H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Azijn, mosterd, en olie.
Advertisements

Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Hoofdstuk 4 Voeding.
Zuivel Wat bedoelen we met zuivel? Waarom geven dieren melk?
Duurzame energie Biomassa.
Thema groeiomstandigheden
Hoofdstuk 1 Paragraaf 4 Uit welke delen bestaat een bacterie?
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Voeding & Vertering.
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
HACCP.
Voeren en Verzorgen Les 2.
Basis en paraveterinair
Voeren en Verzorgen Les 4 Blok 1.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Basis en paraveterinair
Dieetvoeding en Voerproductie
Soorten meststoffen test.
Chemie Overal , hoofdstuk 2.5
Voeren en Verzorgen Les 5 Niveau 4 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 4 Niveau 2.
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 3 Niveau 2.
Hond & Kat Les 7 (Afsluitende les)
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeding Konijn.
Voeding Paard.
Voeren en verzorgen Periode 3
Organische meststoffen
Les 5 Onderwerpen: Voeding konijn en cavia.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
4. Proef het verschil Over de smakelijkheid.
Les 1 De samenstelling van voeding
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeren en verzorgen Periode 4
Voeding Kenmerken van voeding.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Toedienen meststoffen
Hoofdstuk 1 Leeftijdgebonden diëten
Eiwitten op je bordje Context 2.
Hoofdstuk 4: Welzijn en duurzaam voeren Niveau 3 en
Voeren en verzorgen Periode 3
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingshoeveelheid berekenen
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Voedingsstoffen voor de koe
Voeren en Verzorgen Vogels
H6: Het Spijsverteringsstelsel
Organische meststoffen
Voeren en verzorgen Periode 3 Herhalen en samenvatten
Voedselgerelateerde problemen en vergiftigingen
Thema 2 Voeding en vertering
Voeren en Verzorgen Periode 4
Voeren en verzorgen Periode 4
Kunstmeststoffen Les 3 test.
Transcript van de presentatie:

H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4 Voeren en Verzorgen H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4

De vorige les… Introductie blok 3 Hoofdstuk 4 - Welzijn en duurzaam voeren Vogelrassen Opdracht voeren en verzorgen van vogels maken

Wat gaan we vandaag doen? Les H5: Voerproductie en verpakking Opdracht voerverpakking Vogelrassen oefenen en toetsen Vogelopdracht nakijken Werken aan encyclopedie

Voerproductie Welke soorten voer kennen jullie? Zit er verschil in de productie van deze voeding? Wat zijn grondstoffen? Ruwvoer, krachtvoer, samengestelde voeding, enkelvoudige voeding, voedseldieren

Voerproductie Veevoer Petfood Landbouwhuisdieren Koe, schaap, geit, kip, etc. Vaak in zakken van 15 kg en meer (bulk) Uitstraling: functioneel Kosten: zo laag mogelijk met behoud van kwaliteit Doelstelling: productie Gezelschapsdieren Hond, Kat Cavia, Hamster, etc. Vaak in individuele verpakkingen van 0,5 – 15 kg Uitstraling ‘’glossy’’ Kosten: veel variatie Doel: recreatie en gezelschap

Voerproductie in de fabriek Filmpje voerproductie: https://www.youtube.com/watch?v=ZAnlJ7RtVeI https://www.youtube.com/watch?v=4zQlqR2o6zE Dierlijke bijproducten in hondenvoeding: https://www.youtube.com/watch?v=5OeJv7p0Swc

Voerproductie Droogvoer Grondstoffen aanleveren en opslag Malen en mengen 1. Persen en extruderen = het mengsel gaat onder druk door een machine die het mengsel kneedt en samendrukt 2. Expanderen = het mengsel wordt verwarmd maar niet geperst. Drogen Toevoegen extra stoffen (via een coating) Koelen Verpakken Voordeel van extruderen?

Extruderen

Voor en nadelen van extruderen Voordelen: Verteerbaarheid hoger Na extruderen kan het mengsel nog vet opnemen Smakelijkheid groter door coating Poreuze structuur (knapperig) Veel verschillende vormen en groottes mogelijk van de brok Nadelen: Door hoge temperaturen worden bepaalde voedingsstoffen beschadigd (vet)

Expanderen Wordt gedaan door de Expander. Voordeel van expanderen is dat de verteerbaarheid toeneemt en toepasbaar is voor veel grondstoffen.

Persen

Persen Met behulp van een korrelpers worden brokjes gevormd Voordelen: Temperatuur bij productie lager, dus minder voedingsstoffen verloren Harde brok Voedingsstoffen komen geleidelijk vrij in het lichaam Nadelen: Minder smakelijk

Voerproductie Natvoer Grondstoffen aanleveren en opslag Malen en mengen Verpakken (inblikken) Sterilisatie of diepvries Soms vriesdrogen voor het verpakken = Vocht onttrekken door het sterk in te vriezen. Wat zijn de voordelen en nadelen van natvoer?

Additieven Additieven zijn stoffen die aan voeding worden toegevoegd, maar die geen voedingswaarde hebben. Emulgatoren (lecitine) Antioxidanten Conserveermiddelen Verdikkingsmiddelen Antiklontermiddelen Bindmiddelen Kleurstoffen

Regels diervoeding Aan de productie van diervoeding worden net zoveel eisen gesteld als bij de productie van onze voeding. De Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND) is verantwoordelijk voor de diervoederkwaliteit en wetgeving in Nederland. Steeksproefsgewijs onderzoek naar salmonella, enterobacterien, gisten en schimmels https://www.diervoederketen.nl/

Houdbaarheid Wat is bepalend voor de houdbaarheid van diervoeding? Samenstelling van het voer Conservering (anti-oxidanten, verhitting, etc.) Bewaarcondities (koel, droog en donker) Veel vet = minder lang houdbaar Waar kijk je naar om de versheid te bepalen? Schimmels Zuur Rans (splitsing en vervluchting van vetzuren) Verkleuringen

Bewaren Bewaren van droogvoer Bewaren van natvoer Ongeopend: 12-18 maanden houdbaar mits donker, koel en droog Geopend: ongeveer 4 weken mits donker, koel, droog en luchtledig Bewaren van natvoer Ongeopend erg lang houdbaar (24 maanden) Geopend in koelkast maximaal 48 uur houdbaar en op kamertemperatuur serveren.

Verpakking Wat moet er op de verpakking staan? Lees hoofdstuk 5.3 nog eens goed door

Opdracht 5.4 Kenniskiem Dieetvoeding Klaar? Maak de oefentoets bij 5.5 van Kenniskiem Dieetvoeding