Imperium Romanum § 2.3: Kenmerkend aspect 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
The sociology of organizations 1. BUREAUCRACY AND LEGITIMATE AUTHORITY Max Weber Sarah Moonen
Advertisements

Napoleon Bonaparte
De tijd van de wereldoorlogen
Pax Romana 30v.Chr tot 192 na Chr..
De Romeinen Hoofdstuk 4.
Rome: van dorp tot imperium
Interbellum en Vrede van Versailles.
Verdediger van het Christendom
4.3 Stadhouder-koning Willem III
Uit: Trouw 16 september 2009.
2.3 Hispania Romana Kenmerk:
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 6: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 1: De Romeinen en hun imperium.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 2: De Romeinen en hun bestuur.
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 14: Van Republiek naar Keizerrijk.
Hoofdstuk V: Rome Les 7: Neergang van het Westen.
Romeinse Rijk Door Ruben en Witse.
Paragraaf 2.4 Vorige les: Romeinen en Germanen Deze les:
Romeinen en Germanen.
Rome!.
Het bestuur van de republiek
Het ontstaan en bestuur van het keizerrijk
De Romeinen en hun staatsvorm
De Romeinen § 2.
Hoofdstuk V: Rome Les 3: Het Bestuur
Kenmerk 6: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 4: Phoeniciërs.
De Romeinse Republiek.
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Kenmerk 6: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 7: De Romeinen, Romanisering.
Wat moet je weten aan het eind van de les?
DE KLASSIEKE OUDHEID De groei van het romeinse imperium, waardoor de grieks- romeinse cultuur zich door europa verspreidde.
De Romeinen, Van stad tot wereldrijk
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
500 v. Chr. Rome komt in handen van de Senaat. Begin expansie: -264 v
Hoofdstuk V: Rome Les 2 - par 1B Het bestuur
Hoofdstuk V: Rome Les 5: Keizer Augustus
Prehistorie (tot 3000 v. Chr) Oudheid (3000 v. Chr-500 n. Chr.)
Imperium Romanum.
Romeinen, Germanen en Kelten
Hoofdstuk V: Rome Les 1: Van dorp tot imperium
Mare nostrum ’onze zee’
Leven als een Romein Paragraaf 5.
Van gewesten naar eenheidsstaat
Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.
POLITIEK BIJ DE GRIEKEN EN ROMEINEN
De Oudheid Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis Hoorcollege propedeuse semester I blok II F.G. Naerebout.
H2.2 Het Romeinse Rijk Grieken en Romeinen.
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Koning: 3 functies Legerbevelhebber Opperpriester Opperrechter 6.
Grieken en Romeinen H2.4 HET EINDE VAN HET ROMEINSE RIJK.
Tijdvak 2 De tijd van Grieken en Romeinen Paragraaf 2.2 Het Romeinse Rijk.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Carthago: de grote rivaal van het Romeinse Rijk
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 De Romeinen.
4.1 van stad tot wereldrijk
Kenmerk 6 & 7 De confrontatie tussen de Romeinse en Germaanse cultuur van Noordwest-Europa Les 17: Het Romeinse Rijk valt uiteen.
Kenmerk 5: (a) De groei van het Romeinse imperium, (b) waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 16: Ontwikkelingen in het Imperium.
Kenmerk 5: De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 13: Octavianus a.k.a. Augustus.
Kenmerk 5 De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde Les 12: Het Bestuur.
Antwoorden H2: § 3.
Het Romeinse Rijk.
Filosofie en wetenschap
§2.1 Van stad tot wereldrijk
DE GROEI VAN HET ROMEINSE RIJK
Romulus sticht Rome in 754 v. Chr.
§6.3 Cultuur en samenleving
Transcript van de presentatie:

Imperium Romanum § 2.3: Kenmerkend aspect 3

Punische Oorlogen (264 v. Chr. – 146 v. Chr.) Oorlogen tegen Carthago ( I, II en III) Verslaan van Hannibal in Tweede Punische Oorlog (218-201 v. Chr.) Verslaan van Carthago in 146 v. Chr. Opbouw van het Romeinse Rijk tot aan het bestuur van Augustus en de Pax Romana – Romeinse vrede (27 v. Chr. – 180 n. Chr.)

Romeins bestuur Koninkrijk ± 750-509 v. Chr Republiek 509 – 27 v. Chr. Keizerrijk 27 v. Chr. – 476 n. Chr. Einde Republiek ligt de macht bij de twee consuls en de Senaat. Caesar heeft uiteindelijk de macht. Augustus ‘herstelde’ de Republiek en kreeg de macht van de Senaat in handen.

Leiderschap 19e eeuwse socioloog Max Weber schrijft over leiderschap. Hij onderschrijft het belang van ‘charisma’ in leiderschap. ‘charisma’ is hoe anderen (volgers) een leider ervaren. De leider maakt gebruik van een aantal factoren; Crisissituatie (afname van autoriteit / verdwijnen van tradities) Een ‘revolutionaire kracht’ (in staat tot verandering van situaties) Zet ‘oude’ normen en waarden aan de kant Wordt gezien als ‘messias’ / reddende engel Is ‘de strijder’, de ‘messias’ etc. De leider heeft bepaalde kwaliteiten die als positief worden ervaren (heldenstatus) Legitimiteit van de macht ligt in het behouden van de crisissituatie

Enkele leiders Welke factoren komen naar voren in hun ‘leiderschap’? Pim Fortuyn https://www.youtube.com/watch?v=JgSGph-k- Wc&t=278s&list=PLR5Gm7GntxtAvB9R6oA1n5UxUme3fPu3s&index=4 Wilders https://www.youtube.com/watch?v=cJhCgHNFSME&t=102s&list=PLR5Gm7Gnt xtAvB9R6oA1n5UxUme3fPu3s&index=3 Trump https://www.youtube.com/watch?v=RxHp8Hughd0&t=235s&list=PLR5Gm7Gntx tAvB9R6oA1n5UxUme3fPu3s&index=2