Kunnen microben wel nuttig zijn? Nuttige microben Kunnen microben wel nuttig zijn?
Nuttige microben Er zijn miljarden verschillende microben en velen zijn nog niet ontdekt De meeste microben zijn: Noodzakelijk voor het bestaan van de mens Nuttig voor de mens Worden in de industrie nuttig gebruikt
In de natuur Interactie microbe – plant In de natuur vind je veel microben die helpen bij de groei van planten. Rhizobacteriën bevinden zich in de bodem en fixeren stikstof, die de planten nodig hebben om te groeien. Wortels Microben
In de natuur Zuurstofproductie Cyanobacteriën of ‘blauwgroene algen’ produceren zuurstof in de oceaan
In de natuur Afbraak Schimmels en later ook bacteriën dringen binnen in het organisch materiaal. Zonder de recyclage van organische voedingsstoffen zou de wereld bedolven zijn onder natuurlijk afval.
In de voedselindustrie Kaas en yoghurt Productie van yoghurt en kaas door fermentatie. Sommige schimmels zorgen voor de blauwe kleur van kazen! Brood- en deegproducten Gist wordt gebruikt om brood- en deegproducten te produceren. Alcoholproductie Gist wordt ook gebruikt in de alcoholproductie, waarbij fermentatie optreedt zonder zuurstof. Lactobacilli bacteriën worden gebruikt bij de productie van yoghurt en kaas Saccharomyces cerevisiae (gist) wordt gebruikt in de productie van brood en alcohol
In de voedselindustrie Fermentatie Een proces waarbij de bacteriën complexe suikers afbreken tot eenvoudige structuren, zoals CO2 en alcohol. Fermentatie verandert een product van het ene soort voedsel in een andere soort.
De schimmel Penicillium produceert het antibioticum penicilline In de geneeskunde Penicilline Ontdekt door Alexander Fleming in 1928. Geproduceerd door de schimmel Penicillium notatum. Een van de meest gebruikte antibiotica. Vaccinaties Ontdekt door Edward Jenner in 1796. Gewoonlijk gemaakt uit verzwakte versies van dezelfde microben die ons ziek maken. De schimmel Penicillium produceert het antibioticum penicilline
Probiotica Wat zijn probiotica? Levende microben die in een juiste hoeveelheid kunnen bijdragen tot een gezond lichaam. Om welk type van bacteriën gaat het? Lactobacilli, ze maken deel uit van het goedaardige natuurlijke microflora in de menselijke darm.
Probiotica Hoe werken ze? Ze reageren direct op ziekteverwekkende microben, waardoor deze moeilijker ziekte kunnen veroorzaken. Ze versterken de natuurlijke barrière van het verteringsstelsel en bieden daardoor bescherming tegen ziekteverwekkers. Ze gaan hebben een directe invloed op voedsel dat ziekteverwekkers draagt, waardoor deze ziekteverwekkers uiteindelijk overspoeld worden. Ze versterken het immuunsysteem.