Dementietafels: delen en verbeteren

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Slik geen medicatiefouten
Hoe ontstond dit initiatief ?
Acceptatie Thema-avond voor De Piloot, maart 2011 Antoinette Loenen
Samenwerking casemanager dementie en casemanager palliatieve zorg
Ouders en Kinderen Centraal
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Psychotherapie bij ouderen
Het kwaliteitskader Verantwoorde zorg in relatie tot palliatieve zorg
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Kennis is macht? De rol van informatie
Mentorschap Met recht betrokken
Uw gemeente & mensen met een beperking
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Casuïstiekbespreking Dementie en palliatieve zorg
Evenementencommissie RCU Zwolle
(Digitale) voorlichting aan ouderen
DIGITALE COLLAGE ESTHER
3 april 2014 (geen) Zorgen over later!. 3 april 2014.
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Return to Sender.
Beleidsinformatie Jeugd
Presentatie projectplan werkgroepen
Agenda Opening/welkom Informatie over project ‘Dementietafel: delen en verbeteren’ Voorstellen verschillende organisaties – wie doet mee? – werkgroep.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Inclusieve ondersteuning voor ouderen met een beperking Stephanie Warnez 1 BaO 2.
Bijeenkomst Cliëntenraden Ouderenzorg Regio Groningen, Twente en Arnhem 10 december 2015, 21 en 27 januari 2016 Menzis Zorgkantoor & Zorgkoepel Groningen.
Palliatieve zorg voor mensen met een VB Stand van zaken Anke de Veer (NIVEL)
PALLIATIEVE ZORG VOOR MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING.
DOOR! & SIEN Inspiratiesessie culturele veld CantaYoung ervaringen Toon Peerboom 30 januari 2016 ECI Cultuurfabriek Roermond.
Transitiecommunicatie Dichterbij Belangrijk kenmerk: Onduidelijkheden en uitstel, veel vragen en onzekerheden. Uitdaging: Aansluiten bij de diverse doelgroepen.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
Stand van zaken proces GOR bij GGD’en Resultaten inventarisatie april 2012 Laura Rust GGD Nederland
Communicatie HLZ Arjen Elsemulder # Naar goede zorg die bij ons past.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
VGN Branchebijeenkomst wijk- en buurtgericht werken Utrecht 14 november 2011.
Peel en MaasNet.nl Het digitaal geheugen van Peel en Maas.
WONENPLUS NOORD-HOLLAND. Samenwerkingsverband van 8 welzijnsorganisaties, die WonenPlus in hun dienstenpakket hebben. 1,4 fte (24 uur directeur/projectleiderschap,
Passend Onderwijs en belangenbehartiging Webinar 20 april 2016 Gepke Boezaard, beleidsmedewerker Onderwijs bij Ieder(in) in gesprek met Jeanet Bouw.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
Evalueren ZESC 2016 Regio Scouting Zeeland | Versie 1.0.
Ouderen in het vizier.
Palliatieve zorg en dementie
Mezelf voorstellen Bijeenkomst bedacht door werkgroep scholing
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Module 2 Na de diagnose: Steun vinden bij elkaar
Module 3 Het leven gaat door …
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" 2013  2017  2020
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
"Een goede oude dag, zo doen wij dat...."
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
Werkmethode Bouwstenen voor familiebeleid KansPlus en ‘s Heerenloo
Mantelzorgmakelaar Inge van Boxtel.
De Sensatie van een Goed Leven Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking Samen ontwikkelen van een ‘zorgtraject’ voor begrip.
Vernieuwd Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg
Het belang en de voordelen van het tijdig starten met het gesprek over de komende jaren en het levenseinde Netwerkcoördinatoren palliatieve zorg Noord.
Medezeggenschap en ondersteuningsplannen
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Samen buiten sporten in de buurt voor 55+ Leonie Everts
Samen buiten sporten in de buurt voor 55+ Leonie Everts
KOH staat voor Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg Hét expertisecentrum voor geaccrediteerde nascholing en taakherschikking in de eerste lijn.
Samen buiten sporten in de buurt voor 55+ Leonie Everts
WAAROM? WAT? HOE? OUTPUT VRAGEN
Hans Broodman Nassau Fundraising De Toekomst van Fondsenwerving
Transcript van de presentatie:

