Kunnen microben wel nuttig zijn?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Madelaine Postma, Carlijn Beemsterboer & Lisa Rozema
Advertisements

Wat zijn microben?.
Schimmel, GATVERPIELEKES!!!
GMP and HACCP in restaurants
Zuivelproducten en Eieren
Hygiënebewustzijn voor medewerkers in de voedselketen
9 juli 2012 Colette Hoogeland
Relaties in de natuur Planten produceren zuurstofgas
Systematiek De eerste die probeerde een systematische indeling te maken was Aristoteles ( voor Christus). Bijna alle wetenschappers uit zijn tijd.
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Het rijk van de Bacteriën
Schimmels.
BACTERIËN.
Bacteriën Heil en onheil.
Wat betekent voedsel voor mij? Directe relatie met gezondheid Plantaardig of vlees? Biologisch of niet?
Wat zijn microben?.
De natuurlijke afweer van het organisme
Voedselhygiene.
Periode 4.2 H14 Biotechnologie.
Dissimilatie Levert energie Deze energie is voor alle levensprocessen
De geschiedenis van de geneeskunde
De natuurlijke afweer van het organisme
Presentatie van Daya, Félice en Linda
Basisstof 9: Autotroof en Heterotroof
Ordening: Indeling in de 4 rijken
Afval Hoe kom je eraan? Wat moet je ermee?.
2 vmbo-T/havo 5 draagkracht, §2 en 3
Basisstof 7: Weefselvloeistof en Lymfe Basisstof 8: Antistoffen
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Thema 2 PLANTEN Basisstof 4 BLADEREN.
Med.hro.nl/kamse/EASMHS01K/
EASMHS01K Presentatie titel
Voedings-typen Dieren en sommige schimmels
Regenwormen.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 29 Par. 29.1
Par Vaccineren Inenting tegen allerlei ziekten die gevaarlijk zijn Vaccin bevat: dode of verzwakte ziekteverwekker T-lymfocyten herkennen deze.
AFWEER/IMMUNITEIT Thema 21 Par. 21
Antibiotica Het woord ‘antibiotica’ is de meervoudsvorm van ‘antibioticum’. Er zijn inmiddels zeer veel antibiotica ontdekt.
De bouw van een plant.
Leskaart GFT Uitleg Schimmels
Hoofdstuk 14 Biotechnologie.  Hoofdstuk 7.5 Fermentatie  Hoofdstuk 14 in zijn geheel ( ) Praktijk:  Plantenkleurstoffen  Papierchromatografie.
(Antibiotica) resistentie Gezondheid V31. Wat als een dier toch ziek wordt? 1.Heeft de afweer(immuniteit) van het dier zijn werk gedaan en wordt een dier.
Groep 8 University Microben
PP Thema 2 ZW klas 3. §1 Organismen ordenen Een organisme is een levend wezen. Ordenen is organismen in groepen indelen. Je doet dit door naar de kenmerken.
Casus 1 Hygiëne - infectie.
Leskaart GFT Uitleg Bacteriën
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
3 DOMEINEN Uit door endosymbiose Par. 5 blz. 112) ontstaan cellen hebben zich de huidige organismen ontwikkeld die we kunnen onderbrengen in 3 domeinen:
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Micro - organismen zijn overal … ook als je ze niet ziet.
De spijsvertering BLOKBOEK NATUUR – LES 7.
Wat zijn microben?.
Regenwormen.
Koolstofkringloop CO2 → ↑ ↓ ←.
Thema 3 ecologie.
Organische meststoffen
B. Stof 2 Prokaryoten B. Stof 3 Eukaryoten
Afweer tegen ziekte Gezondheid V31.
De bodem leeft!.
Transcript van de presentatie:

Kunnen microben wel nuttig zijn? Nuttige microben Kunnen microben wel nuttig zijn?

Nuttige microben Er zijn miljarden verschillende microben en velen zijn nog niet ontdekt De meeste microben zijn: Noodzakelijk voor het bestaan van de mens Nuttig voor de mens Worden in de industrie nuttig gebruikt

In de natuur Interactie microbe – plant In de natuur vind je veel microben die helpen bij de groei van planten. Rhizobacteriën bevinden zich in de bodem en fixeren stikstof, die de planten nodig hebben om te groeien. Wortels Microben

In de natuur Zuurstofproductie Cyanobacteriën of ‘blauwgroene algen’ produceren zuurstof in de oceaan

In de natuur Afbraak Schimmels en later ook bacteriën dringen binnen in het organisch materiaal. Zonder de recyclage van organische voedingsstoffen zou de wereld bedolven zijn onder natuurlijk afval.

In de voedselindustrie Kaas en yoghurt Productie van yoghurt en kaas door fermentatie. Sommige schimmels zorgen voor de blauwe kleur van kazen! Brood- en deegproducten Gist wordt gebruikt om brood- en deegproducten te produceren. Alcoholproductie Gist wordt ook gebruikt in de alcoholproductie, waarbij fermentatie optreedt zonder zuurstof. Lactobacilli bacteriën worden gebruikt bij de productie van yoghurt en kaas Saccharomyces cerevisiae (gist) wordt gebruikt in de productie van brood en alcohol

In de voedselindustrie Fermentatie Een proces waarbij de bacteriën complexe suikers afbreken tot eenvoudige structuren, zoals CO2 en alcohol. Fermentatie verandert een product van het ene soort voedsel in een andere soort.

De schimmel Penicillium produceert het antibioticum penicilline In de geneeskunde Penicilline Ontdekt door Alexander Fleming in 1928. Geproduceerd door de schimmel Penicillium notatum. Een van de meest gebruikte antibiotica. Vaccinaties Ontdekt door Edward Jenner in 1796. Gewoonlijk gemaakt uit verzwakte versies van dezelfde microben die ons ziek maken. De schimmel Penicillium produceert het antibioticum penicilline

Probiotica Wat zijn probiotica? Levende microben die in een juiste hoeveelheid kunnen bijdragen tot een gezond lichaam. Om welk type van bacteriën gaat het? Lactobacilli, ze maken deel uit van het goedaardige natuurlijke microflora in de menselijke darm.

Probiotica Hoe werken ze? Ze reageren direct op ziekteverwekkende microben, waardoor deze moeilijker ziekte kunnen veroorzaken. Ze versterken de natuurlijke barrière van het verteringsstelsel en bieden daardoor bescherming tegen ziekteverwekkers. Ze gaan hebben een directe invloed op voedsel dat ziekteverwekkers draagt, waardoor deze ziekteverwekkers uiteindelijk overspoeld worden. Ze versterken het immuunsysteem.