Dan Walsh, Philadelphia 1960

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
3 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
Advertisements

2 Matisse tot Malevich Voorlopers
Inleiding op het lineair perspectief
Media en creativiteit •Mail: •Wiki: • vakgroep: Media.
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
4 Matisse tot Malevich Matisse en Picasso
Gemeentemuseum Den Haag
Toetsen en leerlijnen in nieuwe scheikunde
Moderne Kunst.
Myrna Tom van Oorschot Ingrid de Rond Mathijs Zeegers Esmée Zegers
De wereld van Mondriaan
Escher.
Literatuur, hoofdstuk 1 Opdrachten.
Indonesische kunst.
Hoe komen Grieken en Romeinen met elkaar in aanraking?
ABSTRACTIE inleiding.
Hoofdstuk 7: Kunst voor de burger
Hoofdstuk 4: Herfsttij of nieuwe lente
Thema 7 Les 11a Smaak. overeenkomst = iets wat hetzelfde is als je het vergelijkt.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
Kijk wat de Australische fotograaf , Bill Gekas , heeft verwezenlijkt
Museum De Buitenplaats. Missie Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur.
Tijdvak 5 Ontdekkers en hervormers
Studiedag peiling eindtermen Wereldoriëntatie, Brussel, 23 mei 2012 Kaat Wils, Lerarenopleiding Geschiedenis, KU Leuven.
VROEG MODERNE TIJD HET VERANDERENDE MENS- EN WERELDBEELD VAN DE RENAISSANCE EN HET BEGIN VAN EEN NIEUWE WETENSCHAPPELJKE BELANGSTELLING.
Vlaanderen Gepeild, Brussel, 1 oktober 2009 Cultuurparticipatie in de levensloop John Lievens Vakgroep Sociologie Universiteit Gent.
Expositie “Een tuin vol kleursonnetten” De bron van het werk van Elly Jacoba Meijer uit Tubbergen is groeien. Groeiprocessen van planten en bloemen zijn.
Kunst - verschillen in schilderkunst (voorstelling) - opdracht:
Onder welke kunstvorm valt Colorfieldpainting? A.Europees abstract expressionisme B.Action painting C.Amerikaans abstract expressionisme.
Dialoog School Hoe kunnen we aankomende leerkrachten opleiden tot deze nieuwe didactiek?
10 verschillende kunststromingen
Herhaling 2 Kubisme, Futurisme, De Stijl, Constructivisme, Functionalisme, Bauhaus, Dada, Surrealisme, Nieuwe zakelijkheid,/ Magisch realisme.
Impressionisme kenmerken A.Renoir, Bal a la Galette
sociologie en diversiteit
Begrippen omtrent vorm
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Het nieuwe paradijs Breken met de eeuwenoude traditie dat kunst een voorstelling moet hebben. Malevich - suprematie van de geest komt boven de materie.
Ontmoeten, inspireren en genieten bedrijfsplan Dordrechts Museum en Simon van Gijn 24 maart 2009.
DIY MET KUNSTENAARS MAAK EEN ZELFPORTRET MET ANOUK KRUITHOF.
Wie niet sterk is… moet leren vertrouwen op God Abraham in Egypte, het land van de angst. Wie niet sterk is, moet niet slim zijn, maar leren vertrouwen.
Nabije Oosten – Kunstnijverheid. NO Kunstnijverheid - Examenreglement Tijdvak 1850 – 1900 Stofbeperking Europese kunstnijverheid en Oosterse sierkunst,
Keith Haring Van graffiti tot echte kunst. Keith Haring Wordt geboren op 4 mei 1958 in Amerika. Hij was de oudste van 4 kinderen. Op jonge leeftijd is.
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 5 Ruimte
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 5 Ruimte
COMPOSITIE Wat is compositie?.
ABSTRACT EXPRESSIONISME
Sociale kaders: Hoofdstuk 14 Sociale structuur
bing. com/videos/search
Art déco & Art nouveau.
Futurisme “Agressiviteit is een voorwaarde tot het scheppen van kunst!” “Weg met de verouderde cultuur en met diegene die deze in stand houden”
Meetkunst Les 5 Wat is een patroon?.
Convenant Stedelijke ontwikkeling.
museum na 6 jaar verbouwen
Middag.
Zonder herkenbare voorstelling (non-figuratief).
Aardrijkskunde voor de 2e fase VWO 5 en VWO 6. Samenvatting
Dit was Piet Mondriaan. Hij is een hele beroemde Nederlandse schilder
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Les 9 Ruimtelijke patronen
Meetkunst Les 6 Wat is een patroon?.
De schatkamer 2 Een reis door de tijd.
Semantisatieverhaal:
Visie en inhoud ‘Maken en meemaken’
Sociale veranderingen in het bindingsvraagstuk
Wereldkunst: kijken en vergelijken
Kunst, Wetenschap & Technologie Irritant! groep 6 t/m 8
Sol Lewitt, Hartford 1928 Sol LeWitt (Hartford (Connecticut), 9 september 1928 – New York, 8 april 2007) was een Amerikaans beeldhouwer, schilder en.
Transcript van de presentatie:

Dan Walsh, Philadelphia 1960 Hij schildert structuren en patronen die strak geometrisch aandoen maar ook duidelijk sporen nalaten van ambachtelijk hoogstand niveau. Vergelijk zijn werk met dat van Sol Lewitt. Wat valt op? Waarin verschillen ze van elkaar?

Dan Walsh: Abstract geometrische vormen en structuren of toegepast ambachtelijk Op grond van de hernieuwde belangstelling voor abstracte schilderkunst, waarvan al geruime tijd sprake is bij een jongere generatie kunstenaars, heeft het Bonnefanten een tentoonstellingsprogramma met een revisionistische inslag ontwikkeld. In het kader hiervan wordt de tentoonstelling Pressing Matter van Dan Walsh (1960 Philadelphia) gepresenteerd. De ornamentele abstractie van deze Amerikaanse schilderveteraan heeft zijn wortels in de economische vormentaal van minimal painting uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Merkbaar geïnspireerd door onder andere Sol Lewitt (1928 Hartfort, Connecticut – New York 2007), wiens werk een belangrijke pijler vormt van de collectie van het Bonnefantenmuseum, ontstaat Walsh' schilderkunst binnen de strikte kaders van een raster en vierkant en via zelfopgelegde regels en procedures. Hoewel de meeste composities bestaan uit complexe combinaties van verschillende decoratieve structuren, ogen ze ontspannen en vanzelfsprekend, alsof ze zich achteloos hebben geschikt naar het beeldvlak. Het kijken naar de patronen in zijn doeken roept een wereld van associaties op, van ornamentele architectuur tot weefsels uit alle windstreken. Het lukt Walsh zo een brug te slaan tussen de naar autonomie strevende modernistische traditie en de collectieve geschiedenis van toegepaste kunsten. Dan Walsh is ook een fervent boekenmaker. In een reeks handmatig vervaardigde boeken experimenteerde hij met boekdrukkunst, niet alleen met offset print en fotografie maar ook met fotogravure en houtdruk en etstechnieken als droge naald; ambachtelijke reproductiemethoden die vragen om toewijding, geduld en vakmanschap. In het Bonnefanten zijn een twaalftal recente doeken, een serie werken op papier en enkele met de hand vervaardigde boeken bijeengebracht. De tentoonstelling wordt vergezeld van een rijk geïllustreerde catalogus.

Expositie Bonnefantenmuseum Maastricht mei 2019