Dementietafels: delen en verbeteren 30 januari 2018

Voorbereiding op de Dementietafels In 2010 bundeling krachten van het hele veld: schrijven van projectplan Langdurige fondsenwerving Na lange voorbereidingstijd in 2013 van start. In 2012 overdracht van KansPlus naar Platform VG (later Iederin). In 2017 overdracht van Iederin naar KansPlus Projectleider: Sandra Overbeek van Buro Opaal Ondersteuning door Kennis-en adviescentrum KansPlus

Waarom dementietafels? Meer aandacht voor veroudering van mensen met een verstandelijke beperking door zorginstellingen, cliëntenorganisaties en de VGN Onderzoek naar veranderende zorgbehoeften van ouder wordende mensen onder familieleden en zorgverleners. Later verschijnt ook het rapport van Heleen Evenhuis ‘GOUD’ Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op jongere leeftijd verouderen Dementie komt veel voor. Diagnose is vaak moeilijk te stellen. Familieleden en zorgverleners hebben veel vragen Grote behoefte om kennis en ervaringen te delen

Wat is een Dementietafel? Een -gestructureerde- methode van familie en zorgverleners om met elkaar in gesprek te gaan over de zorg en ondersteuning. In een sfeer van openheid en vertrouwen. Leren van elkaars vragen en verhalen, signaleren van zaken waar nog geen antwoord op is Aanwezig zijn tussen de 25-70 mensen Veel werkvormen mogelijk: een deskundige als gastpreker, een film, belevingstheater, spellen, een quiz). Maak gebruik van de toolkit ouderen van de VGN

Wat leeft er bij familieleden en zorgverleners? Familieleden en zorgverlenersvinden het proces van dementeren heel ingrijpend De mens om wie het gaat ‘glipt weg uit je handen’ Je weet niet hoe je moet reageren op de veranderingen in het fysieke en emotionele welbevinden: bijvoorbeeld vermoeidheid, angsten Je weet niet wat je te wachten staat Het voelt als een rouwproces Vragen over communicatie, mantelzorg, huisvesting, de palliatieve zorg, begeleidingsvormen, de juiste diagnose stellen

Handreiking Streven was om van 2013-2016 in elke provincie een dementietafel op te richten. Dat is gelukt. Daarna is er een vervolgproject gekomen (fondsenwerving, ondersteuning) In 2016 alle Dementietafels geëvalueerd. En er is een handreiking geschreven met de historie, tips en adviezen voor het oprichten van een dementietafel Handreiking: hoe stel je een werkgroep samen, maak een taakverdeling, wie is de coördinator, maak een draaiboek, kies een locatie, maak een planning, kies een thema, tips voor lobby, pr en communicatie, kosten en begroting, wie is de gastheer, welke werkvorm kiezen we, zorg voor vrijwilligers, kies een gespreksleider met kwaliteiten Elk jaar een bijeenkomst van alle coördinatoren

Dementietafel 2018 en ondersteuning Functioneren grotendeels zelfstandig Ondersteuning via Kennis en adviescentrum KansPlus Ondersteuning via informatie op het Kennisplein gehandicaptensector http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptenzorg Ondersteuning via website KansPlus. Ook meer informatie over handreiking voor ouderen, films en wegwijzers https://www.kansplus.nl/voor-wie-is-kansplus/ouderen-met-een-verstandelijke-beperking/ Speciale website gebouwd: http://dementietafel.kansplus.nl/ Ondersteuning via Zorg Verandert door het aanbieden van dialoogtrainingen Participatie in onderzoek Belangrijke bron van informatie. KansPlus richt zich in een nog lopende aanvraag via Zonmw op campagne en op toerusten van naasten. In samenwerking met Vilans en anderen