EU-Japan Economic Partnership Agreement: impact voor de voedingssector Tine Vandervelden International Business Manager 24 januari 2019
De voedingsindustrie: de belangrijkste industriële sector van Vlaanderen
Belangrijkste exportbestemmingen
Evolutie handel Vlaamse voedingsindustrie met Japan (2014-2017) in miljoenen euro’s
Export Vlaamse voedingsindustrie naar Japan per productgroep (2017)
Impact EPA: een aantal voorbeelden Chocoladeproducten: cacaopoeder: van 12,9% naar 0% vanaf inwerkingtreding chocolade: van 10% naar 0% over 10 jaar snoepgoed en witte chocolade: van 25% naar 0% over 10 jaar Alcoholische dranken (sherry, vermouth, cider): van 15% naar 0% vanaf inwerkingtreding Verwerkt varkensvlees: van 8,5% naar 0% Harde kazen: van 29,8% naar 0% over 15 jaar Rundsvlees: van 38,5% naar 9% over 15 jaar Zachte en verse kazen: van 29,8% naar tariefvrije quota gelijk aan de huidige Europese export Hogere Japanse quota voor mout, aardappelzetmeel, melkpoeder, boter en melkwei