgt, wordt in een bacterie of gistcel ingebouwd (plasmide). Deze worden in grote productievaten geplaatst in een vloeistof met voedingsstoffen waarin ze het eiwit rechtstreeks afgeven zodat het makkelijk kan gewonnen worden!

Biotechnologie in de praktijk Klonen Cellen en weefsels kunnen door “klonen” vermeerderd worden. Ze zijn identiek aan de startcellen. Gezien er een tekort is aan donoren voor organen en weefsels, wordt er hard gewerkt aan het klonen van weefsels (huid), maar ook van organen, kraakbeen en beenderen. Recente onderzoeken tonen veelbelovende resultaten voor volledige organen en zelfs ruggenmerg. Zo werd voor een pasgeboren baby zonder borstbeen een normale borstkas gekweekt in een labo door enkele kraakbeencellen te enten op een afbreekbare mat in de vorm van het ontbrekende been!

Biotechnologie in de praktijk Nieuwe kenmerken in gewassen Een bepaalde soort maïs heeft een zeer goede opbrengst en is bestand tegen langdurige droogte. Helaas is deze soort gevoelig voor insectenvraat. Het natuurlijke broertje van deze soort is bestand tegen insectenvraat maar mist zijn goede kwaliteiten. Door kruisingen kan men dit goede kenmerk ook bekomen maar met vele andere ongewenste kenmerken. Dankzij gentechnologie kan men enkel het gewenste kenmerk (gen) binnenhalen!

Zie je jezelf in de spiegel? Kom eens langs en breng eens een bezoek aan onze school! Zin in een experimentje in het labo? Doen! Want ... Wetenschap is waarschijnlijk ook jouw toekomst!