Basis Voedingsmiddelen Les 9

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Azijn, mosterd, en olie.
Advertisements

TLG Zaandam 2008 Henk Dick Bart
Stofwisseling.
De zoetste spreekbeurt van het jaar
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Zuivere stoffen en mengsels
B1 Stoffen worden omgezet
2.6 Reinigingsmiddelen.
Hoofdstuk 4 Voeding.
Het giftige van alcohol
2.6 Welke stoffen lossen op in water?
Goedenavond Welkom bij
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
vetten: vet algemeen Vetten
Natuurkunde presentatie paragraaf 3.1 & 3.2
Stoffen en hun eigenschappen
Stoffen en hun eigenschappen
Cosmetische Ingrediënten Assen, 11 maart
Zuivere stof Dezelfde bouwstenen, meestal moleculen
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Overzicht scheidingsmethoden
Voortgezette assimilatie =
Spijsvetten en suiker.
Wat voedt jou deel 1..
Chemische bindingen Kelly van Helden.
VETTEN.
Scheikunde 4 W&L.
Thema groeiomstandigheden
T4 – Voeding en Vertering
Hoofdstuk 9 Paragraaf 1 Alles werkt.
Hoofdstuk 10 Paragraaf 1: Goed geregeld. Wat gaan we doen vandaag?  Bespreken eerste deel paragraaf 1  Maken paragraaf 1.
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
MIJN SPREEKBEURT GAAT OVER: WATER
Voeding & Vertering.
Voortgezette assimilatie 1
Leskaart 2: Spierballen
Hoofdstuk 4 Mengen en scheiden
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voortgezette assimilatie 1
. Mond en keelholte.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
1.3 Stofeigenschappen Kenmerk van een stof.
Trailer 'dansen op de vulkaan'
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Hoofdstuk 2 Paragraaf
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Voedingsstoffen.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Bloedsomloop.
Voeding en vertering.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Ieder is anders. Woordenschat 2..
Voedingsstoffen voor de koe
Thema 2 Voeding en vertering
Voedsel Nodig voor Belangrijkste voedingstoffen Energie Bouwstoffen
Voortgezette assimilatie 1
Transcript van de presentatie:

Basis Voedingsmiddelen Les 9 24-2-2019

Hoe ziet de les eruit 24-2-2019

24-2-2019

Vetten en olien Wat zijn lipiden? Ander woord voor vetten. Groep stoffen die zich onderscheiden van andere stoffen onder andere door de eigenschap dat ze niet in water oplossen. Wat zijn de eigenschappen van lipiden? Waterafstotend (hydrofoob) Goed oplosbaar in organische stoffen Smelttraject ipv smeltpunt Harde en zachte vetten Waarom zijn vetten onmisbaar in onze voeding? Belangrijkste leverancier van de vet oplosbare vitamines A,D,E en K. Onverzadigde vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, maar zijn wel onmisbaar Waarom spelen vetten een belangrijke rol bij de bereiding van voeding? Smaakmaker Maken de smaak van het voedsel milder Vet vertraagd het verteringsproces Verhittingsmedium 24-2-2019

Zoetwaren Wat is suikerwerk? Wat doet suiker in zoetwaren? Verzamelnaam voor een groot scala aan producten met als belangrijkste kenmerk dat ze geheel of gedeeltelijk uit suiker bestaan, die verantwoordelijk is voor de zoete smaak. Wat doet suiker in zoetwaren? Zoetmiddel Verbeterd, versterkt en benadrukt de smaak Levert 20% van onze energie Conserverende werking in bijvoorbeeld jam Noem verschillende soorten suiker met zijn eigenschappen Witte kristalsuiker  gewonnen uit suikerbiet en suikerriet. Lange tijd de basis voor suikerwerk geweest nu worden goedkopere varianten gebruikt. Poedersuiker  lost snel op, daardoor lijkt de smaak zoeter. Koekt snel aan Invertsuiker  zoeter dan gewone suiker, daarom veel toegepast bij zoetwaren Iso-glucosestroop  remmen kristallisatie en zijn daardoor verder in te dikken tot een dikvloeibare, taaie massa. Houden vocht vast en worden gebruikt om uitdroging tegen te gaan. Zuivere glucose  fijne poeder dat voor 99,9 % uit glucose bestaat Basterdsuiker  gekleurd met karamel 24-2-2019

Zoetwaren Wat zijn nadelen van zoetwaren? Bevordert tandbederf Vetzucht Diabetes Waardoor is suikerwerk lang houdbaar? Hoog suikergehalte en laag vocht gehalte. Micro-organismen hebben hierdoor geen kans om te groeien en zo producten te bederven. Doordat suikerwerk vocht aantrekt kan het wel zacht en plakkerig worden. 24-2-2019